Autor Wątek: Gaggia Classic - woda w kolbie  (Przeczytany 8835 razy)

Offline kszychooo

  • Wiadomości: 66
  • Ekspres: Rancilio Silvia
  • Młynek: Graef CM800
Odp: Gaggia Classic - woda w kolbie
« Odpowiedź #15 dnia: 08 Luty 2015, 12:31:38 »
Gdzieś znalazłem takie parametry i na ich podstawie robię:
- 18g kawy mielonej
- czas ok. 24s

Kawa mielona na pozycji 10 (skala (0-40)

Używam tego sitka na dole:
http://kitchenaid.qsinteractive.pl/img/cms/ekspres/5KES100_filter_basket_b.png

Coś zmienić do testów?

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Gaggia Classic - woda w kolbie
« Odpowiedź #16 dnia: 08 Luty 2015, 12:51:28 »
Pomóż mi robię espresso znajdź poczytaj weź choć trochę się wysil :-)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Gaggia Classic - woda w kolbie
« Odpowiedź #17 dnia: 08 Luty 2015, 13:57:14 »
Może zbyt mało kawy dajesz?
:ok:
Więcej kawy.
:ok:
[...]jeśli było "błotko" zwiększaj wagę [...]
:ok:


Jeśli na tym drobniejszym przemiale miałeś te 24s. A po zmianie grubości mielenia nie miałeś wody w kolbie, to trzeba gdzieś po środku poszukać. Nieco drobniej niż to grube, nieco więcej kawy niż przy tych z błotem. Przynajmniej tak obstawiam po tych szczątkowych informacjach.


 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi