Autor Wątek: Jaki ekspres w zamian za Lelit Anna?  (Przeczytany 2581 razy)

Offline Slawek82

• Ekspres: Lelit Anna 41EM
  • Młynek: Lelit William PL-72P
Jaki ekspres w zamian za Lelit Anna?
« dnia: 25 Kwiecień 2022, 21:45:50 »
Witam,
jestem nowym użytkownikiem forum, więc proszę o wyrozumiałość i zarazem o radę.
Obecnie posiadam Lelit Anna PL41EM + William PL72-P. Ekspres ma 4 lata, młynek rok i myślę nad zmianą. Przede wszystkim ekspres ma podstawową końcówkę do spieniania mleka i kiedy są goście to powoduje to problemy. Zresztą to jest też pierwszy ekspres i myślę, że czas na odświeżenie maszyny.

Zastanawiałem się nad Lelit Grace (być może kupiłbym w zestawie z Williamem szczotkowanym, bo mój jest polerowany). Ale ostatecznie pomyślałem, że doradzę się specjalistów bo być może jest coś, co może lepiej zastąpić Annę bez konieczności wymiany młynka. Budżet raczej średni (ok 2-2,5 tyś).
Będę wdzięczny za wszelką podpowiedź:)

Pozdrawiam
Sławek

PS. Przy okazji, Anna i William będą do sprzedaży. Gdyby ktoś szukał takiego sprzętu, proszę o kontakt.

Edit. Słowo Witam jest użyte wadliwie.
« Ostatnia zmiana: 26 Kwiecień 2022, 07:12:09 wysłana przez Fux »

skansen

• Gość
Odp: Jaki ekspres w zamian za Lelit Anna?
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Kwiecień 2022, 09:00:36 »
Przede wszystkim ekspres ma podstawową końcówkę do spieniania mleka i kiedy są goście to powoduje to problemy. (...) Zastanawiałem się nad Lelit Grace (być może kupiłbym w zestawie z Williamem szczotkowanym, bo mój jest polerowany).
To nie jest wina końcówki do spieniania (ją można łatwo zmienić) ale przede wszystkim małego, pojedynczego bojlera. Grace ma taki sam bojler jak Anna więc jakiejś wielkiej zmiany w spienianiu bym się nie spodziewał. Grace ma inną niż Anna obudowę i rozbudowany PID-LCC. Pod innymi względami jest to jednak podobny ekspres, w dalszym ciągu z grupą 57mm.
Nie bardzo widzę też sens zmiany Williama polerowanego na szczotkowanego. Mam teraz szczotkowanego - kupiłem go z szczotkowaną Elizabeth. Teraz stoi obok polerowanej Bianki i nie ma jakiegoś dysonansu...

Budżet jest niestety mocno ograniczony, żeby zmiana była mocno odczuwalna to chyba najbliżej do założonego budżetu znajduje się NS Oscar II. Trzeba by polować na promocje. Za to po jego zakupie miałbyś w zasadzie docelowy ekspres. Z grupą 58mm. Z taką mocą pary, że już nigdy byś na nią nie narzekał. Wraz z Williamem byłby to zestaw na dłużej...

« Ostatnia zmiana: 26 Kwiecień 2022, 09:15:11 wysłana przez skansen »

Dawid1144

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Kwiecień 2022, 09:46:06 »
Będąc na Twoim miejsku, nie sprzedawałbym młynka, ale oczywiście zrobisz jak uważasz.
Co do ekspresu to wyżej jest bardzo wyczerpującą odpowiedź, Grace to nie jest zły sprzęt, ale dla kogoś kto robi sobie rano espresso a a weekend zrobi 2 cappuccino i nie potrzebuje wyższego poziomu. No i grupa 57mm to też wada.

Na Twoim miejsku kupiłbym Hxa. Jeśli nie dasz rady dozbierać to obserwuj dział pchli targ, ekspresy które sprzedają użytkownicy forum zazwyczaj są zadbane i prawidłowo eksploatowane.

Offline rapoh

• Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Kwiecień 2022, 09:57:22 »
i kiedy są goście to powoduje to problemy

To dla gości nie spieniaj ekspresem tylko spieniaczem (np. takim https://www.tchibo.pl/spieniacz-do-mleka-na-baterie-p400138040.html?gclid=Cj0KCQjw06OTBhC_ARIsAAU1yOW5HWb4lLN7Uw4nm21WsU5FXhJgfNY-oHEiILHilTOGMSc_dDTZgxoaArOCEALw_wcB), po podgrzaniu mleka na kuchence albo w mikro. Budżet ok. 30PLN i nie musisz się zamartwiać tym, co masz, skoro dla Ciebie samego (i rodziny) jest ok.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Kwiecień 2022, 10:08:25 »
Na Twoim miejsku kupiłbym Hxa. Jeśli nie dasz rady dozbierać to obserwuj dział pchli targ, ekspresy które sprzedają użytkownicy forum zazwyczaj są zadbane i prawidłowo eksploatowane.

Na Pchlim Targu trafiają się również ekspresy ASCASO STEEL DUO PROF. Możesz jednocześnie wykonywać kawę i spieniać mleko. Niebawem będę miał używkę do sprzedaży. A jeśli chcesz nowy to polecam DREAM ZERO. Są jeszcze na magazynie te modele z dostaw sprzed podwyżki cen przez ASCASO. No i po przełączeniu na parę będziesz jej miał pod dostatkiem nawet na kilka dzbanków pod rząd.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Kwiecień 2022, 20:13:29 »
Oraz jak Dawid radził: zostaw sobie ten obecny młynek a dodatkowo kup sobie JX-PRO, gdzie szybko dochodzi się do poprawnego espresso przy różnych ziarnach. Fajnie wypić sobie espresso np jedno po drugim z innego ziarna, gdzie z młynka OD jest to utrudnione. Można na WoK-u kupić za 500zł.

« Ostatnia zmiana: 27 Kwiecień 2022, 20:34:30 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline rapoh

• Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Kwiecień 2022, 00:53:35 »
I jeszcze wodotrysk oraz apartmą z widokiem na morze :-)
Gość ma sprzęt o średniej wieku 2,5 roku i problemem dlań jest to, że raz na kiedy nie może mieć kawiarni w domu.
Czy zawsze porady na forum, jak tylko pytający lekko zamarudzi, muszą być zakupoholikowe?
Sławek82, rozbuduj spokojnie budżet, póki to, co masz, Ci służy. Przez ten czas pozaglądaj na forum, przepatrz dyskusje. I zrobisz dobre zakupy. Po co się śpieszyć?

Offline idolw

• Ekspres: Profitec Pro 300, Chemex, French Press
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Kwiecień 2022, 17:38:25 »
Gość ma sprzęt o średniej wieku 2,5 roku i problemem dlań jest to, że raz na kiedy nie może mieć kawiarni w domu.
Czy zawsze porady na forum, jak tylko pytający lekko zamarudzi, muszą być zakupoholikowe?
Sławek82, rozbuduj spokojnie budżet, póki to, co masz, Ci służy. Przez ten czas pozaglądaj na forum, przepatrz dyskusje. I zrobisz dobre zakupy. Po co się śpieszyć?

Dobrze napisane. Chwilę zaczekać, podwoić budżet i będzie można mówić o upgrade, który zrobi różnicę.

Offline Slawek82

• Ekspres: Lelit Anna 41EM
  • Młynek: Lelit William PL-72P
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Lipiec 2022, 11:31:06 »

Dziękuję za rady.
Młynek poszedł jednak w zestawie z ekspresem.
Tak jak radzicie, poprzeglądam forum i poszukam czegoś sensownego. W razie dylematów będę się jeszcze radził:)
Pozdrawiam

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi