Autor Wątek: Kawa, która nie podrażni żołądka  (Przeczytany 111658 razy)

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
Odp: Kawa, która nie podrażni żołądka
« Odpowiedź #120 dnia: 02 Wrzesień 2018, 13:51:14 »
Z powodu problemów z nadkwasotą ze zgagą po wypiciu espresso
drip z jasno palonej kawy bywa mniej agresywny niż jakiekolwiek espresso...
też mam takie odczucie, espresso - co by nie mówić to jest superkoncentrat, ogromne stężenie i minimalna ilość wody. Rozwodnione napary są łagodniejsze dla żołądka.

Offline michal85

• Ekspres: Rocket R58 V2
  • Młynek: Fiorenzato F4 E NANO V2
« Odpowiedź #121 dnia: 02 Wrzesień 2018, 14:14:41 »
Z moich obserwacji wynika , że mój żołądek gorzej znosi blendy z domieszką robusty. Oczywiście  jestem raczej skazany na kawy mleczne i niektore mieszanki będą obrażone . Mam za to częstą zabawę z latte art.

Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka

Offline marcin102

• Ekspres: ROCKET Mozzafiato Evoluzione R
  • Młynek: ECM Manuale 64
« Odpowiedź #122 dnia: 02 Wrzesień 2018, 22:10:17 »
Witam
Jeśli chodzi o zgagę to jeśli występuje więcej niż 2 razy w tygodniu to zaleca się wizytę u lekarza. Zgaga jest efektem zarzucania kwaśnej treści pokarmowej z żołądka do przełyku, przyczyny są różne, zaburzenia wpustu żołądka, ciąża, otyłość, zbyt duże posiłki, inne choroby układowe np twardzina układowa ale wracając do sedna kofeina obniża pH żołądka więc kawa z mniejszą ilością kofeiny powinna być lepsza czyli arabica, zawsze można wziąć jakiś malox przed kawa który zobojętnia kwasy żołądkowe albo metodą prób i błędów wybrać swoją mieszankę, ja osobiście preferuję średnio palone 100% arabiki dla mojego żołądka.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #123 dnia: 03 Wrzesień 2018, 06:48:44 »
Lodówka, ilość/co się je, nie jeść przed snem obficie i zgagi nie powinno być.
I ruch. Najlepiej dużo.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #124 dnia: 03 Wrzesień 2018, 07:38:46 »
Batonino dobrze napisał. Michal85 idź do sklepu i kup ocet jabłkowy (1-2 łyżki + 100ml wody 15min przed posiłkiem),  ewentualnie sam wyprodukuj. Zgaga to chlapanie kwasem z żołądka wyżej. Kwasem chlapie, bo zawór nie zamyka się dobrze, a zawór nie zamyka się bo za mało stężenie kwasu w żołądku. Większość "leków" działa tak że obniża kwas w żołądku i dalej chlapie, ale tego nie czujesz. Tylko że później nie trawisz właściwie pokarmu, pojawiają się alergie itp.

Offline odczasudoczasukawa

« Odpowiedź #125 dnia: 03 Wrzesień 2018, 10:15:29 »
Również mam problemy ostatnimi miesiącami z układem pokarmowym, myślałem że to kawa i mleko (choć na serio niewiele tego spożywam) ale to raczej coś innego i mam zlecenie do gastrologa...jeśli ktoś ma problemy z kwasotą, itp to lepiej iść do lekarza (lekarka powiedziała, że to nie kawa i mleko) i poprosić o skierowanie do gastro.

Jeśli chodzi o same kawy to kiedyś także zauważyłem jakby pewne kawy były niedobre dla wątroby/żołądka, nie chodzi nawet o drażnienie (bardziej chyba mleko zakwasza a nie kawa) ale np. miałem wrażenie jakby po wypiciu Lavazza crema e aroma mlecznej nagle cały układ zamurowywało i nie miałem kompletnie jakby przemiany materii przez kilka 3~4 dni, jakby organizm odmówił funkcjonowania, także dziwne to wszystko, bo np przy Lavazza super crema nie miałem żadnych problemów, przy Qualita Oro często kwasy że ja kręcę!!!

Ogólnie jakby się okazało, że jakieś mam komplikacje gastryczne (a nigdy takich nie miałem i miałem zawsze super przemianę materii + zero jakichkolwiek używek, zdrowe jedzenie i normalny ruch) to wtedy żegnaj kawo ;-) jest bardzo smaczna ale jakby trzeba było zrezygnować w imię zdrowego brzuszka to no problem dla mnie.
« Ostatnia zmiana: 03 Wrzesień 2018, 10:19:49 wysłana przez odczasudoczasukawa »

Offline grenadin Mężczyzna

• Ekspres: ciśnieniowy automatyczny
  • Młynek: Eldom MK150
« Odpowiedź #126 dnia: 03 Wrzesień 2018, 10:18:02 »
Dołączę się do dyskusji i powiem jak to u mnie wyglądało. Otóż miałem problem z nadkwasotą i rozwiązaniem okazała się soda. Jak wiadomo kwas neutralizuje się zasadą, więc u każdego takie rozwiązanie powinno zadziałać.
Gdy rozum śpi budzą się demony.

Offline Batonio Mężczyzna

• ----
  • Ekspres: Aeropress; Wilfa Pour Over Red; Hario V60-02; Hario Immersion Switch; Bialetti 3tz, Kruve sifter; Brewista Smart Pour Variable 1.2L
  • Młynek: C40 MK4, Wilfa Svart
« Odpowiedź #127 dnia: 03 Wrzesień 2018, 11:06:21 »
Refluks, czy zgaga nie są objawami nadkwasoty, wręcz przeciwnie.
Refluks, czyli "cofanie" się treści żołądkowej jest efektem tego, że nasz żołądek nie strawił dobrze pokarmu, a dlaczego, bo ma za wysokie PH, czyli jest niedokwaszony i kwasy żołądkowe nie zdążyły strawić tego co połknęliśmy. Dlatego dochodzi do cofania się tego co nie strawione, a i owszem ma to odczyn kwaśny, przez co podrażnia błony śluzowe przełyku i gardła.
Jakie 3 odczyny pobudzają żołądek do pracy?
A no gorzki, słony i kwaśny,  to stąd zalecane jest aby przed głównymi posiłkami na 15-20min  wypić np. ocet jabłkowy łyżka stołowa na 3/4 szklanki letniej wody, można też szczyptą lub dwiema soli, ale soli kamiennej kłodawskiej,  a nie tej udające sól- miałkiej w procesie produkcji oczyszczonej z mikroelementów i tylko jodowanej.
Więcej można odnaleźć w necie lub na YT polecam Hubert Czerniak żeby nie było lekarz.
 ;)
P.S.
Zgagę, a raczej problemy ze zwieraczem można zażegnać, wspomóc UWAGA!
Masażem u dobrego fizjoterapeuty.
« Ostatnia zmiana: 03 Wrzesień 2018, 11:18:26 wysłana przez Batonio »

Offline Batonio Mężczyzna

• ----
  • Ekspres: Aeropress; Wilfa Pour Over Red; Hario V60-02; Hario Immersion Switch; Bialetti 3tz, Kruve sifter; Brewista Smart Pour Variable 1.2L
  • Młynek: C40 MK4, Wilfa Svart
« Odpowiedź #128 dnia: 03 Wrzesień 2018, 11:14:17 »
Dołączę się do dyskusji i powiem jak to u mnie wyglądało. Otóż miałem problem z nadkwasotą i rozwiązaniem okazała się soda. Jak wiadomo kwas neutralizuje się zasadą, więc u każdego takie rozwiązanie powinno zadziałać.
Soda jest rozwiązaniem doraźnym, napewno warto nią wspomóc wtedy, gdy cofnie nam się "kwas" z żołądka po to by jego drażniące działanie na błony śluzowej zniwelować.
Sodą oczyszczoną zaleca się "odkwaszać" organizm, ale trzeba pamiętać, że co najwyżej przez kilka dni ok tygodnia pić rozpuszczoną sodę w gorącej , a później przestudzonej wodzie. Tylko należy po upływie ok 30min zapodać roztwór z octem jabłkowym,  żeby zakwasić nasz żołądek,  gdyż picie takiej sody drastycznie obniża PH żołądka, a nie w tym rzecz. Można sobie zrobić więcej szkody niż pożytku.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #129 dnia: 03 Wrzesień 2018, 14:26:33 »
W sumie to ten temat już jest na forum - https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=1114.0 może warto tam poczytać?

Na rady w stylu wypij sodę/ocet reaguje nieco alergicznie. Zamiast kombinacji i samoleczenia sugerowałbym jednak udać się do lekarza.
LMWDP #469

Offline jarrro

• Ekspres: Nivona stary model , Chemex , Aeropres
  • Młynek: najtańszy
« Odpowiedź #130 dnia: 03 Wrzesień 2018, 14:51:05 »
Skutecznie od wielu lat refluks leczę dietą rozdzielną , dlatego każda kawa mi nie straszna

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #131 dnia: 03 Wrzesień 2018, 14:59:10 »
Problem w tym że lekarze leczą często tylko przyczyny. Znam kilka przypadków osobiście, dla młodej dziewczyny zlikwidowali zgagę, po roku od 1 wizyty bierze już kilkanaście tabletek dziennie, jeść może tylko określone rzeczy, a i tak ciągle ma problemy. Co lekarze zrobili na początku "wyleczyli" zgagę. Obniżyli jej kwas w żołądku, przez co praktycznie nic już nie jest trawione właściwie (zgagi nie czuć). Na świat kawowy stępili jej maksymalnie żarna w młynku i jak ma mielić kawę. Na 4 znane mi przypadki 1 osoba nie dała się przekonać do prostego sposobu (ocet jabłkowy itp.) i ta jedna ma coraz większe problemy (teraz pojawiły się w ramach alergii na większość rzeczy - skórne i oczywiście sterydy na skórę od dermatologa. Kolejne leczenie przyczyny. Na szczęście nie wszyscy lekarze tacy są, ale można różnie trafić.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #132 dnia: 03 Wrzesień 2018, 15:18:29 »
Raczej tylko objawy. U lekarzy bywam często, coś wiem na ten temat...

Offline lucasd

• Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
« Odpowiedź #133 dnia: 03 Wrzesień 2018, 15:20:01 »
Ocet jabłkowy działa, ale nie przez zakwaszanie itp. to bzdury, bo de facto zmniejsza poziom ph po wypiciu.
Kwas octowy to słaby kwas, a kwas solny jest silny. Jakieś substancje w octie jabłkowym wpływają pozytywnie na żołądek.

Soda oczyszczona działa jako bufor kwasu dość skutecznie, jak kwas pali ci przełyk to go ugasi. Ale jak węgiel, w razie wypadku użyć, nie codziennie.
Przed sodą można spróbować possać kryształ soli, często pomaga.

A co do kawy, mniej palona mniej drażni.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #134 dnia: 03 Wrzesień 2018, 15:22:50 »
A co do kawy, mniej palona mniej drażni.

To jest dyskusyjne... ;) Zależy jeszcze jaka to kawa i jak została zaparzona.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi