;

Autor Wątek: Tampery czyli czym ubijamy :)  (Przeczytany 117226 razy)

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1608
  • Pomógł: 12
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #690 dnia: 18 Listopad 2018, 12:39:47 »
@Rubin. Nie pamiętam dokładnie. Przy nastawie 9,5 bar zwiększenie grubości przemiału o 0,05 mm ( ok.3 kliki) i zgranie to z tym samym czasie ekstrakcji wymaga obniżenia ciśnienia o 1-1,5 bar.
Jaka jest dokładna wartość, trzeba sprawdzić samemu na przykładzie własnego sprzętu.
Kolejne obniżanie ciśnienie, żeby zapodać jeszcze grubszy przemiał moim zdaniem nie ma sensu, gdyż lepiej jest zmienić sitko na mniej dziurawe.
Dzięki temu wykorzystujemy w pełni potencjał (ilość bar) jaki nam umożliwia zastosowanie szerokiego sitka jakim jest sitko 58 mm.
Kawa to podstawa, która najlepiej smakuje gdy pije się ją z samego rana.

Online Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 2329
  • Pomógł: 21
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #691 dnia: 19 Listopad 2018, 10:38:16 »
Koledzy dajcie spokój, rozmowa z Tedim o espresso to jakby sprowadzać do jednego mianownika żagle z łodzią motorową. U niego najmniejsze ratio to 1:3 a ze zdjęć to bardziej 1:5 i ze spalonej w najlepszym przypadku arabiki niewiadomego pochodzenia. A my o poprawnym espresso często z jasno palonych singli. O czym tu w ogóle dyskutować?

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1608
  • Pomógł: 12
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #692 dnia: 19 Listopad 2018, 11:41:10 »
A my o poprawnym espresso często z jasno palonych singli. O czym tu w ogóle dyskutować?



 A może lepiej zabroń wszystkim używanie do espresso średnio lub ciemno palonego ziarna.
To, że Tobie usta kwas wykręca i się tym zachwycasz, to nie znaczy, że ja mam pić coś co mi nie smakuje.
Jak jesteś taki mądry, to wyjdź soją "kwasiurą" na ulicę i daj spróbować przechodniom. Jak Ciebie pogonią, to może obudzisz się wreszcie.
A o poprawnym espresso to lepiej nie gadaj. A jak masz ochotę i będziesz jechał w kierunku na Wrocław, wpadnij do mnie na espresso.
A może lepiej nie wpadaj, bo się zdziwisz jak może smakować espresso.


A teraz rób to co umiesz najlepiej. Niszcz dalej tematy i wprowadzaj zakaz robienia espresso z średnio lub ciemno palonego ziarna. Nie smakuje komuś espresso, Miklas powie Tobie co jest dobre.



Kawa to podstawa, która najlepiej smakuje gdy pije się ją z samego rana.

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4121
  • Pomógł: 17
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #693 dnia: 19 Listopad 2018, 11:47:02 »
zakaz robienia espresso z średnio lub ciemno palonego ziarna
Kurde ja tam wole espresso z ciemnopaloncyh czy jak je tam zwał kaw. Chyba pójdę jeszcze dalej bo mi okrutnie smakuje jeśli jeszcze jest tam robucha to już w ogóle kosmos.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6162
  • Pomógł: 177
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #694 dnia: 19 Listopad 2018, 11:50:20 »
Basta - wróćmy ad meritum a nie ad personam, bo się ostrzeżenia posypią. Temat jest o tamperach i taki powinien pozostać.
LMWDP #469

Online Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 2329
  • Pomógł: 21
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #695 dnia: 19 Listopad 2018, 12:10:16 »
Przepraszam, być może nie powinienem sprowadzać tematu personalnie do Tediego, ale chodziło mi bardziej o rodzaj kawy jaki on przygotowuje. Wiadomo, że spalony blend z robustą wystarczy przyklepać tamperem byle jak, ba we Włoszech chyba nawet nie używają tamperów tylko te śmieszne grzybki na młynkach i z wylewki leci gęsty syrop. Chciałbym zobaczyć kogoś kto to samo zrobi z kawy, którą osobiście preferuję, którą nazwano tu "kwasiurą" i też mu syrop poleci. A może mi Tedi zabroni parzenia kwasiury?

Mo że jeśli tak kategorycznie wypowiadamy się o zasadności lub zbytku używania precyzyjnych tamperów wypadałoby "skalibrować" rozmowę o jakiej kawie konkretnie mówimy. Moim zdaniem ma to fundamentalne znaczenie i pozwoli uniknąć frustracji wśród nowych użytkowników. Skuszeni bowiem opisem espresso z ziaren od Eliki, czy równie jasnych z innych palarni, które to opisy przewijają się na forum, przekonani, że przecież, żeby zrobić świetne espresso wystarczy rozkręcić młynek, żeby sypał a nie zbrylał i co najwyżej zmniejszyć ciśnienie na pompie lub podziurawić sitko, a na kawę wystarczy spojrzeć, no może pogłaskać byle jakim tamperem z rantem, w konsekwencji otrzymają gejzer z wylewki i kawę w 5 sekund, która nadaje się co najwyżej do zlewu. A później będą chodzić po ulicy z tym kwasem i serwować przechodniom czy aby na pewno to jest pijalne.

Ogarnijcie się. To że Wam nie jest potrzebny precyzyjny tamper i metody WDT, to nie znaczy, że to ostateczna prawda
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Online pj.w Mężczyzna

  • Wiadomości: 1267
  • Pomógł: 30
  • Ekspres: Londinium R, Robot
  • Młynek: Mythos 1, Niche Zero, Comandante
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #696 dnia: 19 Listopad 2018, 12:57:32 »
To ja wracam do tematu:

http://kazak.com.pl/en/product/temper-ss-58-4-mm-ves-768-g/


Ktoś ma używa?

Na pewno on pozwala na poziomowanie.
A jak wygląda kwestia siły ubicia? Kontrolowane w pełni przez operatora, czy jakaś sprężyna reguluje docisk?


---
Paweł
Synestezja na lato

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi