Autor Wątek: Budżetowy kolbowy - kilka wymagań i prośba o wskazanie  (Przeczytany 3836 razy)

Offline vogga

• Ekspres: AVX Hero Pro X, Cafelat Robot, Flair58 plus, Bellezza Bellona, Gaggia Classic, Lelit Elizabeth
  • Młynek: DF54, DF64, Eureka Single Dose, Niche Zero, Timemore C3 ESP PRO
Budżetowy kolbowy - kilka wymagań i prośba o wskazanie
« dnia: 08 Styczeń 2020, 21:55:18 »
Szukam najtańszego kolbowego który ma:

-Kolbę i portafiltry fabrycznie mieszczące 16-18g kawy
-Spienianie mleka po którym nie trzeba spuszczać pary żeby zaparzyć kolejną kawę
-Fajnie by było jakby w zestawie miał sitka cisnieniowe i nieciśnieniowe

Weźcie proszę pod uwagę, że obecnie mam Delonghi EC685 i generalnie jestem zadowolony z tego co mi wychodzi, pomijając właśnie kwestie ilościowe kawy i tę konieczność odparowania po spienianiu. Także jeśli reszta parametrów będzie niegorsza od tego modelu to będzie super. W grę wchodzą nówki i używki, cena jak najniższa. Przychodzi wam coś do głowy? :)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Budżetowy kolbowy - kilka wymagań i prośba o wskazanie
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Styczeń 2020, 16:34:07 »
Może to nie będzie najniższa cena ale mnie przychodzi do głowy DUO PROF. Jeśli nówka jest za droga to poszukaj używki. Niedawno jeden z naszych klientów chciał sprzedać swój starszy model i zamienić na DUO PID PROF.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

skansen

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Styczeń 2020, 16:55:35 »
Najtańszy nowy spełniający kryteria to Nuova Simonelli Oscar II. Ekspres ma profesjonalną grupę 58mm, duży bojler, programowane przyciski. Wzornictwo to rzecz gustu, ale ja oceniam je na plus. Nuova Simonelli to producent znany głównie z profesjonalnych ekspresów gastronomicznych. NS Oscar II ma chyba najlepszą na rynką relację value to price. Do tego są wersje które można podłączyć bezpośrednio do wody...

Tu masz wątek na jego temat:
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=2093.0

Offline vogga

• Ekspres: AVX Hero Pro X, Cafelat Robot, Flair58 plus, Bellezza Bellona, Gaggia Classic, Lelit Elizabeth
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Styczeń 2020, 17:32:59 »
Panowie może ja się nie wyraziłem jasno :D mam ekspres, który kupiłem za 380zł, rozważam poziom wyżej który będzie miał tylko większą kolbę i możliwość spieniania bez przeszkody w zaparzaniu kawy. Proponujecie mi sprzęty za 3500zl :D naprawdę trzeba 10x tyle zapłacić za te 2 rzeczy? :)

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Styczeń 2020, 14:48:03 »
Najtaniej kupisz gaggia classic

Offline nossy

• Ekspres: Ascaso Uno Prof Black Pid, Ascaso Dream, Delonghi Magnifica S
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Ascaso i-1 mini
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Styczeń 2020, 14:54:17 »
Panowie może ja się nie wyraziłem jasno :D mam ekspres, który kupiłem za 380zł, rozważam poziom wyżej który będzie miał tylko większą kolbę i możliwość spieniania bez przeszkody w zaparzaniu kawy. Proponujecie mi sprzęty za 3500zl :D naprawdę trzeba 10x tyle zapłacić za te 2 rzeczy? :)
jakby absurdalnie to dla Ciebie nie brzmiało to....tak. Koledzy chcą dobrze, możesz próbować na Lelicie Anna , Gaggia Clasic, Graef Pivalla (którego nikt raczej tutaj Tobie nie poleci), ale nie wiem jak będzie w nich wyglądał temat spieniania. Skoro jesteś zadowolony z efektów na Delonghi to może automat....

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #6 dnia: 11 Styczeń 2020, 14:59:11 »
naprawdę trzeba 10x tyle zapłacić za te 2 rzeczy?

Żeby niezależnie od parzenia kawy spieniać mleko (rozumiem, że chcesz zrobić espresso i od razu spieniać mleko, następnie znowu zrobić espresso bez czekania, spuszczania wody, pary itp.) to trzeba niestety wydać trochę kasy. Klasyczne jednobojlerowce maja to do siebie, że jeśli chcesz z poziomu 90-95℃ przejść na spienianie mleka, to trzeba podnieść temperaturę do około 120℃. To niestety wymaga czasu. Bez czekania to masz opcje dwubojlerowiec, HX lub LaPavoni Europiccola. W takich ekspresach zrobisz na przemian kawę i mleko bez czekania. To jednak są ekspresy, które kosztują sporo więcej niż parę stówek. Tak że koledzy mają rację. Inną opcją jest ekspres do zrobienia kawy i np Frenchpress albo spieniacz jako odrębne urządzenie  do spienienia mleka. Robisz to wówczas niezależnie.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Styczeń 2020, 15:35:25 »
-Kolbę i portafiltry fabrycznie mieszczące 16-18g kawy
-Spienianie mleka po którym nie trzeba spuszczać pary żeby zaparzyć kolejną kawę
-Fajnie by było jakby w zestawie miał sitka cisnieniowe i nieciśnieniowe

DUO PROF spełnia te parametry w 100%. A nawet z nadmiarem ponieważ nowe kolby mieszczą sitka o pojemności nawet 21 gram. Spienianie jest niezależne od wykonywanej kawy. W zestawie ma pięć sitek - oczywiście w tym sitka tradycyjne i ciśnieniowe (plus do saszetek POD). Chyba żaden z wcześniej wymienionych nie ma takiego wyposażenia. Jeśli jednak jest on za drogi i pogodzisz się ze spuszczeniem wody po spienianiu w celu schłodzenia układu to polecam tańszy UNO PROF Black.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Derper Mężczyzna

• Ekspres: Promac Club ME
  • Młynek: Fiorenzato F83
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Styczeń 2020, 20:21:00 »
Myślę, że tak jak napisał Jeżyk, w oczekiwanym zakresie cenowym dużo łatwiej znajdziesz osobne rozwiązanie do spieniania mleka, niż ekspres z funkcją jednoczesnego spieniania mleka i robienia kawy. Maszyny z osobnymi obiegami do kawy i pary chyba nie występują w niższych progach cenowych, chociaż widywałem oferty na stosunkowo niedrogie używane HXy.

Wiem, że to może zabrzmieć jak żart, ale najtaniej i najłatwiej chyba będzie kupić tani ekspres z grupą 58mm do robienia espresso, Delonghi zostawić sobie do spieniania mleka i robienia kawy z ciśnieniowego sitka.

Offline vogga

« Odpowiedź #9 dnia: 11 Styczeń 2020, 21:58:54 »
Wow... no trudno. Dzięki w każdym razie ;)

Offline daniell Mężczyzna

• Ekspres: Expobar Brewtus IV, Gaggia Classic Pro (ex. Nuova Simonelli Oscar II, EC680)
  • Młynek: Niche Zero, Ceado E6P, Baratza Virtuoso
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Styczeń 2020, 13:43:08 »
Jak coś, to na pchlim targu wystawiłem Oscara II, który spełnia Twoje oczekiwania. Co do ceny to możemy się dogadać  ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi