Autor Wątek: jak zrobić kawę po turecku?  (Przeczytany 7595 razy)

Offline Cob Mężczyzna

• Brak
  • Ekspres: Do wyboru do koloru ;)
  • Młynek: Też już kilka jest ;)
Odp: jak zrobić kawę po turecku?
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Lipiec 2020, 12:56:18 »
Broń boże, się nie naśmiewałem raczej fantazja mnie poniosła  :szampan:
choć jesienią zeszłego roku tak zrobiłem na małe ognisko pseudo patelnia miedziana piasek kwarcowyi tygiel w środek (w szlachetnej wersji made in ussr)  kawa wyszła ochydna ale zabawy co niemiara, teoria za tym stała taka że w goracym piasku jest lepsza (równiejsza na tygielku) dystrybucja ciepła co ma ułatwić kontrolę momentu spieniena  :taniec:

Offline trez Mężczyzna

• Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
« Odpowiedź #16 dnia: 22 Lipiec 2020, 16:15:22 »
...
@trez czy zauważyłeś też że niektóre ziarna, szczególnie trochę niżej rosnące, potrafią w tygielku wyjść wyjątkowo owocowo i smacznie?

szczerze mówiąc nie zauważyłem ale też za bardzo nie zastanawiałem się nad tym, podstawową metodą przy której doszukuję się cech jest dla mnie v60 i jak się zastanawiam tak teraz, to prędzej porównywałem je pomiędzy metodami a nie w ramach nich. Celnie zwróciłeś moją uwagę, teraz będę :)

Przyznam, że dopiero w tym roku czuję się też kompetentnie z tygielkiem, wcześniej bardziej zbierałem wiedzę i eksperymentowałem z nią a lubię wiele wypróbować, nawet kilka tygielków z grubym przemiałem musiałem sobie nastawić :D

Pewnym jednak jestem, że stabilny i powtarzalny jest efekt dla tych kaw, które lubią też wysoką ekstrakcję w v60, które lubią drobniejszy przemiał i nie skłaniają do rozważań z obniżaniem temperatury. Zazwyczaj owocowe afryki jak kenie czy rwandy, zachowują najczystszy profil i mało różnic pomiędzy tygielkiem a innymi metodami. Chodź ja najwięcej kupuję tych o zbitych zarnach z większych wysokości i lubię ich kwaśniejsze strony więc i ocenę może psuć dopasowanie do preferencji.

Offline Valerii Mężczyzna

• Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
« Odpowiedź #17 dnia: 24 Październik 2020, 11:44:53 »
Jeden z ciekawych sposobów. Używana jest woda podgrzana do 95 stopni.

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #18 dnia: 24 Październik 2020, 12:22:07 »
Po wielu latach, tygielek może doczekać się wersji zgodnej z trendami aby wszystko było opomiarowane i znalazło się w aplikacji. Dizajnerski projekt bezprzewodowej stacji do parzenia kawy po turecku urzeka stylem i wyglądem ale jak będzie z użytecznością to czas pokaże. Sztuka parzenia kawy po turecku to tradycja, styl i doświadczenie, na ile może pomóc nowoczesna technologia aby tą sztukę podnieść na wyższy poziom.

Sedat Ozer’s Kaffa combines trend and tradition in a beautiful, minimalist take on the Turkish coffee pot. Modeled after the conical shape of the time-tested original, the design allows users to enjoy the Turkish method of coffee brewing from anywhere, without the need for fire. A portable, rechargeable heating pad heats the extremely fine grounds just until boiling at which time the container can be removed from the heat. This process can be repeated several times, resulting in a thick, extremely flavorful brew.

Designer: Sedat Ozer

https://www.yankodesign.com/2016/11/08/a-modern-twist-on-turkish-coffee/

Offline Valerii Mężczyzna

• Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
« Odpowiedź #19 dnia: 24 Październik 2020, 12:48:24 »
To niesamowite, jak w tak małym pudełku mieści się element grzejny i blok potężnych akumulatorów.

Myślę, dlaczego nie potrzebujesz komputera i oprogramowania, aby zrobić Bigus, ale musisz mieć aby zrobic filiżankę kawy?

Offline trez Mężczyzna

• Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
« Odpowiedź #20 dnia: 24 Październik 2020, 13:34:42 »
Jeden z ciekawych sposobów. ...

Fajne, cieszą mnie miejsca, gdzie tradycja pochodzi z doświadczenia a nie powtarzania rzeczy niedorzecznych bo tak trzeba. W gruncie rzeczy facet z 50 letnim doświadczeniem dość precyzyjnie kontroluje ekstrakcję, jak widać startujący w mistrzostwach cezve nie wymyślają koła na nowo :) Kontrolujemy czas temperaturą wody na wejściu, tak ciemnego spalenia nie warto długo grzać, no i nie gotujemy.

A ta zabawka na komórkę nie zdziwiła by mnie, jak by grzała dłuuugo i bateria na raz starczała, raczej widzę w tym gadżet niż narzędzie

ps
smaka se zrobiłem i właśnie przygotowałem tygielek z kostaryki black honey od blend-a, cudowny kawka
« Ostatnia zmiana: 24 Październik 2020, 14:47:01 wysłana przez trez »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi