Brazylia Fazenda Rainha – palarnia kawy Audun Coffee
Ziarenka z dobrym rodowodem, śmiało można tak o nich powiedzieć. Są wypalone przez Auduna Sørbottena, mistrza świata roasterów z 2015 roku. No i pochodzą z Fazendy Rainha uhonorowanej licznymi tytułami Cup of Excellence. Opisywane ziarenka są klasy speciality, odmiana Yellow Bourbon, sposób obróbki pulped natural. Palenie dosyć jasne, z przeznaczeniem do alternatywnych metod parzenia kawy. Aromat ziarenek jest miły i intensywny, kojarzący się z mleczną czekoladą. W przemiale są także znaczne nuty świeżych jasnych owoców.
Sposób przygotowania: dripper V60-01, białe filtry Hario, młynek Fiorenzato F6 Drogheria. Doza standardowa 6 g kawy na 100 ml wody, temperatura wody 92 - 94°C, czas parzenia nieco poniżej trzech minut. Napar był delikatnie mieszany po pierwszym zalaniu poprzez kołysanie dripperem. W aromacie naparu jest karmel i czekolada. W smaku zaś delikatne jasne owoce, może bardzo słodkie jabłka, z delikatnym akcentem słodkich cytrusów, nuty czekolady i trochę mocniejsze orzeszków ziemnych. Posmak głównie orzechowy, bardzo długi i trwały. Napar bez goryczki, z niewielką kwaskowatością, dosyć słodki, smaczny. Powinien odpowiadać tym, którzy nie przepadają za intensywnie kwaskowatymi kawami. W dripperze Kalita efekty smakowe były podobne, owoców troszkę mniej i więcej czekolady. Parametry podobne jak w V60, jedynie czas parzenia wynosił ponad trzy minuty.
Po brazylijskich ziarenkach w metodach alternatywnych zbyt wiele się nie spodziewałem, ale do tych nie mam zastrzeżeń. Te Audunowe na pewno były jednymi z najlepszych z tego kraju, jakie trafiły do moich dripperów. Może w cuppingu z innymi kawami Fazenda Rainha by nie wygrała, ale pita solo, była jak najbardziej w porządku. Na pewno warto spróbować tej kawy, zwłaszcza, że jest palona przez mistrza świata. Lepszej rekomendacji chyba nie trzeba.