;

Autor Wątek: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.  (Przeczytany 84527 razy)

Offline dopeman

  • Wiadomości: 962
  • Pomógł: 7
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #465 dnia: 12 Marzec 2018, 14:52:48 »


Po przełamaniu "kożucha" w zalewajce, dostajemy równie klarowny (a może bardziej) napar jak z FP...

Jak to możliwe? :D

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5164
  • Pomógł: 37
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #466 dnia: 12 Marzec 2018, 14:59:45 »
Pył opada na dno, niczym nie zmącony? ;)

Offline lucasd

  • Wiadomości: 815
  • Pomógł: 5
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #467 dnia: 12 Marzec 2018, 15:05:29 »
Różni się tym że duża objętość wody inaczej trzyma ciepło i zaparza niż 150 ml czy nawet 250 ml :)

Choć cupping też najbardziej lubię odstany i co do tego zasada jest podobna. Przemiał też taki jak pod cupping, ewentualnie oczko grubiej.

LOL Hoffman oparł tą metodę właśnie na cuppingu. Stwierdził po prostu że tradycyjne przepisy na FP nie mają żadnego sensu.
UFP to taki cupping tylko z większą gwarancją filtracji i większą porcją.
Polecałem jakiś czas temu już...

Offline malkos Mężczyzna

    • Świeżo Palona
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 941
  • Pomógł: 12
    • ŚwieżoPalona
  • Ekspres: Aeropress, Hario v60, French Press Bodum, kawiarka GAT Konica
  • Młynek: Zassenhaus Quito, Comandante MK3
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #468 dnia: 12 Marzec 2018, 15:07:17 »
i znowu dochodzimy do tego, rób tak jak ci smakuje :)
Właściciel sklepu http://swiezopalona.pl

wokawie - stary kod - 10% zniżki na kawę
dlawokawie5 - nowy kod - 5% zniżki na wszystko

Offline dopeman

  • Wiadomości: 962
  • Pomógł: 7
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #469 dnia: 12 Marzec 2018, 16:07:05 »
Pył opada na dno, niczym nie zmącony? ;)
Czyli dokładnie tak jak w UFT Hoffmana? :D
Choc raczej gorzej bo w UFT jeszcze nalewamy przez sitko ;)

Jeszcze jedna różnica w stosunku do cuppingu - Hoffman zaleca tam wrzątek a nie 94'C

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5164
  • Pomógł: 37
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #470 dnia: 12 Marzec 2018, 16:08:46 »
Czyli dokładnie tak jak w UFT Hoffmana? :D
Tak, tak, aczkolwiek w FP jednak opróżnić trzeba przyrząd, a to wiąże się z poruszeniem kawowego złoża ;).

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 2021
  • Pomógł: 31
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2
  • Młynek: leinbrock's mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #471 dnia: 13 Marzec 2018, 00:46:06 »
Jest kilka ważnych różnic między FP, a cuppingiem. Tak na szybko co mi przychodzi do głowy:
1. W cuppingu nie przykrywamy naczynia, więc temperatura spada dużo szybciej.
2. Masa wody w cuppingu jest przeważnie dużo mniejsza niż przy zaparzaniu FP
3. Powierzchnia parowania w stosunku do masy wody jest dużo większa w cuppingu.
4. W cuppingu nie ma już większego ruchu wody przez kawę, co ma miejsce przy przelewaniu naparu z FP.

Dlatego temperatura wody w cuppingu może, a nawet powinna być wyższa niż w FP. Czas w cuppingu po przełamaniu nie robi większej różnicy w ekstrakcji, w FP z moich doświadczeń robi sporą ponieważ na końcu kawę przelewamy.

Robiłem kilka porównań i nadal twierdzę że w zakresie mojej percepcji ;) długie parzenie w FP niczego nie ucina, a wręcz przeciwnie, naturale aż kipią od smaków, które w cuppingu ledwo co można wyłapać.
Może w cuppingu za grubo mielisz albo przeparzasz co jest mało prawdopodobne, jadnak gdy robiłem różne próby to nie potrzeba wcale dużo aby stłumić aromaty. U mnie w cuppingu przy dozie 5,5 / 100 g wody, kawy z każdej obróbki potrafią wyjść super aromatyczne i wyraziste, w zależności od kawy.
« Ostatnia zmiana: 13 Marzec 2018, 01:14:10 wysłana przez krystians »

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 560
  • Pomógł: 1
  • Ekspres: V60, Kalita Wave, Chemex, Aeropress + Prismo, FrenchPress, Kubek :P
  • Młynek: C40 NitroBlade
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #472 dnia: 13 Marzec 2018, 10:25:11 »
Dla mnie napar z FP przy całkowitym czasie 4 minut (przełamanie ok. 2 minuty) i 20(24) - 22(26) kliku komendanta nitroB również wychodził za luźny. Wydłużenie czasu do  8 - 9 min (przełamanie ok. 4min) i nie dociskanie tłoka daje smaczniejsze efekty. Szczególnie w bardziej owocowych kawach.

Jak to @malkos napisał. Dla każdego coś innego. Języki mamy różne. Każdy zawsze coś tam fajnego z ziaren wyciągnie.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi