Autor Wątek: ECM Puristika  (Przeczytany 42508 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: ECM Puristika
« Odpowiedź #180 dnia: 02 Sierpień 2023, 14:47:04 »
Chyba nikt jeszcze nie wpadł an pomysł, żeby ten manometr połączyć z termometrem.

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #181 dnia: 02 Sierpień 2023, 14:52:21 »
Wpadł :) https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=11956.msg251204#msg251204
Z coffee-sensor mieli pomyśleć o tym jak kiedyś z nimi pisałem, może już wydumali.
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpień 2023, 14:54:23 wysłana przez tom517 »

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #182 dnia: 02 Sierpień 2023, 15:46:49 »
Z coffee-sensor mieli pomyśleć o tym jak kiedyś z nimi pisałem, może już wydumali.

Przeleciałem ich stronę tak na szybko i nic sugerującego takie rozwiązanie nie znalazłem.
Mam prośbę czy mógłbyś wznowić z nimi ten temat.

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #183 dnia: 02 Sierpień 2023, 17:29:31 »
A figa z makiem przydało by mi się jakieś fajne estetyczne przede wszystkim funkcjonalne podwyższenie pod filiżanki - ma ktoś jakiegoś pomysła skąd takie coś wyczaić.

Czy chodzi o taką platformę która ma przeznaczenie aby wagę podstawić pod nią?

https://www.reddit.com/r/espresso/comments/lexktd/made_a_diy_scale_stem_and_thought_id_share/

https://coffeehit.co.uk/products/nucleus-coffee-tool-stem

https://a.aliexpress.com/_m0K2BMI

IMG_8923.jpeg

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
« Odpowiedź #184 dnia: 02 Sierpień 2023, 18:33:53 »
Już o czymś takim myślałem ale to jest naprawdę malutki ekspres tak jak widać nawet pudełka zapałek na wysokości nie wciśniesz i tylko trochę więcej miejsca niż pudełko jest na szerokości.

20230802_175806.jpg

Szukam czegoś co położę na tackę ociekową przeglądając oferty uszkodzonych ekspresów i nie natrafiłem na coś ciekawego i wymiarowo pasującego +/- 120mm/90mm/250/300mm szer/głęb/wysok.

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #185 dnia: 03 Sierpień 2023, 11:33:04 »
Mam prośbę czy mógłbyś wznowić z nimi ten temat.

Już są w fazie testów beta, ale z tego co zrozumiałem to będzie nowe urządzenie na BT, także chyba musisz się pozbyć jednego, albo przerobić.

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #186 dnia: 03 Sierpień 2023, 11:58:04 »
Dziękuję za informację.

Może być tak że aby to mieć tak jak myślę trzeba by kupić cały komplet od nich.
Na ich miejscu też bym tak zrobił.

Jeszcze raz dziękuję jak byś miał jeszcze jakieś informacje bardzo proszę o podzielenie się tym.

Jka

Offline tom517

« Odpowiedź #187 dnia: 03 Sierpień 2023, 12:32:07 »
Dodam, że jakbym miał wybierać to bym wybrał termometr. Ja mam 2 sondy do pomiaru temperatury i głównie patrzę na odpowiednią temperaturę, flow jest lekko przykręcony i tyle. W sumie możesz wstawić flow ale bez pomiaru ciśnienia a w to miejsce termometr (lub przetestować z pomiarem ciśnienia, później w to miejsce wkręcić termometr).

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #188 dnia: 03 Sierpień 2023, 13:36:29 »
Nie chciałem się przyznać by nie być (a mniejsza z tym) ale chcę sobie tak zrobić jak piszesz.
Teraz pobawię się termometrem coś niecoś sobie ponotuję.
Później założę ten zestaw i też pobawię się posprawdzam i podmienię "zegarki" termometr wraca do grupy a manometr do przepastnej szuflady.

Dzięki za podpowiedz która mnie tylko utwierdziła w przekonaniu że jednak czegoś tam powoli, powoli ale się uczę :redface: 

Jka

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #189 dnia: 04 Sierpień 2023, 14:29:23 »
20230804_134943.jpg
A figa z makiem przydało by mi się jakieś fajne estetyczne przede wszystkim funkcjonalne podwyższenie pod filiżanki - ma ktoś jakiegoś pomysła skąd takie coś wyczaić.

Jako że tylko jedną podpowiedz dostałem ale nie bardzo to można zastosować w tym ekspresie wziąłem sprawy w swoje ręce i zamówiłem sobie takie coś przyszło błyskawicznie.

Ładne, estetycznie wykonane, fajnie wkomponowało się w ekspres, kupiłem o wysokości 2cm ale te 2cm to jest wraz z tymi nóżkami, dobrze że są dziury to najwyżej jakieś inne nóżki sobie wykombinuję jakby było za niskie (a raczej będzie)

20230804_134943.jpg

20230804_134952.jpg

20230804_135028.jpg

20230804_135042.jpg

Jka

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #190 dnia: 12 Sierpień 2023, 15:05:49 »
Zawór Flow Control zamontowany.
I co dalej oto jest pytanie?

P1020562.JPG

Jka

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #191 dnia: 12 Sierpień 2023, 15:13:12 »
Zegarek trochę krzywo... Co dalej? Teraz trzeba pokręcić, patrząc na ciśnieniomierz... Podnosisz główną wajchę od razu, a tą gałką na górze regulujesz przepływ wody a co za tym idzie ciśnienie zaparzania. Myślę, że po prostu staraj się łagodnie podnosić wskazania manometru przez pierwsze kilka-kilkanaście sekund. Później możesz też pod koniec procesu zmniejszać ciśnienie.

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #192 dnia: 12 Sierpień 2023, 15:19:53 »
Teraz to przede wszystkim cierpliwości 😉

Flow control daje drastyczne zmiany w ekstrakcji i moim zdaniem czasami to zwyczajnie zbędne utrudnianie sobie życia. O ile w przypadku jakichś jasno palonych kaw jego użycie może być konieczne to już w przypadku ciemniej palonych blendów lepiej jest sobie podarować.

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #193 dnia: 12 Sierpień 2023, 15:31:30 »
Zegarek trochę krzywo...

No krzywo może uda się poprawić serwis ostrzegał mnie że trudno z tym trafić dlatego dobrze jest to robić na klej ja jeszcze nie chcę tego kleić bo nie mam pewności że to zostanie na stałe.
Wiesz jakby tak za pierwszym razem wyszło dobrze to bym pomyślał że już fachowiec jestem i jeszcze na stare lata może by mi przyszło to łepetyny by fachOWcem  yyutUBOwcem zostać.
Andrzej dzięki za resztę porad - czekam aż ekspres ostygnie i będę poprawiał manometr i się uczył usługi gałki.

Teraz to przede wszystkim cierpliwości 😉
Ja tam jestem niespotykanie cierpliwy i spokojny człowiek tylko taki mógł ćwierć wieku przeżyć w Afryce :)

Flow control daje drastyczne zmiany w ekstrakcji i moim zdaniem czasami to zwyczajnie zbędne utrudnianie sobie życia. O ile w przypadku jakichś jasno palonych kaw jego użycie może być konieczne to już w przypadku ciemniej palonych blendów lepiej jest sobie podarować.

Cenna uwaga Dziękuję.
Tam jest opcja że otwarcie całkowite zaworu powoduje to jakby tego flow control nie było to może tylko z tego będę korzystał za to ekspres stał się bardziej dorosły no i cięższy o ileś tam zł :)

Jka

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #194 dnia: 13 Sierpień 2023, 08:24:31 »
Zegarek trochę krzywo.
No krzywo może uda się poprawić
Tylko tyle udało się jeszcze "naciągnąć" nie chcę na siłę tego robić bo może by jeszcze poszło, jest jak jest nie cieknie.

20230813_073913.jpg

O ile w przypadku jakichś jasno palonych kaw jego użycie może być konieczne

Nie wiem jak określić taki rodzaj palenia tych ziarenek - fotką za bardzo nie ma się co sugerować na pewno nie jest to "wagiel":)

COFFEESITE BURUNDI Bujumbura AA
COFFEESITE BURUNDI Bujumbura AA.jpg

Po trzecim razie już z użyciem zaworka z gałką mam wrażenie że kawa była jakby mniej agresywna, łagodniejsza wyczułem wpierw coś kwaśnego (może to te "spiepszone" wróć pieczone ananasy :lol2: a później dopiero goryczkę.

Miałem to ustawione tak.

Zawór zamknięty.
Otwarcie dźwignia na MAX - nic nie leci.
Po 10sek obróciłem gałkę o 90stopni -  to samo.
Po kolejnych 10sek. znowu obrót gałką o 90stopni i kawa zaczyna lecieć.
Pojawiają się pierwsze jasne kolorki zamykam dźwignię.

W filiżance wyszło to tak a w smaku jak opisałem wyżej.

Nie ma się czym chwalić :redface:
20230813_063816.jpg

Nic -  mam zabawę tak to traktuję, kolejne nauki a jak nie dam sobie z tym rady to wrócę do stanu fabrycznego a zestaw flow control pojdzie do szafy.

Jka

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi