Autor Wątek: La Marzocco Linea Micra  (Przeczytany 69774 razy)

Offline Jozin von Bazin

  • Wiadomości: 480
Odp: La Marzocco Linea Micra?
« Odpowiedź #495 dnia: 10 Wrzesień 2023, 21:15:58 »
Do Micra nie ma shot timera w wiośle. Ja się kiedyś upierałem na ten shot timer, ale teraz uważam, ze to nie ma sensu. Podkładam wagę i tam mam wagę espresso i shot timer, po co miałbym patrzeć w dwa inna miejsca.
Najwartościowszy mod dla mnie to byłaby kratka ociekowa z miejscem na wagę, tak jak w mini.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3174
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: La Marzocco Linea Micra?
« Odpowiedź #496 dnia: 10 Wrzesień 2023, 21:25:22 »
Poszukaj u wujka G. - masz takich modów do wyboru, do koloru.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3462
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: La Marzocco Linea Micra?
« Odpowiedź #497 dnia: 10 Wrzesień 2023, 22:06:31 »
Do Micra
I lepsza kawa teraz niż z 800?

Offline Jozin von Bazin

  • Wiadomości: 480
Odp: La Marzocco Linea Micra?
« Odpowiedź #498 dnia: 10 Wrzesień 2023, 22:28:30 »
Poszukaj u wujka G. - masz takich modów do wyboru, do koloru.
Nie ma.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3174
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero

Offline Jozin von Bazin

  • Wiadomości: 480
Odp: La Marzocco Linea Micra?
« Odpowiedź #500 dnia: 11 Wrzesień 2023, 10:46:57 »

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1495
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: La Marzocco Linea Micra?
« Odpowiedź #501 dnia: 11 Wrzesień 2023, 10:53:57 »
Fajny bajer, ale moim zdaniem niepraktyczny. Ważenie ziaren, przepłukanie grupy, za każdym razem trzeba wyciągnąć z kratki wagę. No chyba, że do ważenia jest inna waga i w pełni ufamy deklarowanej wodoodporności.

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 3002
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: La Marzocco Linea Micra?
« Odpowiedź #502 dnia: 11 Wrzesień 2023, 12:44:47 »
Uważam za przerost formy nad treścią.
Kawa smakuje lub nie, a bawienie się za każdym razem z ważeniem, mierzeniem czasu, etc., ...
Litości...

Ale mogę być mało obiektywny ze swoim zdaniem.
 ;-)
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Jozin von Bazin

  • Wiadomości: 480
Odp: La Marzocco Linea Micra?
« Odpowiedź #503 dnia: 11 Wrzesień 2023, 13:16:00 »
Ale mogę być mało obiektywny ze swoim zdaniem.
Jesteś, też tak kiedyś miałem, wszystko na oko, ale to były czasy Gaggi Classic :) Teraz bez wagi i stopera kawy nie zrobię.  W takim ekspresie jak Profitec 800 to było wręcz konieczne. Jak się trzymasz w ryzach wagi i czasu to masz pod kontrolą zmienne. Jak coś w kawie nie smakuje to są to precyzyjne narzędzia, które potrafią to zmienić, są punkty orientacyjne, stałe.
« Ostatnia zmiana: 11 Wrzesień 2023, 13:32:43 wysłana przez Jozin von Bazin »

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 3002
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: La Marzocco Linea Micra?
« Odpowiedź #504 dnia: 11 Wrzesień 2023, 18:55:22 »
Dozę ważyłem, widziałem po zmianie kawy w kolbie ilość po ubiciu tamperem.
Posiłkowałem się wagą, jak miałem obiekcje.
Ale pierdolca na tym punkcie nie było.
Zegarek, ilość w filiżance bez ekscytacji.
Nie dajmy się zwariować.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10624
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: La Marzocco Linea Micra?
« Odpowiedź #505 dnia: 11 Wrzesień 2023, 21:24:28 »
Nie dajmy się zwariować.

Też tak uważam. Od czasu do czasu warto się skalibrować, skonfrontować z przyrządami i receptami, ale najważniejszy jest "fun" i spontan czyli smaczna kawa :).

Offline ikpara

  • Wiadomości: 182
Odp: La Marzocco Linea Micra?
« Odpowiedź #506 dnia: 11 Wrzesień 2023, 21:39:11 »
najważniejszy jest "fun" i spontan czyli smaczna kawa
święte słowa, ktoś ma do czegoś dobrą rękę i "wszystko mu wychodzi", a inny choćby zatrudnił superkomputer to i tak pewnej granicy nie przeskoczy

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1445
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
Odp: La Marzocco Linea Micra?
« Odpowiedź #507 dnia: 11 Wrzesień 2023, 21:56:44 »
Od czasu przejścia na dzwignie ważę tylko ziarno przed zmieleniem :):) resztę na czuja ,kiedyś wiele espresso lądowało w zlewie teraz przez 2 lata prawie może raz mi się zdarzyło(i to bardziej z winy młynka )

Offline Jozin von Bazin

  • Wiadomości: 480
Odp: La Marzocco Linea Micra?
« Odpowiedź #508 dnia: 11 Wrzesień 2023, 22:06:07 »
Do Micra
I lepsza kawa teraz niż z 800?
Nie wiem, musiałbym mieć obie maszyny na blacie. Chyba espresso było lepsze z 800. Może powinien sobie zostawić Profiteca :) Napewno Profitec jest wymagającą maszyną. La Marzocco jest bardziej funkcjonalne, może dlatego nie ma takiej radości z okiełznania, zrozumienia maszyny. Noszę się z zamiarem zakupu La Pavoni, albo jakiejś innej małej dźwigni do pracy. Może to mi trochę zrekompensuję stratę Profiteca :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10624
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: La Marzocco Linea Micra?
« Odpowiedź #509 dnia: 12 Wrzesień 2023, 20:26:17 »
Spoko, spoko, obu was rozumiem :). Pogląd @ikpara też jak najbardziej -- podobne refleksje przychodzą mi do głowy. Myślę sobie, że najważniejszy jest model profilu sensorycznego -- gdzieś w głowie. Jeśli wiemy do czego dążymy w espresso, to łatwiej nam uzyskać pożądany efekt. Trudniej natomiast, gdy nie wiemy co nam smakuje i jak smakuje albo gdy jakieś maszyny nie pozwalają nam na przyzwoite wykonanie espresso.

Kiedyś podczas pewnej imprezy edukacyjnej, uruchomiłem naszą ówczesną maszynę -- Linea, w dość dziwnym i nieznanym miejscu. Nijak nie mogłem dojść do ładu. Wszystko było mi znane: ekspres, młynek, kawa. A espresso nijak nie smakowało tak, jak chciałem. W sumie do dzisiaj nie wiem co było tego przyczyną. Jedyna możliwość to woda z sieci w tym dziwnym miejscu. Był to jakiś hotel-folwark na lubuskiej wsi-odludziu. Musiałem to jakoś "przełknąć", bo impreza dotyczyła głównie espresso.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi