Autor Wątek: Flair vs HiBREW vs Sage vs AVX - pomoc w wyborze do 1000 zł  (Przeczytany 1530 razy)

Offline mcjczapiewski Mężczyzna

• Ekspres: Bialetti Moka Express 2tz & 6tz, Hario Drip Decanter, Aeropress, Ceado Hoop, French press
  • Młynek: Fellow Ode 2, 1zpresso Q2
Flair vs HiBREW vs Sage vs AVX - pomoc w wyborze do 1000 zł
« dnia: 18 Listopad 2024, 13:56:54 »
Cześć,

Potrzebuję pomocy w wyborze pierwszej maszynki.
Zawężyłem opcje do tych pięciu, ponieważ chcę zmieścić się w 1000 zł.
Podobnych tematów oczywiście jest już na forum sporo, ale nie znalazłem takiego, który by wypowiadał się konkretnie w zakresie tych ekspresów.
Wiem, że zestawienie dość kontrowersyjne. Potrzebuję sprzętu, żeby przekonać się, czy w ogóle chcę rozpocząć przygodę z espresso (żona nie dopuszcza innej opcji niż czarny).
Chciałbym też, abym nie musiał czekać 20-30 minut na nagrzanie się ekspresu, tylko podejść i zacząć działać.
Opcje:
Flair Classic - 700 zł na promocji aktualnie
Flair Neo Flex - 550 zł, ale nigdzie nie widzę dostępności (mogę poczekać jeśli to najlepsza opcja)
HiBREW H10A - 1000 zł grupa 58mm (allegro, ale wysyłka z Czech)
Sage Bambino (bez Plus) - 1000 zł grupa 54mm (dostępność jest)
AVX EM3202BE - 700 zł grupa 51mm (dostępny)

Lance Hedrick bardzo chwalił HiBREW na swojej recenzji, dlatego rozważam zakup tego chińczyka. Z drugiej strony, Flair Classic może dłużej pożyć, ale za 300 zł więcej (Flair vs HiBREW) mogę mieć już elektryczną maszynę bez konieczności wciskania dźwigni.

Czy ktoś jest w stanie poradzić w tym temacie?
Posiadam młynek, który zmieli ziarna pod espresso. Piję głównie średnio i mocno palone, często mieszanki robusty z arabiką.
« Ostatnia zmiana: 18 Listopad 2024, 14:44:44 wysłana przez mcjczapiewski »

Offline DoreK Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3, OutIn Mino, V60, Havmore (B75), VacBrew
  • Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
Odp: Flair vs HiBREW vs Sage vs AVX - pomoc w wyborze do 1000 zł
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Listopad 2024, 00:06:33 »
Cześć,
nie leć w hibrew h10a czy tego avx z uwagi na brak trójdrożnego zaworu elektromagnetycznego oraz prawidłowo ustawionego OPV. Bajzel gwarantowany.

Sage Bambino chyba ma, ale brak manometru i w sumie to nie wiesz co robisz. Jeśli dobrze pamiętam ustawiają tam OPV na 9 bar.
Jeśli chcesz naprawdę dobrą maszynę i możesz podbić budżet  do 1300 idź w EM3801 z alibaby. Trzy termobloki i dwie pompy, doskonała para, grupa 58mm, OPV ustawione na 9 bar, całkiem OK stabilność termiczna (będę jeszcze robił większe testy, ale pod każdym względem ta maszyna rozwala wszystko co wymieniłeś). Tylko kolbę bez dna trzeba dokupić od razu bezpośrednio od producenta/sprzedawcy (jak w moim przypadku). Daj mi znać jak będziesz chciał więcej info czy porad odnośnie tej maszynki, bo kanał sprzedaży dość nietypowy jak dla typowego Kowalskiego.

Co do Flair się nie wypowiem, bo to nie są maszynki.

PS: Lance to chyba wszystko chwali.. :)
PS2:
Cytuj (zaznaczone)
Chciałbym też, abym nie musiał czekać 20-30 minut na nagrzanie się ekspresu, tylko podejść i zacząć działać.
Przy termobloku to i tak wypadałoby odczekać 5-10 minut, po drodze robić płukankę grupy, żeby jako tako się rozgrzało.

Offline mcjczapiewski Mężczyzna

• Ekspres: Bialetti Moka Express 2tz & 6tz, Hario Drip Decanter, Aeropress, Ceado Hoop, French press
  • Młynek: Fellow Ode 2, 1zpresso Q2
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Listopad 2024, 09:51:39 »
Dzięki, przyciąga wzrok ten ekspres, dodam do rozważań! :-)

Offline hergar Mężczyzna

• Ekspres: Kawiarka, aeropress
  • Młynek: KAZAK TURA 3
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Listopad 2024, 10:57:58 »
u Janusza na stronie masz z gwarancją wersję slim (sam myślę dla siebie do domu) https://caffebarca.pl/produkt/ekspres-do-kawy-avx-em3810b-slim-58/

Ten Em3901 pewnie za chwilę wskoczy jako wersja AVX
« Ostatnia zmiana: 19 Listopad 2024, 11:03:15 wysłana przez hergar »
Poczuj strach i zrób to mimo wszystko.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi