Autor Wątek: ekspres niepotrzebujący nadmiernej opieki  (Przeczytany 3151 razy)

Offline ipsumdrake

ekspres niepotrzebujący nadmiernej opieki
« dnia: 29 Listopad 2021, 16:49:14 »
Cześć,
Zwracam się do was z prośbą o doradzenie w zakupie ekspresu.

Posiadałem już w swojej „karierze”:
-saeco taela
-delonghi ecam
-saeco aulika
Niestety wszystkie padały zazwyczaj nie wytrzymując 2 lat. Problemem podejrzewam, powiem wprost zawsze była niedostateczna konserwacja/ regularne czyszczenie.
Takie czasy, na nic nie ma czasu. :-\
Stąd moje pytanie czy istnieje jakieś rozwiązanie niepotrzebujące nadmiernej opieki?
Znalazłem w internecie jakąś frazę ekspresy samoczyszczące, ale z tego co widzę to chyba niczym się nie różni to od ekspresów jakich dotychczas użytkowałem.
Dodam, że dziennie jest robione około 10 kaw espresso, z mlekiem robione raz na pół roku.

Z góry dzięki!

Offline drwaski

• Ekspres: Lelit Victoria
  • Młynek: Mignon Specialita
Odp: ekspres niepotrzebujący nadmiernej opieki
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Listopad 2021, 18:02:17 »
Zaczynając od najmniej skomplikowanych serwisowo, to: kawiarka, cafelat/flair, ekspres kolbowy.

Offline ipsumdrake

« Odpowiedź #2 dnia: 29 Listopad 2021, 18:27:33 »
No właśnie tylko wszytko o ten czas się rozchodzi... W automacie fajniutko bo jeden przcisk i kawka jest, raczej nie chciałbym się przestawiać na dłuższą rutynę przygotowywania kawy.
Istnieje jakieś rozwiązanie w automacie dla mnie?

skansen

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Listopad 2021, 18:33:53 »
Posiadałem już w swojej „karierze”:
-saeco taela
-delonghi ecam
-saeco aulika
Niestety wszystkie padały zazwyczaj nie wytrzymując 2 lat.
Co to znaczy padały? Oglądał je serwis? Naprawa wspomnianych ekspresów jest często możliwa i niekoniecznie kosztowna.

Problem u Ciebie mogła też być twarda woda. Jeśli jest twarda to stosowanie systemu zmiękczającego/dzbanka/filtra w ekspresie jest niestety konieczne...

Offline ipsumdrake

« Odpowiedź #4 dnia: 29 Listopad 2021, 18:40:57 »
Co to znaczy padały? Oglądał je serwis? Naprawa wspomnianych ekspresów jest często możliwa i niekoniecznie kosztowna.

Problem u Ciebie mogła też być twarda woda. Jeśli jest twarda to stosowanie systemu zmiękczającego/dzbanka/filtra w ekspresie jest niestety konieczne...

Serwisowane zawsze w autoryzowanym serwisie, naprawiane do momentu opłacalności.

Offline ipsumdrake

« Odpowiedź #5 dnia: 29 Listopad 2021, 18:41:54 »

To być może cenna porada, kupie sobie dzbanek z filtrem, dzięki

Offline Damian

• Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Listopad 2021, 18:46:04 »
Jeżeli pijecie głównie espresso, to ja bym, jadąc po kosztach wybrał mały ekspres kolbowy lelit i do tego młynek nadający się do espresso.  Zależy jaki masz budżet i ile chcesz włożyć własnej pracy/serca w przygotowanie kawy. Daj więcej info.

Offline ipsumdrake

« Odpowiedź #7 dnia: 29 Listopad 2021, 19:48:11 »
Zależy jaki masz budżet i ile chcesz włożyć własnej pracy/serca w przygotowanie kawy.

ad.1 do 5k?
ad.2 niestety jak najmniej

Offline wsedek

« Odpowiedź #8 dnia: 29 Listopad 2021, 22:06:52 »
Jeżeli pijecie głównie espresso, to ja bym, jadąc po kosztach wybrał mały ekspres kolbowy lelit i do tego młynek nadający się do espresso.  Zależy jaki masz budżet i ile chcesz włożyć własnej pracy/serca w przygotowanie kawy. Daj więcej info.

Albo Cafelat Robot

Offline wujek_p

• Ekspres: La Pavoni Pro, Ascaso Arc Steel, Jura E8 EB, Aero Press, drip, kawiarka
  • Młynek: DF54, Timemore Chestnut CS3 Pro
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Listopad 2021, 00:05:41 »
Każdy automat wymaga konserwacji - czyszczenia toru kawy, spieniacza, odkamieniania itp. W rękach mam już 4 automat. Najfajniej radziła sobie Nivona, bo i przed parzeniem i po parzeniu płukała tor kawowy (można było to wyłączyć). Ale zaparzacz trzeba co jakiś czas wyciągnąć i przepłukać. W Jurze E8 zaparzacza się nie wyciąga, ale system spieniania mleka jest bardziej wrażliwy na zabrudzenia niż Nivonie. W Jurze E8 EB trochę to zautomatyzowali. Wystarczy podstawić pojemnik, podłączyć wężyk, wlać płynu lub wrzucić malutką tabletkę, wcisnąć przycisk i ekspres sam napełni zbiornik i przepłuka/wymyje  spieniacz. Tak czy inaczej, obsługę musisz zrobić w każdym ekspresie i jak robisz to tak, jak Ci sugeruje ekspres, będziesz cieszył się długo bezawaryjnym jego używaniem. A po kilku latach warto zrobić serwis wewnętrzny - uszczelki, żarna itp. Jak pijesz tylko kawę czarną, masz w ogóle sprawę ułatwioną, bo najwięcej problemów sprawia tłuste, psujące się mleko w spieniaczach. Jest fajna Jura tylko do kaw czarnych. Nie pamiętam nazwy, znajdziesz. :)

Offline rubin Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Listopad 2021, 23:16:51 »

To być może cenna porada, kupie sobie dzbanek z filtrem, dzięki
Kiedyś wyczytałem gdzieś (nie pamietam źródła), że 95% awarii w ekspresach to kamień. Idąc tą myślą dzbanek filtrujący to chyba najlepszy pomysł.

Offline darellus Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot
  • Młynek: Kinu M47
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Grudzień 2021, 13:02:07 »
Albo Cafelat Robot
Biorąc pod uwagę minimalną obsługę serwisową, to jak najbardziej. A i efekty w filiżance znakomite.
Drugi warunek (jak najmniejszy nakład pracy) w tym przypadku spełni tylko automat.
Kawiarka, dźwignia czy kolba, wymagają poświęcenia trochę większej uwagi. No samo się nie zrobi :-)

Offline lordlolek

• Ekspres: Kazak Rota 2
  • Młynek: Goat Arco
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Grudzień 2021, 00:04:51 »
U nas w firmie wymieniali ekspresy co 1-2 lata, kupowali takie byle jakie za tysiaka, w koncu szef sie zorientował że nie ma co oszczędzać, kupił taki za 5 tysięcy, pół gastronomiczny, przystosowany do robienia 100 albo 200 kaw dziennie (bez systemu mlecznego, tylko "dmuchawka" parowa) - no i wytrzymał tylko kilka miesięcy dłużej, dlatego że ciągle nikt nie czyścił ekspresu.
Morał taki, dbaj o ekpres ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi