Autor Wątek: Niska temperatura na wylocie, akurat u mnie Ascaso Dream  (Przeczytany 7215 razy)

Offline Blondas

• Ekspres: Ascaso Dream, Aeropress, Moka Bialetti Dama na 3 i 6 filiżanek;
  • Młynek: Macap M2M
Odp: Niska temperatura na wylocie, akurat u mnie Ascaso Dream
« Odpowiedź #15 dnia: 30 Sierpień 2017, 11:20:42 »
Odkamieniam regularnie. Ostatnio chyba ze 3 tygodnie temu
Takie częste odkamienianie ? Ja swoją Bezzerę z HX-em przez rok nie odkamieniałem (producent tego nie zaleca). Po roku oddałem ekspres do serwisu Coffeesite w Warszawie i ekspres nie wymagał odkamieniania. Ale wodę kupuję Żywiec Zdrój lub Proimavera i filtruję dodatkowo przez filtr Brita. Nie ma prawa po roku być kamienia. Ja stawiam na wodę laną z kranu lub bez filtra.
To że było 3 tygodnie temu nie znaczy, że odkamieniam co 3 tygodnie. Zwykle co jakieś 3 miesiące, a kawy 3-5 dziennie, woda raczej mało twarda.
Pozdrawiam,
Piotrek

Offline insane

« Odpowiedź #16 dnia: 30 Sierpień 2017, 17:26:59 »
Czołem Jakoś tak pechowo, akurat kończy się 2 lata od zakupu ekspresu, choć jeszcze nie minęły 2 lata od jego otrzymania i mam wątpliwości. Zauważyłem, że na termometrze jest bardzo mała temperatura po rozgrzaniu ekspresu, widać może ze 65 stopni. Wiem, że termometr w Dream jest tylko orientacyjnie, dlatego zmierzyłem temperaturę na wylocie, niestety termometrem kuchennym. Woda wlewająca się do dobrze rozgrzanego naczynia (wąska filiżanka, wlewane tuż poniżej prysznica) miała co najwyżej 75 stopni. Pomiar temperatury wody gotującej się w czajniku bezpośrednio po wyłączeniu czajnika wykazał 98,5 stopnia (dla skontrolowania termometra). Czy ktoś miał możliwość sprawdzania w ten sposób temperatury? Czy nie powinna być jednak kilka stopni wyższa?
Przy spienianiu mleka maksymalna temperatura na termometrze wynosi 100° i 2 kreski, gdy zwykle sięgało końca skali. Napisałem do Janusza mejla, ale dzisiaj pewnie nie odpowie.

W ogóle mnie to nie dziwi - kiedyś miałem przez chwilę Ascaso Basic i od razu temperatura kawy była słaba ciepła a nie gorąca - pomimo rozgrzania ekspresu

Offline Sinus Pi

• Ekspres: Ascaso Dream
  • Młynek: Ascaso I3
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Luty 2020, 19:09:56 »
Mam ten sam problem - wylotowa woda ma najwyżej 80'C, dlatego zawsze przed parzeniem włączam tryb pary na kilkanaście sekund, żeby dodatkowo podgrzać. Czy termostaty w Dreamie są jakoś ustawialne? Na płytce z elektroniką jest jakiś potencjometr, ale chyba służy do regulacji pracy pompy...

Offline Blondas

• Ekspres: Ascaso Dream, Aeropress, Moka Bialetti Dama na 3 i 6 filiżanek;
  • Młynek: Macap M2M
« Odpowiedź #18 dnia: 18 Luty 2020, 19:15:49 »
Ja robię inaczej, spuszczam wodę (do filiżanki, przynajmniej się nagrzeje) do zapalenia się lampki, czekam niecałe 20 sekund, zanim zgaśnie zapinam kolbę i włączam pompę. Zwykle gaśnie wtedy dopiero pod koniec ekstrakcji. Temperatura jest pewnie wtedy najwyższa jaką Dream jest w stanie osiągnąć. Pomijając włączenie pary.
Pozdrawiam,
Piotrek

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi