Autor Wątek: Lascala Butterfly - przestała działać proszę o pomoc  (Przeczytany 2307 razy)

Offline lucky_tommy

• Ekspres: Wilfa Classic CMC-100S, La Scala Butterfly
  • Młynek: Comandante C40 MK3, Quamar T80
Lascala Butterfly - przestała działać proszę o pomoc
« dnia: 22 Kwiecień 2017, 23:06:42 »
Witam

Dziś w domu przestała mi działać Lascala Butterfly z 2002r. Przez roku nie miałem z nią problemów, wszystko odkamienione i wymienione wszystkie uszczelki w grupie osobiście. Dziś jak włączyłem na południowa kawę to efekt jest taki że pali się kontrolka zasilania ale grupa nie ogrzewa się, pompa tez nie działał (ale póki zimny to chyba zawsze nie działa), dodatkowo sprawdziłem czy reaguje na brak wody i też nie. Mimo braku wody kontrolka się nie zapala.

Proszę o wskazówki czego szukać do naprawy albo z kim skontaktować się w Warszawie w celu naprawy (tani serwis to leciwy sprzęt domowy). Odpiąłem wszystkie styki z modułu sterującego wyczyściłe ale to nie pomogło, moduł sterujący kosztuje ponad 500zł a to sporo kasy a ja nie wiem jak sprawdzić żeby mieć pewność żeby to zamówić.

Prosze o wskazówki koleżanki i kolegów z forum. Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 22 Kwiecień 2017, 23:09:18 wysłana przez lucky_tommy »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Lascala Butterfly - przestała działać proszę o pomoc
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Kwiecień 2017, 08:18:37 »
Kavacafe.pl

Offline lucky_tommy

• Ekspres: Wilfa Classic CMC-100S, La Scala Butterfly
  • Młynek: Comandante C40 MK3, Quamar T80
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Sierpień 2017, 13:23:37 »
Ponieważ udało mi się dość dawno temu naprawić ekspres domowym sposobem postanowiłem podzielić się tym z wami gdyż nie lubię postów, które zaczynaja się problem a brak opisu końcowego czy udało się rozwiązać problem. Opiszę co i jak może się komuś przyda i zaoszczędzi sporo pieniędzy gdyż w wielu ekspresach jest sterownik Gicar a jesli inny to i tak wiekszość ma wspólny element.
Mój ekspres po włączeniu zaplał kontrolkę jak by brakowało wody i nic nie działało.
Zakup  nowego sterownika Gicar to ponad 500zł.
Naprawa w Kavacafe.pl to prawie 300zł.

Rozebrałem sterownik Gicar i zauważyłem iż w środku jest transformator 230v/12v po zapodaniu na krótko prądu z sieci na wyjściu transformatora brak 12v, diagnoza transformator, szybka szukajka w google po numerach i mamy cenę częsci nie przekraczającą 9zł brutto. Lutownica, cyna kupic lub pożyczyć od sąsiada (kupno i tak będzie tańsze niż naprawa w serwisie), po wlutowaniu ekspres ruszył z kopyta   :).

Całkowity koszt naprawy:
transformator - 8,4zł,
bilety autobusowe - 8,8zł,
lutownica i cyna we własnym zakresie  - 0zł

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Sierpień 2017, 13:58:02 »