Autor Wątek: Święta Wojna - RS vs Ascaso  (Przeczytany 41597 razy)

Offline maro Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Move
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense, Mazzer Mini E
Odp: Święta Wojna - RS vs Ascaso
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Grudzień 2014, 17:29:58 »
Nie chodziło mi o zagraniczne porównania a o krajowe. A co do czyszczenia żaren to kolejna bzdura. Przynajmniej raz w miesiącu je czyścimy.
A jaka jest różnica pomiędzy porównaniami krajowymi a zagranicznymi ? Czy Ascaso wysyła do Polski inny sprzęt niż do reszty krajów ?
Owszem i-mini da się rozkręcić ale po kilku razach tandetny blachowkręt, którego producent użył przy górnej części obudowy z polerowanego aluminium się już nie da wkręcić, nie mówiąc o wypadającym zasobniku na ziarno i plastikowej obudowie żaren. Ale to wszystko już zostało opisane na caffeprego.pl więc po co to powtarzać ? Nikt tu niczego nie "opluwa" Januszu tylko piszemy o faktach - które najlepiej zweryfikować na youtube i home-barista.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #16 dnia: 21 Grudzień 2014, 17:39:12 »
Fakt jest taki że w tym miejscu piszemy o młynku i-1 steel. A ten nie ma ani tandetnego blachowkrętu, ani obudowy z polerowanego aluminium, ani wypadającego pojemnika na ziarna ani też plastikowej obudowy żaren. Jest to więc kolejne i celowe dyskryminowanie produktu. Bardzo nieładnie ... I to kolejny już raz. Maro, jak masz się w ten sposób wypowiadać to lepiej wcale tego nie rób.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #17 dnia: 21 Grudzień 2014, 17:50:23 »
Nie chodziło mi o zagraniczne porównania a o krajowe. A co do czyszczenia żaren to kolejna bzdura. Przynajmniej raz w miesiącu je czyścimy.
A jaka jest różnica pomiędzy porównaniami krajowymi a zagranicznymi ? Czy Ascaso wysyła do Polski inny sprzęt niż do reszty krajów ?

Ano właśnie taka, że są one wykonywane poza granicami Polski. ASCASO wysyła do Polski taki sam sprzęt. Ale nie wszystkie porównania są wykonywane przez osoby należycie zaznajomione ze sprzętem ASCASO. Przykład to dwie panie nie potrafiące prawidłowo wykonać espresso lub spienić mleko na ekspresie DREAM. Często są to więc opinie wynikające z braku znajomości danego sprzętu i / lub też tendencyjne opinie. Do tego już Mikołaj Rej powiedział "my Polacy nie gęsi i swój język mamy". Nie wszyscy potrafią czytać i rozmawiać po angielsku. Czemu mamy słuchać obcych opinii a nie zrobić sobie własnych porównań wykorzystując do tego osoby znające specyfikę danych sprzętów ? Dajmy temu spokój bo póki brak chęci i deklaracji ze strony dystrybutorów RS to do niczego nie dojdziemy.

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #18 dnia: 21 Grudzień 2014, 17:55:37 »
Przykład to dwie panie nie potrafiące prawidłowo wykonać espresso lub spienić mleko na ekspresie DREAM

Jak widzę te dwie Panie to od razu szukam coś innego. Potwierdzam ascaso jest trudne do opanowania ale jak się opanuje to masakra. Pomyśleć że chciałem się pozbyć i wywalić kasę na coś innego. Owszem lepszego piękniejszego ale jeszcze nie dziś jeszcze...

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #19 dnia: 21 Grudzień 2014, 18:20:04 »
Janusz, może bądź tak uprzejmy i podsumuj te młynki mini.
Uporządkuje to dyskusje.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #20 dnia: 21 Grudzień 2014, 18:29:41 »
Nie ma problemu. Ale to chyba nie jest odpowiednie miejsce do tego. Biorąc oczywiście pod uwagę temat.
Odnoszę zresztą wrażenie, że co niektórzy celowo podają dane z młynka i-2 aby nie podawać z młynka i-1, który na home-barista jest oceniany wyżej niż inne porównywane młynki. Należałoby chyba zrobić dokładne tłumaczenie tego porównania. Przez tłumacza przysięgłego...Dopiero to ucięłoby temat. Może...

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #21 dnia: 21 Grudzień 2014, 18:40:46 »
Ale to chyba nie jest odpowiednie miejsce do tego.

Myślę, że jak najbardziej.

Admin chyba nas za taki pomysł nie pogoni, a umieszczenie go na początku wątku lub w innym miejscu będzie zasadne.

Zestaw +/- 3 kpln to dość popularny temat, który co jakiś czas wypływa.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #22 dnia: 21 Grudzień 2014, 18:45:47 »
Sądzę, że w tym temacie to mogę to zrobić jedynie w przypadku gdy ktoś inny również zrobi podobne zestawienie. Na przykład na bazie RS, GAGGI i OSKARA. Inaczej to będzie kryptoreklama. Admin mógłby zebrać takie zestawy i opublikować w tym lub w innym miejscu.

Offline maro Mężczyzna

« Odpowiedź #23 dnia: 21 Grudzień 2014, 19:55:41 »
Jest to więc kolejne i celowe dyskryminowanie produktu.
A ja piszę o i-mini jakiego miałem w przeszłości http://www.home-barista.com/grinders/ascaso-imini-inside-t7918.html Zagraniczne fora natomiast warto czytać bez względu na to co by na ten temat powiedział Mikołaj Rej. A znajomość języków... Cóż warto się ich uczyć. Jednym z powodów dla którego warto wybrać Rancilio jest kwestia dostępności części zamiennych i eksploatacyjnych i niskiej ich ceny. Części do Silvii są nawet w katalogach LF i Nuova Ricambi a serwisów gastronomicznych w których dostaniesz części z tych katalogów jest w Polsce sporo.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #24 dnia: 21 Grudzień 2014, 20:01:30 »
Owszem, znaczna część z nich korzysta nawet z katalogu części zamiennych ASCASO i stąd sprowadza te części. ASCASO jest jedną z największych w Europie hurtowni części zamiennych. Do ekspresów do kawy i do innych sprzętów gastronomicznych.
http://www.ascaso.com/2012/eng/spare-parts-machinery-hospitality/index.html
lub
http://www.repuestos-hosteleria.com/
« Ostatnia zmiana: 21 Grudzień 2014, 20:19:27 wysłana przez Janusz »

Offline maro Mężczyzna

« Odpowiedź #25 dnia: 21 Grudzień 2014, 20:59:24 »
No popatrz Januszu a ja myślałem, że Ty jesteś w Polsce monopolistą jeśli chodzi o części zamienne do Ascaso ? Myliłem się ?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #26 dnia: 21 Grudzień 2014, 21:04:35 »
Nie mam monopolu i nie chcę mieć. Każdy może sobie części importować. Tyle, że nikt tego nie chce robić bo u mnie jest ich pod dostatkiem, na zawołanie i nie musi płacić przedpłaty do ASCASO ani płacić za transport z Hiszpanii. Mało tego. Często się zdarza, że przy okazji naszych transportów paletowych idą części pod zamówienie np. do ekspresów Faema. Proste, no nie ?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #27 dnia: 21 Grudzień 2014, 21:22:02 »
Jeszcze jedno - jeśli mówimy o monopolu. Monopol mam na ekspresy i młynki. I na coś jeszcze. Jest bowiem w dobrych serwisach coś takiego jak technologia naprawy poszczególnych modeli. Nie wystarczy mieć części. Trzeba jeszcze mieć wiedzę w jaki sposób ich użyć.

Offline maro Mężczyzna

« Odpowiedź #28 dnia: 21 Grudzień 2014, 21:30:20 »
Czyli alternatywą dla zakupu części zamiennych do Ascaso u Ciebie jest zakup za granicą. Części zamienne do Rancilio Silvia można kupić w Polsce w kilku firmach nie związanych ze sobą. No ale dobra - nie ważne bo ostatecznie ważne są ceny tych części. Weźmy pod uwagę ceny części zamiennych do młynków i ekspreów Ascaso, które mogą się pojawić w zestawie za tytułowe 3000 zł. Może na początek podasz ceny żaren ?

Jest bowiem w dobrych serwisach coś takiego jak technologia naprawy poszczególnych modeli. Nie wystarczy mieć części. Trzeba jeszcze mieć wiedzę w jaki sposób ich użyć.
Czy mam to rozumieć w ten sposób, że "technologia napraw" sprzętu Ascaso jest w Polsce podobnie jak części dostępna tylko Twojemu serwisowi ?
« Ostatnia zmiana: 21 Grudzień 2014, 21:40:30 wysłana przez maro »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #29 dnia: 21 Grudzień 2014, 21:42:58 »
Też nieprawda bo te same firmy kupujące części do RS mogą tak samo kupić do ASCASO. I z tego samego źródła. Ceny części są może ważne ale dla tych osób które same chcą naprawiać lub dla serwisów chcących naprawiać. W innym przypadku ważna jest cena nie samych części a całej usługi. Tak więc podaj najpierw cenę usługi wymiany żaren np. w Rocky lub w Mazzerze. A następnie zapytaj się forumowiczów kiedy w naszym młynku ktoś wymieniał żarna i ile za to zapłacił. Mnie nie musisz wierzyć...Weź następnie pod uwagę ilość młynków ASCASO w Polsce i policz jaki to jest procent. Jakbyś nie wiedział to Ci podpowiem. Będzie to dużo bardziej miarodajne niż cena żaren których prawie nikt nie musiał jeszcze wymieniać...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi