Autor Wątek: Macap M4 - co dalej?  (Przeczytany 1768 razy)

Offline rumil

• Ekspres: Vibiemme Domobar Junior HX
  • Młynek: Niche Zero
Macap M4 - co dalej?
« dnia: 23 Listopad 2019, 19:11:21 »
Witam wszystkich miłośników kawy :-)

Od ostatnich kilku lat użytkuje w domu Macapa M4 i przyszedł w końcu czas, żeby sprawić sobie nową "zabawkę". Tylko... co?
W ciągu tygodnia piję niedużo kawy (tylko espresso), zwykle 2 dziennie. W weekend robię więcej kaw, tak do 6-ciu.
Szukam czegoś, przede wszystkim, bez dozownika (to mi najbardziej w aktualnym Macapie przeszkadza).
Ma to być sprzęt do domu i ma dobrze się komponować z ekspresem, dlatego musi być dostępny w wykończeniu chromowanym (czyli Creado odpadają). Wysokość max. ok. 47cm.
Przy mojej ilości kaw szybkość przemiału ma raczej drugorzędne znaczenie, dużo ważniejsze są jakość mielenia, niska retencja i głośność.
Raczej myślałem o czymś z timierem, ale rozważę również młynki dedykowane do single dosingu.
Wstępnie wytypowałem takie młynki:
  • Eureka Mignon Specialita - pasuje do domu ze względu na wymiary i wygląd, niska głośność i niska retencja
  • Eureka Atom 65/75 - z hopperem 300g zmieści się, podobno lubi "wędrować" po blacie przy starcie, co może być trochę irytujące
  • Rocket Fausto - de facto kolejna Eureka, ale chyba starsza technologicznie niż w/w Eureki (głośniejszy?)

Aktualny Macap ma żarna 58mm i boję się, że Mignon (żarna 55mm) może być trochę krokiem w tył?
Z drugiej strony Atom 65/75 to chyba trochę przerost formy nad treścią w moim przypadku? Miał ktoś doświadczenie z systemem Blow Up? Warto do niego dopłacić?

Na jakie inne młynki powinienem jeszcze zwrócić uwagę?

Offline S_W

• Ekspres: 13Z014
  • Młynek: FGQ1T2
Odp: Macap M4 - co dalej?
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Listopad 2019, 16:40:29 »
Wysokość max. ok. 47cm.

41 cm wys. może być?  ;)

Macap MXD to bdb młynek z żarnami 75 mm. wersja chrom, zbiornik z lejka zrobiony jest.

Przy mojej ilości kaw szybkość przemiału ma raczej drugorzędne znaczenie, dużo ważniejsze są jakość mielenia, niska retencja i głośność.
Raczej myślałem o czymś z timierem, ale rozważę również młynki dedykowane do single dosingu.

W ramach oszczędności możesz zrobić do młynka zew. timer który w ilości 1 szt. może obsłużyć cała listwę zasilającą z wpiętymi młynkami.
Przestawiasz tylko czas na taki który pasuje Tobie pod określony typ kawy który jest przypisany jednemu z młynków.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi