Autor Wątek: La Marzocco Linea Micra  (Przeczytany 168531 razy)

Offline MarVald

• Ekspres: LaMa Micra, Fellow Aiden, Cafelat Robot+NanoFoamer oraz Moccamaster Cup -One (obecnie w pudle)
  • Młynek: Mazzer Philos I200D/I189D, Niche Zero, Comandante C40 MK3, Millab M01
Odp: La Marzocco Linea Micra
« Odpowiedź #1035 dnia: 25 Październik 2024, 21:24:30 »
Słuchajcie, jak wygląda temat silikonowej uszczelki do grupy w Micrze? Jest takie coć? Do Mini widziałem, ale z tego piszą internety i patrząc na wymiary, to nie pasuje.

Offline TomSun

• Ekspres: LaMarzocco LineaMicra, Jura J6,
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #1036 dnia: 25 Październik 2024, 21:33:11 »
Słuchajcie, jak wygląda temat silikonowej uszczelki do grupy w Micrze? Jest takie coć? Do Mini widziałem, ale z tego piszą internety i patrząc na wymiary, to nie pasuje.

Offline TomSun

« Odpowiedź #1037 dnia: 25 Październik 2024, 21:37:00 »
http://www.cafelat.com/silicone-group-gaskets.html

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline MarVald

• Ekspres: LaMa Micra, Fellow Aiden, Cafelat Robot+NanoFoamer oraz Moccamaster Cup -One (obecnie w pudle)
« Odpowiedź #1038 dnia: 25 Październik 2024, 21:50:47 »
@TomSun - wielkie dzięki. Taki pytanie do użytkownika. Z tego patrzyłem to ona jest odrobinę grubsza od oryginału chyba. Jak wygląda zapinanie kolby względem oryginalnej?

Offline TomSun

« Odpowiedź #1039 dnia: 25 Październik 2024, 21:54:57 »
@TomSun - wielkie dzięki. Taki pytanie do użytkownika. Z tego patrzyłem to ona jest odrobinę grubsza od oryginału chyba. Jak wygląda zapinanie kolby względem oryginalnej?
Mam akcesoryjną kolbę ECM’a. Po zapięciu rękojeść jest idealnie na godzinie 6

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #1040 dnia: 25 Październik 2024, 22:02:19 »
Kiedyś o niej pisaliśmy i chyba jeszcze nie ma. Od Mini na pewno nie pasuje.
« Ostatnia zmiana: 25 Październik 2024, 22:29:59 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline TomSun

« Odpowiedź #1041 dnia: 25 Październik 2024, 22:03:29 »
jest na sklepie porsche na USA za 6.5-7k dolarów. Biorąc pod uwagę, że
-katalogowo micra kosztuje $3.9k
-to jest limitowana wersja
-Porsche to nie jest marka dla ludzi, którzy racjonalnie wydają pieniądze
-trochę bardziej postarane niż ordynarne przyklejenie loga - inne pokrętła i manometry
to chyba nie tak zaporowo.
Tak ładnie opisali fuzję Porsche z Lama.

Wysyłka z Niemiec

Offline Dale Cooper

• Ekspres: V60, Kalita Wave, Switch, Deep27, Aeropress, Bialetti New Venus
  • Młynek: Timemore C3, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #1042 dnia: 26 Październik 2024, 00:05:08 »
 Ale to na pewno fuzja, a nie okresowa współpraca? Bo porsche "robi" już wszystko, od długopisów, po perfumy.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #1043 dnia: 26 Październik 2024, 08:20:51 »
Serwis tych ekspresów pewnie też będzie po 1500/h a nie 300.
 :mrgreen:
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline TomSun

« Odpowiedź #1044 dnia: 26 Październik 2024, 08:21:58 »
Ale to na pewno fuzja, a nie okresowa współpraca? Bo porsche "robi" już wszystko, od długopisów, po perfumy.
Chwilowa „przyjaźń”

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #1045 dnia: 26 Październik 2024, 09:49:55 »
To jest obopólna korzyść: finansowa i marketingowa, gdzie ta pierwsza to dla takich firm jest znikoma, ale - druga, to już stanowi konkretną wartość.
》tertium non datur《

Offline TomSun

« Odpowiedź #1046 dnia: 26 Październik 2024, 09:55:04 »
To jest obopólna korzyść: finansowa i marketingowa, gdzie ta pierwsza to dla takich firm jest znikoma, ale - druga, to już stanowi konkretną wartość.
Dokładnie tak.

Offline MarVald

« Odpowiedź #1047 dnia: 18 Grudzień 2024, 20:51:48 »
Hej, czas odgrzebać wątek Micry ;)
Muszę jeszcze temat poobserwować, ale dzisiaj przy robieniu espresso wskoczyło mi ciśnienie grubo na ponad 10 barów i pod koniec zaczęło spadać do 9. Nie zwróciłem uwagi, kiedy mi się tak zrobiło - w sensie czy przy obecnie używanej kawie czy wcześniej. I teraz pytanie, czy ktoś tak miał? Czy może być to kwestia jednak kawy i mielienia, gdzie jest wzrost ciśnienia tak jak na ślepym sitku, gdzie przy odpowiednim czasie (10 sekund) dojechałem do cieśnienia spoczynkowego ;)
Straszcie albo uspokójcie - czekam na komentarze ;)

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #1048 dnia: 18 Grudzień 2024, 21:04:51 »
Masz jako jedyny szczęśliwy użytkownik Micry wbudowane profilowanie.
A tak poważnie to muszę to bardziej poobserwować, bo nie często się nachylam w czasie ekstrakcji do tego manometru. W ogóle źle sa umiejscowione te manomerty w Mikrze, szczególnie jak stoi ona dość nisko, a nawet jak stoi na blacie to też dla wyższego zawodnika są one niewidoczne.
W twoim przypadku to może być kanał. Ciacho wygląda po takiej ekstrakcji idealnie i całe wyskakuje z sitka?
« Ostatnia zmiana: 18 Grudzień 2024, 21:07:17 wysłana przez kafcio »

Offline MarVald

« Odpowiedź #1049 dnia: 18 Grudzień 2024, 21:28:39 »
Ciacho wyszło całkiem normalne. Nie dopatrzyłem się niczego szczególnego.
No ale generalnie kawa w sitku stawia opór analogicznie jak ślepe tylko mniejszy. Zatem w teorii przemiał mógłby do tego doprowadzić, że zachowanie wyglądałoby tak jak na ślepym. Natomiast czas ekstrakcji nie sugerowałby, że doprowadziłem do takiego stanu bo przeszedl proces w niecałe 30 sekund.
Jak napisałem - muszę to jeszcze pomonitorować, bo to na gorąco wrzucona obserwacja. Zatem jak nie zapytać innych użytkowników sprzętu, a może ktoś już się z tym mierzył ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi