Autor Wątek: Ekspres do domu  (Przeczytany 2311 razy)

Offline zuz88

Ekspres do domu
« dnia: 15 Listopad 2018, 18:48:29 »
Cześć,
Poszukuje ekspresu do potrzeb domowych. Mam młynek.
Do Was, forumowiczów mam proste pytanie i będę wdzięczna za konstruktywną odpowiedź:
Czym różni się ekspres do kawy de longhi 685.M od ekspresów Gaggi modeli tańszych niż Classic czyli np. Gran Gaggia Style, Prestige czy Deluxe.
Czy któryś jest wart zakupu przez osobę, która nie ma wygórowanych potrzeb i nie jest koneserem kaw jak z tego co zauważyłam większość osób tutaj, tylko po prostu chciałaby pić smaczną kawę w domowych warunkach?
Z góry dziękuję za pomoc :)

Offline Jeżyk

Odp: Ekspres do domu
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Listopad 2018, 19:33:20 »
Zadajesz trudne pytania. Nie to, żeby nie było na nie odpowiedzi, tylko trudno coś sensownego powiedzieć, gdy przytaczasz ekspresy słabe z których nie ma się czegoś dobrego spodziewać w filiżance. Napisałaś, że masz młynek, napisz jaki jest ten młynek. Nazwa, model. Myślę, że najlepiej w Twoim wypadku będzie kupno jakiegoś ekspresu przelewowego. Dobre ekspresy przelewowe kosztują mniej niż kiepskie ekspresy marketowe, a kawa będzie na pewno lepsza. Poza tym obsługa jest banalnie prosta.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Listopad 2018, 19:46:49 »
Zuz88 według mnie powstrzymaj się od zakupu przez miesiąc i w tym czasie czytaj forum. Ja od siebie polecam phina + french press do spieniania mleka + dobra kawa do przelewów z polecanych tu palarni. Zakładam że do phina zmielesz tym co masz, nie jest tak wymagający jak espresso

Offline fresh Mężczyzna

• Ekspres: Kazak Rota,Expobar Megacrem Mini Control
  • Młynek: Mahlkonig Guatemala, Nuova Simonelli MDX, Kazak Tura 3
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Listopad 2018, 22:07:50 »
Cześć,
Poszukuje ekspresu do potrzeb domowych. Mam młynek.
Do Was, forumowiczów mam proste pytanie i będę wdzięczna za konstruktywną odpowiedź:
Czym różni się ekspres do kawy de longhi 685.M od ekspresów Gaggi modeli tańszych niż Classic czyli np. Gran Gaggia Style, Prestige czy Deluxe.
Czy któryś jest wart zakupu przez osobę, która nie ma wygórowanych potrzeb i nie jest koneserem kaw jak z tego co zauważyłam większość osób tutaj, tylko po prostu chciałaby pić smaczną kawę w domowych warunkach?
Z góry dziękuję za pomoc :)

Może odpowiem trochę na przekór: kupowanie któregokolwiek z nich mija się z celem.
Taki sam efekt osiągniesz na ekspresie z Lidla jeżeli nie masz wygórowanych potrzeb :P
Jeżeli chcesz wydać około 600zł i pić coś o czym można powiedzieć, że jest espresso, to warto zajrzeć na Pchli Targ i znaleźć coś używanego w tych pieniądzach np. Ascaso Basic lub Gaggia Classic, które są najniższym progiem wejścia polecanym przez wiele osób.
Pamiętaj też, że do robienia espresso potrzeba młynka za co najmniej drugie tyle, a bez niego nie warto rzucać się na ekspres ciśnieniowy.
Jest naprawdę wiele innych metod na osiągnięcie smacznej kawy za niższe pieniądze.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi