Z ekspresów spójrz jeszcze na Profitec Pro 500 (HX) lub Pro 600 (DB), z młynków Niche Zero.
Z tego co się orientuję to dopiero Profitec 700 ma pompę rotacyjną czyli chyba cichsze rozwiązanie. Niestety jest droższy i większy (przypuszczam, że przez podwójny bojler, na którym mi nie zależy).
Niche Zero ma dla mnie dwie wady - skomplikowany zakup przez platformę crowdfundingową (aktualnie nie ma wersji na Europę) oraz trzeba odmierzać każdą porcję kawy. O ile w weekendy chętnie się pobawię różnymi gatunkami i stopniami wypalenia to w tygodniu planuję mieć wsypaną jakąś standardową mieszankę do hoppera i wygodnie mielić zaprogramowaną ilość.
[...]
Bezzera Ci się nie podoba? może warto poznać model Matrix? warto dołożyć, dual bojler full wypas. Sprzęt na długie lata. Marka z najdłuższą historią.
Żonie nie podoba się wąż w logo

mówiłem, że to jak koń w ferrari, ale jej się kojarzy z aptekami i nie pogadasz.
Czy ECM jest lepsze od Rocketa jeżeli chodzi o jakość?
Są w podobnych cenach, ECM jest rozmiarami trochę większy ale lżejszy.
Nie do końca przekonują mnie dwa bojlery. Takie Ekspresy zajmują więcej miejsca i najprawdopodobniej mi się nie zmieszczą. Z tego co czytam to HX z PID w teorii ma porównywalnie dobre ustawianie precyzji temperatury.