Autor Wątek: Raz a dobrze  (Przeczytany 144699 razy)

Offline tszym

• Ekspres: Deloghi Intensa Ecam 23.420.SW i ascaso steel uno prof PID
  • Młynek: ceado e6p
Odp: Raz a dobrze
« Odpowiedź #510 dnia: 27 Maj 2016, 16:20:33 »
Używanie młynka ascaso nie jest jakoś bardzo męczące aczkolwiek dla początkującego użytkownika jakim jestem może chwilami być irytujące ze względu na trudność znalezienia odpowiedniego ustawienia, no i podejmowany tu przez wielu bałagan z kawą. Da się z tym żyć. Jednak ciągle jest pytanie które mnie nurtuje czy na innym młynku byłoby mi łatwiej trafić w ten właściwy stopień mielenia czy też byłoby to ciągle żmudne jak dla mnie poszukiwanie. Mój wzrok padł na fiorka więc o niego pytam, ale chętnie przyjże się też innym propozycją w tym samym przedziale cenowym, które pomogłyby mi w moim przygotowywaniu espresso.

Może warto zrobić jakieś zestawienie tych alternatyw dla fiorka lub innych młynków by poszukujący mógł coś wybrać.
« Ostatnia zmiana: 27 Maj 2016, 16:23:03 wysłana przez tszym »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #511 dnia: 27 Maj 2016, 16:28:27 »
Z każdym młynkiem związane są te same reguły. Różnice są raczej techniczne i są to szczegóły. Wraz z upływem czasu i doświadczeń z młynkiem nabieramy wprawy. Po latach pracy wystarczy parę prób, by wiedzieć o co chodzi i jak ustawić śrubę regulującą stopień zmielenia i ile kawy powinno być w sitku, by uzyskać najlepszy efekt. Dozowanie na oko okazuje się wtedy równie precyzyjne jak elektroniczne timery  :taktak:.

Offline tszym

• Ekspres: Deloghi Intensa Ecam 23.420.SW i ascaso steel uno prof PID
  • Młynek: ceado e6p
« Odpowiedź #512 dnia: 27 Maj 2016, 16:57:33 »
Rozumiem czyli może lepiej uczyć się na tym co mam, a ewentualnie w przyszłości gdy wszystko załapie wybrać coś innego o ile będzie taka potrzeba.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #513 dnia: 27 Maj 2016, 17:19:04 »
Pisałeś, że masz za sobą miesiąc z ekspresem, młynkiem i kawą? Ile kaw wyszło z tej kawiarenki? 100-200? Z każdym shotem nabierasz jakiegoś doświadczenia. Na podstawie tego doświadczenia możesz coś zmienić, np. stopień zmielenia, by potem sprawdzić wpływ takiej zmiany na jakość kawy. Moim zdaniem wnioski z takiej pracy będą podobne dla każdego młynka i ekspresu. Z niektórymi maszynami pracuje się przyjemniej, szybciej, przejrzyściej, lżej; niektóre maszyny są lepsze inne gorsze, niektóre są droższe, inne tańsze... -- ale czy ma to większe znaczenie, gdy najważniejszym celem jest zrozumienie pewnych procesów i zależności, związanych z zaparzaniem kawy?  :-\  :mhh:

Mam teraz na roboczym blacie 4 różne młynki... Każdy ma tę zaletę, że można nim zmielić kawę, by potem zaparzyć espresso. Nie wiem, który z nich zabrałbym ze sobą na bezludną wyspę...  :sciana:
« Ostatnia zmiana: 27 Maj 2016, 17:24:50 wysłana przez Antonio »

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
« Odpowiedź #514 dnia: 23 Wrzesień 2016, 14:05:20 »
Fiorkowe lobby jest bardzo mocne :szampan:. Alternatyw jest jednak co najmniej tuzin. To tak samo, jak z kawą i jej zaparzaniem. Niedawno nikt o alternatywach nie słyszał. Teraz wszyscy mają domach Hario V60, a o innych, podobnych, ciekawych urządzeniach mało kto wie.
Czyli jaka jest alternatywa do ok. 3 tys. ? Coś oprócz Eureka Zenith 65e, Casadio Enea, Ceado E6P, ECM S-Automatik 64, Rocket Fausto ? (Profitec PRO T64 raczej droższy). Są jeszcze jakieś modele do kupienia w Polsce, podobnej lub lepszej klasy w tej cenie ?

Offline Cinello

• Ekspres: V60
  • Młynek: Kinu M47
« Odpowiedź #515 dnia: 23 Wrzesień 2016, 14:22:58 »
Fiorenzato F64 EVO

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
« Odpowiedź #516 dnia: 23 Wrzesień 2016, 14:27:30 »
 :picardpalm:  Miałem na myśli właśnie alternatywę do "fiorkowego lobby"

Offline Cinello

• Ekspres: V60
  • Młynek: Kinu M47
« Odpowiedź #517 dnia: 23 Wrzesień 2016, 14:43:52 »
Wiem, ale po co utrudniać sobie życie jak to sprawdzone i dobre :). Do kupienia w Polsce alternatyw za bardzo nie ma. Z resztą sam wiesz przeglądając strony ze sprzętem.

Offline robertino Mężczyzna

« Odpowiedź #518 dnia: 04 Październik 2016, 20:48:59 »
Jeszcze raz witam. Wykorzystam ten wątek, ponieważ chciałbym rozpocząć moją nową przygodę z kawą od zakupu dobrego młynka, przede wszystkim do espresso zgodnie z zasadą "raz a dobrze". Na celowniku mam Baratza Vario, ale chętnie nie wydawałbym aż tyle na młynek. Liczę na Wasze wsparcie.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #519 dnia: 04 Październik 2016, 20:51:45 »
chętnie nie wydawałbym aż tyle na młynek
To się wyklucza z tytułem wątku.

« Odpowiedź #520 dnia: 04 Październik 2016, 20:57:57 »
Ok donkiszot. Zdaję sobie sprawę, że hołdując tej zasadzie, trzeba byłoby myśleć o młynku za min. 3000zł. Po prostu taki przyjąłem budżet.

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #521 dnia: 04 Październik 2016, 21:04:16 »
Ale wskazałeś pierwotnie młynek za 1800 zł, nie za 3000 a i tak już chcesz zejść z ceny.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

« Odpowiedź #522 dnia: 04 Październik 2016, 21:10:57 »
Sugerujecie przeniesienie tematu do innego wątku? Czy dopiero wtedy mam szansę na jakieś merytoryczne rady?

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #523 dnia: 04 Październik 2016, 21:26:04 »
ano, chcesz kupić raz a porządnie a zaczynasz od ograniczania budżetu. a co najlepsze, zdajesz sobie sprawę z tego, że piszesz w złym temacie...

« Odpowiedź #524 dnia: 04 Październik 2016, 21:49:01 »
Przeczytałem już kilka wypowiedzi, które uświadomiły mi że można w pełni uzasadniony sposób wydać naprawdę dużo na młynek. Ale może dla mnie "raz a porządnie" to maksymalnie taki poziom? No cóż, spodziewałem się trochę innego podejścia.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi