Autor Wątek: Temperatura wody  (Przeczytany 1819 razy)

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Temperatura wody
« dnia: 25 Styczeń 2019, 23:38:43 »
Zastanawiamy się nad temperaturą wody w trakcie ekstrakcji, mierzymy ją, profilujemy, ale czy zastanowiliśmy się kiedyś nad tym co ma na nią wpływ? Otóż zasadniczy, a co gorsza nie kontrolowany wpływ ma temperatura wody w kranie, albo naszym źródle wody z którego czerpiemy.

W zimie, temperatura wody w kranie wynosi około 10 stopni, w lecie trochę więcej. Jeśli w zbiorniku woda ma 27*C mój Arc przy nastawie 93*C ma wodę na grupie o temperaturze 90,5*C. Jeśli naleję do zbiornika wody prosto z kranu, o temperaturze 10,5*C, to temperatura ekstrakcji spada do 89,9*C - o 0,6 stopnia.

I nie ma uproś - czysta fizyka. A problem dotyczy nie tylko biednych, małych termobloków, ale też ... HXów. Jedyne ekspresy, które są pozbawione tej cechy (wady?) to 1B/2B.

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Temperatura wody
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Styczeń 2019, 00:46:20 »
Jedyne ekspresy, które są pozbawione tej cechy (wady?) to 1B/2B.
Niby dlaczego? Też mają napływ świeżej wody w różnej temperaturze.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Styczeń 2019, 02:38:58 »
Niby dlaczego?
Bo ekstrakcja następuje z wody nagrzanej w górnej części bojlera. Może przy małych bojlerkach woda się zdąży wymieszać, przy dużych - nie.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Styczeń 2019, 06:50:06 »
Przy bezpośrednim podłączeniu do wody z filtra RO mam w układ wpięty zbiornik ciśnieniowy o pojemności brutto 10 l więc pewnie netto około 7-8. Woda ta przyjmuje temperaturę otoczenia, więc u mnie te wahania są w granicach 20-30 °C.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi