;

Autor Wątek: Mott Coffee  (Przeczytany 1070 razy)

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 1817
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, Arrarex Caravel v.2.1
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR
Odp: Mott Coffee
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Grudzień 2020, 11:42:00 »
@lordlolek oczywiście lordzie lorek, ja mogę to uczynić z COTO BRUS White Honey którą testuję teraz w kolbie i caravelce, dodam też więc kawiarkę i wszystko opiszę, tylko poproszę o czas do końca dnia ;-)

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 1817
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, Arrarex Caravel v.2.1
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR
Odp: Mott Coffee
« Odpowiedź #16 dnia: 02 Grudzień 2020, 15:48:39 »
Przepraszam, że piszę post pod swoim postem ale skoro już wypiłem tyle kawy to nie będę czekać.

Próba COTO BRUS White Honey w kolbie, dźwigni, kawiarce tak więc trzy sposoby naraz. Nastawiłem kawiarkę, przygotowałem obie kolby i na pierwszy ogień poszła dźwignia. Słaby opór, do filiżanki i na blat w kuchni poszło mi kawowe błoto, no nic pomyślałem że widocznie puściła jakaś uszczelka i w tej samej chwili zauważyłem że sitko od caravelki leży na wadze, namieliłem kawę do kolby bez sitka.  :picardpalm:

Dla uspokojenia zrobiłem shota z HXa 13.5g kawy, 28g w filiżance, czas 32s.
Czekoladowo, odrobinę słodko, lekko płasko i minimalnie owocowo. Nieźle ale z tych wszystkich kaw Mott najmniej jak dla mnie ciekawie.
Kawa raczej dla tych którzy lubią czekoladę i wanilię a nie owoce i kwiaty.

Kawiarka 8.2g kawy, uzysk 158g więc raczej słabe proporcje ale w smaku delikatnie i aksamitnie, bez kwasków i goryczki.
Powtórzyłem próbę mieląc 8,5g kawy i robiąc 25g kawy czyli napełniając kawiarkę 35g wody.
Tu moje mini eksprss lepiej się popisało, kawa nadal aksamitna, ale już wyraźnie słodka i czekoladowa z nutami przyjemnej owocowej lekkości.

Dźwignia 13.5g kawy, 25g w filiżance i największy pazur, najmniej nudno, intensywnie i czekoladowo.

Podsumowując poprawnie ale dla mnie bez rewelacji, łagodnie i czekoladowo, bez goryczy, aksamitnie.
Ja do kawiarki używam zawsze tego co akurat mam w młynie, raczej będą to owocowo kwiatowe ziarna i w sumie dość sporadycznie ale uważam, że każda dobra jakościowo kawa się obroni jeżeli nie przeciągniemy ekstrakcji.

 

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi