;

Autor Wątek: Tampery czyli czym ubijamy :)  (Przeczytany 121543 razy)

Online rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 530
  • Pomógł: 6
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R
  • Młynek: Rocket Fausto, Comandante
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #780 dnia: 15 Styczeń 2019, 00:37:04 »
No Ok, masz rację. Moje wnioski dotyczą OCD z Ali, a nie OCD. Porównując to i ręcznie zrobiony pogrzebacz - wybieram pogrzebacz. Bez specjalnego rozważania jak który działa - z pogrzebaczem wychodzą szoty lepiej i statystycznie mniej mi się marnuje. Widać to wyraźnie przy jasnych kawach, które nieustannie są dla mnie wyzwaniem.

To na czym faktycznie polega OCD, skoro ten z Ali nie wykonuje poprawnie swojego zadania?

Offline Metiu

  • Wiadomości: 486
  • Pomógł: 10
    • M Coffee Accessories
  • Ekspres: Isomac Tea II, La Pavoni Prof.
  • Młynek: Mazzer Mini A Digital, Wilfa, Feldgrind, Comandate Mk3
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #781 dnia: 15 Styczeń 2019, 06:44:39 »
Działa jak dobrze dopasowany do sitka tamper i zgarnia kawę również przy ściankach, ma faktycznie łopatki które nieco "poruszają" kawą w sitku i ja zagarniają (w chińskim są ledwie wypukłe)
Fajną rzeczą jest również to, że po jego użyciu kawa jest już wypoziomowana, więc użycie tampera jest ułatwione.
I okeeeej ktoś powie "nooo ale sokratik powiedział że ogranicza ekstrakcję" - może i tak, ale.w praktyce niewiele i jest to nieodczuwalne a ogromnym zyskiem z jego użycia jest POWTARZALNOŚĆ o czym przekonuję się codziennie.
Czy potrzebujesz tampera ? - > clik !

Offline cpu

  • Wiadomości: 74
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Rancilio Silvia, Aeropress, Prismo, Chemex, Nanopresso, Gabi Master A, kawiarka
  • Młynek: Kinu M47
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #782 dnia: Dzisiaj o 10:04:55 »
a samo ubicie nastepuje w momencie wpieciu PF do ekspresu.

Bzdura. Ubicie nastąpić nie powinno, bo ciastko nie powinno dotykać prysznica. Dystrubutor to nie tamper, nie wprowadzajmy tu dezinformacji.
Żeby nie było że mam urojenia - tylko OCD zero użycia tampera. Wszystko się zmienia, kiedyś tamping był z określonym naciskiem, dziś już nie koniecznie bardziej dystrybucja. Prawda taka że chyba nikt nie używał oryginalnego OCD tylko chińskie wersje więc ciężko stwierdzić czy jest różnica.


Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka


Offline Metiu

  • Wiadomości: 486
  • Pomógł: 10
    • M Coffee Accessories
  • Ekspres: Isomac Tea II, La Pavoni Prof.
  • Młynek: Mazzer Mini A Digital, Wilfa, Feldgrind, Comandate Mk3
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #783 dnia: Dzisiaj o 10:23:22 »
Ja używałem dlatego się wypowiadam. Nie twierdzę też że masz urojenia.  ;)
Jedno źródło to nie źródło - czy jak nagram filmik pokazujący że ubijam kawę łokciem i poleci ona ładnie, to znaczy że obalę używanie tamperów ? Nie.
Jasne,  kawa po użyciu dystrybutora jest bardziej zagęszczona zwłaszcza jak sie go bardziej wusunie, ale dystrybutor to nie tamper.
Czy potrzebujesz tampera ? - > clik !

Offline cpu

  • Wiadomości: 74
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Rancilio Silvia, Aeropress, Prismo, Chemex, Nanopresso, Gabi Master A, kawiarka
  • Młynek: Kinu M47
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #784 dnia: Dzisiaj o 10:25:53 »
Wiesz chyba coś robicie inaczej i ja go zapytam co on robi że nie trzeba używać tampera. Bo po prostu jestem ciekawy.

Jaki OCD miałeś? Chiński czy coś włoskiego?

Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka


Offline Mireksm

  • Wiadomości: 109
  • Pomógł: 5
  • Ekspres: Lelit pl91t, kremina, florina 6tz
  • Młynek: Ascaso i1 mini
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #785 dnia: Dzisiaj o 10:32:02 »
Ma dobry młynek, ktory dokladnie na środek pfa sypie i nie zbryla. Wtedy jest możliwe zastosowanie tego wygładzacza. Przy moim młynku muszę używać wstępnie tampera z igiełkami w celu wyrównania warstw, ktorych nie widać a później normalny tamper. To że widać gładką powierzchnię nie znaczy że to samo jest wewnątrz ciastka.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 6680
  • Pomógł: 100
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #786 dnia: Dzisiaj o 11:39:39 »
Musi, że preinfuzja przy niskim ciśnieniu. Przy 13s kawa na sitku jest widoczna dopiero przy 5s.

Offline Metiu

  • Wiadomości: 486
  • Pomógł: 10
    • M Coffee Accessories
  • Ekspres: Isomac Tea II, La Pavoni Prof.
  • Młynek: Mazzer Mini A Digital, Wilfa, Feldgrind, Comandate Mk3
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #787 dnia: Dzisiaj o 13:23:28 »
Wiesz chyba coś robicie inaczej i ja go zapytam co on robi że nie trzeba używać tampera. Bo po prostu jestem ciekawy.

Jaki OCD miałeś? Chiński czy coś włoskiego?

Używałem oryginalnych OCD - pierwszej wersji (czarnej) i nowej (złotej) oprócz tego, chińczyków i innych no namoweych dystrybutorów. I właśnie tu apeluję do forumowiczów - nie nazywajmy czegoś OCD jeśli tym nie jest. Nazwa generalna to "dystrybutor" a nie "chińskie" czy "inne OCD".

A odnosząc się do możliwość nie używania tampera - pewnie i się w niektórych warunkach da. Tak jak napisał donkiszot - trzeba temu zapewnić odpowiednie warunki: niski przepływ wody (kryzy/zwężki w ekspresie), niskie ciśnienie oraz równą dystrybucję wody np. poprzez stosowanie precyzyjnego prysznica. Pytanie tylko PO CO ?! ;)
Na prawdę jest tyle tematów do dopracowywania w temacie parzenia kawy, że wprowadzanie kolejnej niepewnej zmiennej jest bez sensu...

Czy potrzebujesz tampera ? - > clik !

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi

anything