Autor Wątek: Zassenhaus, Graef, Severin, kraj produkcji i wybór.  (Przeczytany 2253 razy)

Offline blender

Zassenhaus, Graef, Severin, kraj produkcji i wybór.
« dnia: 17 Lipiec 2019, 20:11:10 »
Cześć
Mam do was dwa pytanka.

1. Czy ktos sie orientuje gdzie są produkowane młynki tych marek?
Zassenhaus - ?
Graef - ?
Severin - ?

Wszystkie trzy jesli dobrze wyszukałem to są marki niemieckie, czy macie wiedze, czy któreś młynki nadal są produkowane w DE, czy wszystie już made in china?

2. Który z niżej wymienionych byłby najbardziej opłacalny?
Graef CM 800 - 465zł
Severin KM 3873 - 247zł
Zassenhaus - jakis ręczny do 300-350zł (tu nie mam modelu konkretnego).

Ja w tej chwili mam jakis ekspres kolbowy no-name 15bar za 550zl, pozwala na zrobienie espresso, cappuccino i latte, generalnie poczytałem forum i zdaje sobie sprawe, że espresso nie pije (tym bardziej, że w tej chwili mam młynek nożowy). Z tematów które przeczytałem na tym forum i na innych wynika, że za taki młynek do espresso trzeba dać w okolicach 1000k+ zł (nowy). Inna sprawa, że ja całe życie piłem typową zalewajke z fusami na dnie i taka kawa mi najbardziej smakuje  [emoji38]. W ekspresie jest opcja ustawiania ilosc wody na małe/duże espresso i ilość mleka, na tą chwile domyślne ustawienie dużej kawy troche ponad pół szklanki czyli ~150ml i taka kawa mi najbardziej odpowiada ilościowo, lubie długo kawę z rana.

Odnośnie tego ile by ten młynek musiał dziennie mielić to na tą chwile w domu pijemy 3-5 kaw dziennie.

Wiec tutaj moje pytanie, skoro Graef CM 800 nie jest dobry do espresso to czy warto do niego dopłacać czy wziąć Severin KM 3873?

Inna sprawa, to zależy mi aby młynek automatyczny był raczej bezobsługowy, naciskam i mieli, w tym Graef 700 sa 3 podkładki i trzeba ustawiać, czy w CM 800 też tak trzeba?

Czy w tych młynkach za 500+zł to jest standard, że przy namniejszym przedziale te żarną mogą na siebie nachodzić i się zniszczyć, początkowo zastanawiałem się na wilfa svart cgws-130b, ale własnie kilka osób raportowało, że u nich jest ten problem, a ponoć w poprzedniej wersji nie wystepował.

Offline Kawko

• Ekspres: Kawiarka, tygielek, phin, AeroPress, V60, french press, Gabi Master A, OXO Good Grips, Kalita Wave, Clever Dripper, Lelit Victoria PL91T
  • Młynek: Severin KM3873, MYM54, 1Zpresso J-MAX S
Odp: Zassenhaus, Graef, Severin, kraj produkcji i wybór.
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Lipiec 2019, 21:22:59 »
Severin KM 3873

Made in China - taki napis widnieje na dole obudowy :)

skansen

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Lipiec 2019, 21:34:37 »
Zassenhaus - ?
Graef - ?
Severin - ?
Wg moich rosyjskojęzycznych źródeł:

Graef CM 800 - Made in China
Zassenhaus Quito, Lima, Panama - Made in Germany

Nie są to jednak dane z produktów a z "fiszek produktowych" w których zdarzają się czasem błędy...
« Ostatnia zmiana: 17 Lipiec 2019, 21:37:14 wysłana przez skansen »

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Lipiec 2019, 01:29:08 »
Zassenhausy produkowane w Niemczech? Nie wierzę. Wewnętrzne detale tych młynków są tak kiepsko i niedokładnie wykonane, że średniej jakości fabryka w CHinach by się ich wstydziła.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi