Autor Wątek: Rancilio SILVIA problem  (Przeczytany 2393 razy)

Offline vixel

Rancilio SILVIA problem
« dnia: 01 Listopad 2017, 11:27:29 »
Witam wczoraj kupiłęm nowy  ekspres  Rancilio SILVIA spianiałem wczoraj mleko  wszystko działało a dziś ekspres nie grzeje próbuje od godziny  woda leci zimna jak wcisne przycisk kawy a jak spieniania brak pary  niewiem co zle zrobiłem  zepsułem go ? jest to pierwszy ekspres robiłem jak w instrukcji wszystko

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Rancilio SILVIA problem
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Listopad 2017, 11:36:39 »
A po spienianiu dolałeś wody do bojlera?
Nie wiem czy twoja Sylwia ma bezpiecznik termiczny resetowalny. Kiedyś miały. Jeśli tak to wystarczy go wcisnąć. Jeśli nie to może być tak że grzałka spalona...

Tu masz manual. https://www.espressoplanet.com/How-to-reset-Rancilio-Silvia-Thermal-Fuse.html

Jak pomoże to wisisz mi kawkę
LMWDP #469

Offline vixel

« Odpowiedź #2 dnia: 01 Listopad 2017, 11:47:27 »
woda była cały czas w pojemniku  dolewałem zaraz sprawdze czy zadziała tą metodą

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Listopad 2017, 11:57:33 »
W pojemniku czyli zbiorniku może być wody i pod sam korek, trzeba jednak pamiętać o dopełnianiu bojlera po spienianiu. Robi się to np. przyciskiem do podawania gorącej wody, do momentu aż z dyszy pary zacznie lecieć woda.
« Ostatnia zmiana: 01 Listopad 2017, 11:59:57 wysłana przez Kekacz »
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline vixel

« Odpowiedź #4 dnia: 01 Listopad 2017, 12:00:55 »
działa dzieki wielkie bezpiecznik wyskoczył teraz wiem ze nie dolałem wody do bojlera i dlatego tak sie stało

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi