Autor Wątek: Ekspres do domu  (Przeczytany 3885 razy)

Offline quinto Mężczyzna

• Ekspres: "WSTYD" i ostatnio Lelit Anna PL41TEM (będzie stał w pracy)
  • Młynek: Melitta Molino, Cunill, ręczny
Odp: Ekspres do domu
« Odpowiedź #15 dnia: 16 Grudzień 2018, 18:02:50 »

@Gregorius ;)

Co do mnie to czuję, że jestem na początku wykresu, gdzieś między liteką k i y.
Do specjalisty jeszcze daleka droga.
A swoją drogą podoba mi się zasłyszana definicja specjalisty: Specjalista to człowiek który wie coraz więcej na temat coraz węższej dziedzinie wiedzy, zatem na końcu tej drogi wie już wszystko o niczym.  :smiech:
Forum uczy, Forum radzi, Forum nigdy Cię nie zdradzi.

Przed lekturą tego Forum tkwi się w błędnym przekonaniu, że posiada się już większość fajnych gadżetów.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Ekspres do domu
« Odpowiedź #16 dnia: 16 Grudzień 2018, 19:12:36 »
Acha, no i zapomnialem dodac, ze miele kawe przy uzyciu delonghi kg79. Tak wiem, nie jest to mlynek rewelacyjny, ale do kawiarki mi wystarcza.
Myślę, że zakup lepszego młynka będzie tu najbardziej adekwatnym rozwiązaniem.
Jeśli naprawdę spoglądasz w stronę kolby (choć wtedy zostaniesz etatowym baristą ;)) to kup docelowy młynek i ciesz się smaczniejszą kawą z kawiarki, a ekspres kupisz za czas jakiś.
Jeśli to tylko ślepy pęd, bo sprzęt to czarna skrzynka która cokolwiek zmienia w przepyszny napar, to kup jakikolwiek lepszy młynek -- czyli taki z ostrymi żarnami. Ten którego używasz obecnie tylko kruszy kawę, nie tnie. Najtańsze opcje są w okolicach 300zł.

Jeśli masz problem z powtarzalnością kawy, to phin powinien być łatwiejszy. Też da znakomitą bazę pod mleko, trzeba tylko chwilę poczekać.

Najgorszą opcją którą możesz teraz zrobić -- czyli taką, która najprawdopodobniej przyniesie regres w smaku -- to kupno ekspresu bez młynka.

A i najważniejsze, zmiana kawy może poprawić więcej niż myślisz. Nie wiem co tam teraz sypiesz do młynka.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi