Autor Wątek: La Cimbali Cadet  (Przeczytany 2491 razy)

Offline fresh Mężczyzna

• Ekspres: Kazak Rota,Expobar Megacrem Mini Control
  • Młynek: Mahlkonig Guatemala, Nuova Simonelli MDX, Kazak Tura 3
La Cimbali Cadet
« dnia: 29 Listopad 2018, 00:06:05 »
Cześć
Udało mi się kupić okazyjnie dwie sztuki w/w młynka i chciałbym je odnowić i oddać komuś w dobre ręce.
Problem niestety polega na tym, że próbowałem znaleźć jakieś pomysły na próbę usunięcia karuzeli i hoppera na rzecz bezpośredniego namielania, i single dosingu, ale nie dogrzebałem się do niczego ciekawego.
Czy bylibyście skłonni do podzielenia się pomysłami i/lub zdjęciami gotowych przeróbek?
Chciałbym zrobić coś dobrze wyglądającego za małe pieniądze dla osób rozpoczynających przygodę z kawą "na poważnie" (myślałem o kwocie gotowego młynka w granicach 400zł z wysyłką).
Macie jakiś sprawdzony sposób na usuwanie olejków kawowych (i kawy) wewnątrz młynka i na żarnach? (dłubanie wykałaczką mi się nudzi szybko :D)

//Hopper wymyśliłem, że zastąpię plastikową pokrywą z tuleją, ale chętnie posłucham innych pomysłów

Offline yo Mężczyzna

• Ekspres: La San Marco 95,Gaggia Factory G-105,szklanka,dripper, Fp, czajnik i pomysły;-)
  • Młynek: C40 , SM 90, Bezzera BB05 TM
Odp: La Cimbali Cadet
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Listopad 2018, 01:17:32 »
 Cześć. Prężnie działasz ;-)

Widziałem na forum wątek o przeróbce dozownika kołowego na bezpośrednie namielenie za pomocą zainstalowanego leja z nierdzewki ;-). Zakończył się tym, że przyszedł ktoś,kto wymyślił wklejenie do środka- po usunięciu wewnętrznych mechanizmów- dwóch odpowiednio wyprofilowanych kawałków folii. Proste,tanie i skuteczne rozwiązanie nie zaburzające wyglądu i estetyki młynka. Wyrazy szacunku dla pomysłodawcy, który załączył w pdf-ie szablon do wydruku.

Może się przyda.
Pozdrawiam

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Listopad 2018, 08:40:55 »
Na HB już rozkminiali jak to zrobić. Pierwsze "wyzwanie" hopper, drugie "płyta czołowa".

Inspiracji szukaj tutaj i tutaj.

Tutaj masz mod do Magnum'a - oczywiście inna budowa obudowy, ale inspiracji może ci dostarczy. Masz tam też pomysł na zmianę wylotu kawy w komorze mielenia. ;)

LMWDP #469

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Listopad 2018, 19:03:02 »
Hm nie mogę doszukać się tej modyfikacji wylotu kawy z komory mielenia?

Halik

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Listopad 2018, 13:55:59 »
Macie jakiś sprawdzony sposób na usuwanie olejków kawowych (i kawy) wewnątrz młynka i na żarnach? (dłubanie wykałaczką mi się nudzi szybko )

Napiszę moje doświadczenie z wczorajszej walki - odkurzacz oraz szczotki - jedna do czyszczenia grupy (ona ma takie grube, "żyłkowe" włosie, więc jest bezpieczna), druga "druciana" (chyba mosiężna) - na tyle miękka, że nie powinna wyrządzić szkód. Znajdziesz w internecie obie, bo nie wiem, czy można linki wklejać do sklepów/allegro.
A na koniec gorąca woda z Cafizą - wilgotna ściereczka z mikrofibry, żeby ładnie doczyścić i rozpuścić olejki.
Na koniec gorąca woda - wilgotną ściereczką ze trzy razy poprzecierać, żeby usunąć cafizę. Chyba, że ktoś lubi. :P

Edytka - a wątek o alternatywach hopperów odkopałem, ale już pewnie zauważyłeś.

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Listopad 2018, 14:05:54 »

Też przejrzałem cały wątek Magnuma, i nie ma opisu modyfikacji. Tam jest taki problem, że gardziel ma 4,5cm. Myślałem, żeby jakąś ręczną pompkę tam zamontować, i resztki wydmuchiwać. Inaczej połowa dozy tam zostaje.

Offline yo Mężczyzna

• Ekspres: La San Marco 95,Gaggia Factory G-105,szklanka,dripper, Fp, czajnik i pomysły;-)
  • Młynek: C40 , SM 90, Bezzera BB05 TM
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Grudzień 2018, 23:06:15 »

To się nazywało chyba "DIY-rezygnacja z dozownika" i było gdzieś na końcu.
Zresztą cały wątek jest warty uwagi ;-)
Pozdrawiam 

Offline fresh Mężczyzna

« Odpowiedź #7 dnia: 02 Grudzień 2018, 10:04:14 »
Macie jakiś sprawdzony sposób na usuwanie olejków kawowych (i kawy) wewnątrz młynka i na żarnach? (dłubanie wykałaczką mi się nudzi szybko )

Napiszę moje doświadczenie z wczorajszej walki - odkurzacz oraz szczotki - jedna do czyszczenia grupy (ona ma takie grube, "żyłkowe" włosie, więc jest bezpieczna), druga "druciana" (chyba mosiężna) - na tyle miękka, że nie powinna wyrządzić szkód. Znajdziesz w internecie obie, bo nie wiem, czy można linki wklejać do sklepów/allegro.
A na koniec gorąca woda z Cafizą - wilgotna ściereczka z mikrofibry, żeby ładnie doczyścić i rozpuścić olejki.
Na koniec gorąca woda - wilgotną ściereczką ze trzy razy poprzecierać, żeby usunąć cafizę. Chyba, że ktoś lubi. [emoji14]

Edytka - a wątek o alternatywach hopperów odkopałem, ale już pewnie zauważyłeś.
Dzięki za odkopanie tematu.
Póki co młynki leżą odłogiem i ciężko mi będzie się do nich zabrać przed świętami, bo choroba mnie rozkłada na łopatki już drugi tydzień.
Pomysł z pleksą czarną na górze to pierwsze co mi przyszło do głowy, tak samo jak lejek do AP (bo sam tego używam z moją Eureką).
Muszę je doprowadzić do ładu i pewnie styczeń jest realny bo jeszcze Astoria czeka na chwilę mojej uwagi.
Na razie udało mi się stwierdzić że nie były katowane w kawiarni tylko w transporcie i żarna w jednym z nich są w dobrym stanie.
Mam problem tylko z regulacją w drugim, bo żarno nie chce się ruszyć z niewiadomego mi powodu w żadną stronę, a na zablokowanym nie chciałbym go uruchamiać

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Grudzień 2018, 09:28:52 »

Mea culpa, tak to było pokazane i niedokładnie wykończone,  że myślałem że człowiek sam robił wylot kawy w dnie komory.
LMWDP #469

Offline fresh Mężczyzna

« Odpowiedź #9 dnia: 10 Grudzień 2018, 04:37:43 »
Podbijam temat. Wyzdrowiało mi się i chciałem zacząć czyścić, ale po założeniu wtyczki i włączeniu młynka jedyne co usłyszałem to że są przyblokowane żarna.
Rozebrałem, wyczyściłem i postanowiłem znowu spróbować, ale tym razem tylko usłyszałem załączenie silnika i włączenie lampki. Nic więcej.
Podejrzenie rzucać na silnik czy podłączenie?
Na razie spekuluję, ale może ktoś się spotkał z tematem wcześniej i będzie mi łatwiej diagnozować.
Btw. znowu fart, bo żarna są jak najbardziej zdatne do użytku :D

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi