India Plantation AAA - palarnia kawy Euro CafeZiarenka palone z przeznaczeniem do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. Różnej wielkości, ale ładne, nieuszkodzone i równiutko palone. Mają aromat słodkich cytrusów i zrumienionego pod wpływem temperatury pieczywa.
Sposób przygotowania: ekspres Nuova Simonelli Musica i młynek Mahlkönig K30. Espresso było robione z podwójnego sitka, jako jedno z dwóch, doza 18 g, czas ekstrakcji około 30 sekund. Crema ładna, trwała i cętkowana. W aromacie espresso było pieczywo cukiernicze, cytrusy i nuty czekolady. Po spróbowaniu podobnie, prym wiodą cytrusy i wyrazista, mocna czekolada, przemieszane ze sobą. Posmak podobny, miły i trwały, z akcentem cytrusowej goryczki, z czasem czekoladowy. Espresso było dobre, owocowo – czekoladowe, w miarę słodkie i nie gorzkie. Czasem ekstrakcji można było regulować smak espresso. Przy krótszym parzeniu mogło być orzeźwiająco kwaskowate, a przy dłuższym, bardziej czekoladowo - kakaowe.
Sposób przygotowania: aeropress, metalowy filtr Fine i młynek Mahlkönig Vario Home. Metoda odwrócona, doza 7 g na 100 ml wody, temperatura wody 90°C, preinfuzja 30 sekund, łączny czas parzenia razem z preinfuzją 120 sekund, przemiał dosyć drobny. W aromacie naparu była głównie czekolada i pieczywo cukiernicze. W smaku dominowała łagodna czekolada i delikatne cytrusy, fajnie ze sobą przemieszane, przenikające się nawzajem, z kremowym wrażeniem w tle. Posmak miły, długi i trwały, głównie czekoladowy. Napar jest zdecydowanie przyjemny, bardzo dobrze zbalansowany, dosyć łagodny, nieagresywny, miły do picia.
India Plantation z palarni Euro Cafe to w pełni uniwersalne ziarenka. Dobre z aeropressu i jako espresso, a pewnie sprawdzą się też w innych metodach.
@Spinacz - dopisałem "A" w tytule wątku i pierwszym wierszu