Autor Wątek: gaggia classic nie leci woda  (Przeczytany 8470 razy)

Offline jurek

• Ekspres: gaggia classic
  • Młynek: gaggia
gaggia classic nie leci woda
« dnia: 01 Luty 2015, 21:10:15 »
witam, mam problem taki ze, pompa dziala a woda nie leci, odpowietrzalem go i z rurki do pary woda plynie a z kolby nie .pare do mleka tez robi a woda z sitka nie leci.rozebralem go dzis i kanaly w boilerze wydaja sie byc drozne .czy ktos wie co to moze byc?   

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: gaggia classic nie leci woda
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Luty 2015, 20:19:22 »
Zacznij od końca, czyli sprawdź sitko i krążek dyspersyjny.

Offline don Cicio

• Ekspres: Gaggia Classic; Ca phe Phin;
  • Młynek: Demoka M-207;
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Luty 2015, 14:04:05 »
Stawiam na zakamieniony bojler/grupę dołem i "zarośnięty" wylot z bojlera/grupy na sito.
« Ostatnia zmiana: 03 Luty 2015, 14:11:47 wysłana przez don Cicio »
MSŚ

Offline edward

« Odpowiedź #3 dnia: 10 Luty 2015, 21:25:57 »
Ostatnio miałem taki sam problem. Rozebrałem, poruszałem wężykami przez które ekspres pobiera wodę, i ... zaczęło działać. Dlaczego? kompletnie nie wiem, wydawało się że nic nie jest zatkane, wszystko było w porządku, również zacząłem od przeczyszczenia sitka i krążka ale nic to nie dało.

Offline mnurski Mężczyzna

• Ekspres: Gaggia Classic
  • Młynek: Mazzer SJ Dr. i Graef 702
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Lipiec 2017, 11:07:13 »
Proszę o pomoc. Mam ten sam problem. Woda nie wylatuje z grupy. Pompa działa - przy odkręconym zaworze do pary woda ładnie płynie z dyszy. Wylot z boilera pewnie jest zakamieniony. Dłuższy czas nie odkamieniałem. Nie wiem jak to naprawić. Nie wiem jak jest zorganizowany wylot z grupy. Czy trzeba rozkręcać boiler? Proszę o wskazówki.

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Lipiec 2017, 12:52:06 »
Proponuję popatrzeć pod światło w sitka czy otwory nie są pozatykane i odkręcić do czyszczenia prysznic o ile to nie wina kamienia w wężykach czasami pomaga ;-)

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Lipiec 2017, 17:24:53 »
Tak na szybko nalej octu zamiast wody

Offline mnurski Mężczyzna

• Ekspres: Gaggia Classic
  • Młynek: Mazzer SJ Dr. i Graef 702
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Lipiec 2017, 21:33:42 »
Dzięki za podpowiedzi. Sitko i krążek dekompresyjne rozebrałem już wcześniej. Prawdopodobnie zakamieniony był zawór trójdrożny na wylocie z bojlera. Dwa dni trzymałem odkamieniacz w bojlerze i co jakiś czas go przelewałem. Już miałem rozebrać grupę ale przedtem sprawdziłem czy działa i okazało się że woda leje się z grypy. Dla szukających w przyszłości rozwiązania problemu wstawiam link o zaworze trójdrożnym jaki dostałem na priv.

gaggiaclassicmods.blogspot.com/2016/01/rozbiorka-i-czyszczenie-zaworu.html

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi