;

Autor Wątek: Profitec pro 800  (Przeczytany 1752 razy)

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1233
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Profitec pro 800
« Odpowiedź #15 dnia: 07 Kwiecień 2021, 12:43:09 »
Stare lodninium to dipper jak profitec.
Dobre do ciemniejszych paleń

LR to HX, imo lepsza konstrukcja i bardziej stabilna, plus pijesz świeżą wodę, a nie tą z bojlera.
Zaleta możesz regulować ciśnienie preinfuzji (pompa LR lub podłączenie wody Compressa).
Lepsze do jasno i średnio palonych kaw.

Do typowo ciemnych można dołożyć restryktor w obwodzie HX
https://londiniumespresso.com/store/index.php?route=product/product&product_id=70
« Ostatnia zmiana: 07 Kwiecień 2021, 12:46:01 wysłana przez lucasd »

Offline kafcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 493
  • Ekspres: VBM Junior HX, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Zenith 65E, Santos#4, MYM59, 1Zpresso JE
Odp: Profitec pro 800
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Kwiecień 2021, 21:04:51 »
Rozumiem że mimo PIDa  i tak musisz podobnie jak w maszynach HX celować w żądaną temperaturę na oko?
W każdej maszynie z PID czy bez celujesz na oko, chyba że znasz dokładny offset pomiędzy bojlerem z PID i grupą. Ale termometr wkręcony w E61 załatwia sprawę. Czy to z HX czy z maszyny z PID wtedy juz wiesz co podajesz do ciacha.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi