Autor Wątek: Fiorenzato F4e Nano- prośba o poradę.  (Przeczytany 9344 razy)

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Fiorenzato F4e Nano- prośba o poradę.
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Styczeń 2018, 21:51:39 »
Gdy wymienimy żarna na nowe, dobrze byłoby liczenie rozpocząć od nowa.
Dlatego czasem są dwa liczniki, jeden do resetowania, a drugi całkowity.

Offline Ryan1985 Mężczyzna

• Ekspres: Rocket R 58, Bialetti Venus 6 tz
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo
« Odpowiedź #16 dnia: 26 Styczeń 2018, 18:02:07 »
Jakie ustawienia na tym młynku polecacie pod kawiarkę? Dla mnie punktem odniesienia w celu określenia aktualnego ustawienia, jest śruba do przykręcenia/blokady mocowania hoppera z prawej strony. Jest dla mnie jak wskazówka w zegarku, gdy jej położenie wypada między cyframi 2 a 3 na pierscieniu (bliżej 2), wtedy grubość przemiału daje prawidłowe radio do espresso. Pytanie czy trzeba od tego punktu dużo kręcić by ustawić optymalną grubość przemiału pod kawiarkę? Nie chodzi o dokładna wartość, a raczej wskazówki czy to jest między 3 a 4, czy raczej 4 a 5 czyli ćwierć obrotu w kierunku na grubsze mielenie.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #17 dnia: 26 Styczeń 2018, 18:27:07 »
Musisz trafić eksperymentalnie, nikt Ci nie powie jak ustawić Twój egzemplarz. Ale po zmianie z powrotem z kawiarki na espresso znowu będziesz musiał szukać ustawienia w punkt.

Offline michal85

• Ekspres: Rocket R58 V2
  • Młynek: Fiorenzato F4 E NANO V2
« Odpowiedź #18 dnia: 27 Styczeń 2018, 22:34:19 »
Mam ten młynek już kilka miesięcy. Jak dla mnie jest za wolny,  wkońcu to tylko żarna 58 i czekam ponad 15 sekund, ale espresso wychodzi wporządku. Często po ustawieniu prawidłowo timera i uzyskaniu dobrego ratio  w kolejnym dniu muszę już korygować przemiał bo leci kilka sekund dlużej niz poprzedniego . Nie wiem od czego to zależy,  może od wilgotności. Ciekawi mnie ile wytrzyma ten dotykowy panel. Mam nadzieje, że nie prędko będzie fiksował

Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #19 dnia: 27 Styczeń 2018, 23:44:36 »
Od ziaren ;) Zawsze trzeba przestawiać na drugi dzień, pierwsze shoty nie wychodzą za dobrze...

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #20 dnia: 13 Listopad 2018, 08:01:46 »
Nie zawsze trzeba przestawiać na drugi dzień. Pierwsze kawy są złe, bo ze zwietrzałej kawy (pozostawionej w komorze żaren młynka) lub z powodu zbyt niskiej temperatury zaparzania w nierozgrzanym ekspresie.

Szybkość młynka -- to ciekawe zagadnienie. Dla mnie też 15s potrzebne na zmielenie 18g ziaren to zbyt długo. Jest to jednak względne pojęcie. Duża szybkość mielenia jest najbardziej potrzebna i pożądana w kawiarni -- czas jest ważny, a barista zajęty, więc praca z młynkiem powinna być możliwie krótka. Sam teraz mam w pracy młynek, który 18g kawy zamienia w pył w ciągu 4s. OK, jest to fajne, gdy wszystko jest poukładane, w hopperze jedna, określona kawa...

Gdy mam do przeprowadzenia szereg testów różnych kaw i muszę je co chwila zmieniać -- oczywiście bez problemu sobie z tym radzę, ale tracę trochę czasu na zmianę ustawień i najbardziej uciążliwą korektę timera. Jeśli nie zmienię od razu ustawień timera, to "domielam" odrobinę kawy do pożądanej ilości. "I tu jest pies pogrzebany". Jeśli chcę "domielić" do tego co jest już w sitku np. 1g, to powinienem włączyć motor na ok. 0,2s. To jest dość "wymagające" i trudne do opanowania. Oczywiście da się, ale nie jest to komfortowa czynność, bo dotykamy PF-em do przełącznika na mgnienie oka. Tymczasem w przypadku młynka, który mieli 18g w ciągu 10s mamy nieco inną sytuację: 1g to ok. pół sekundy -- to znacznie łatwiejsze do odmierzenia na oko ;).

Offline zawadap

• Ekspres: rancilio silvia
  • Młynek: macap m4
« Odpowiedź #21 dnia: 06 Styczeń 2021, 09:01:52 »
a propos przebiegu w FIORENZATO. jak interpretowac wartosc 10000?

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 06 Styczeń 2021, 21:53:59 »
Czy między tymi 4 strzałami zmieniałęś ustawienia grubości? Bo jeśli nie przemielałeś komory po zmianie ustawień, to masz odpowiedź, takie wypadki się wtedy zdarzają, dlatego jak się wstrzelasz w ratio to najlepiej na pusty hopper, żeby nie marnować ziaren.

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #23 dnia: 07 Styczeń 2021, 11:44:15 »
a propos przebiegu w FIORENZATO. jak interpretowac wartosc 10000?

Niestety nie da się wskazać jednoznacznie. Nawet sekundowe uruchomienie młynka by domielić brakujące 0.2g do założonej dozy powiększa tą liczbę.
Również wartość rośnie o kolejną jedynkę po przekroczeniu około 10 sekundy przemiału, czyli mieląc przez 17 sekund licznik podskoczy o 2.
Przykład z dzisiaj rana:
Przemiał dla pojedynczego espresso - 8g oraz podwójnego na 17g. Dodatkowo krótkie uruchomienia na domielenie i licznik dzienny wskazał już 7.
Aktualnie mój licznik w Nano pokazuje 10072 a kupiłem w okolicach przełomu 2017/18 przy przeróbce około 1 kg miesięcznie.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi