Wrócę do początku naszego małego sporu
. Oto sugestie Rogera dotyczące mojego zastanawiania się nad treściami książki Marcina Rusnarczyka:
Sugerujesz, że Marcin nie ma wystarczającego doświadczenia i dostępu do wiedzy ?
Spokojnie mogę teraz odpowiedzieć. Nie, nie sugeruję, że Marcin nie ma wystarczającego doświadczenia i dostępu do wiedzy, by napisać swoją książkę. Zastanawiałem się nad treściami znanych mi książek o kawie i doświadczeniem oraz kompetencjami autorów. O Marcinie wiem tylko tyle, że kilka lat temu został mistrzem Polski baristów, że jest jeszcze twarzą marki MKCafe firmy Strauss, że można było go spotkać na stoiskach targowych i reklamowych tejże firmy, wreszcie że zajmuje się szkoleniami. Jak wcześniej napisałem w odpowiedzi na "sugerujące mi" wypowiedzi starego znajomego Maro, uważam że Marcin Rusnarczyk jest bardzo miłym i sympatycznym człowiekiem, na pewno o otwartym umyśle. Tyle moich dementi.
Jako alternatywę "literacką" polecam wszystkim tym, którzy poszukują wiedzy o kawie większego formatu i głębi, polecam książkę Annette Moldvaer ze Square Mile Coffee pt. "Coffee Obsession". Warto się zastanowić kim jest Annette... Poznałem ją osobiście wiele już lat temu, gdy jedyny raz mieliśmy stoisko na targach Euro Gastro i prezentowaliśmy produkty marki Arcaffe. Było to rok po tym, jak James Hoffman został mistrzem świata baristów. Spotkaliśmy wtedy także Marcina Rusnarczyka. Annette próbowała parę razy zaparzonych przeze mnie kaw i wspólnie zastanawialiśmy się nad wyjątkową urodą cętek na powierzchni espresso (póżniej jak wiecie, powstała teoria "crema is bad")
. Square Mile Coffee to lata doświadczeń i eksperymentów z paleniem kawy, podróże na plantacje i zdobywanie surowej kawy, świetne teksty i polemiki Jamesa -- to są doświadczenia Annette we własnej, rozwijającej się rzetelnie firmie, słynącej na całym świecie ze świetnych produktów.
Inną książką dla chłonnych wiedzy w bardzo zaawansowanej postaci może być wspomniany wcześniej tytuł: "Coffee Post Harvest Technology". Inicjatorem powstania tej książki jest właściciel amerykańskiej firmy Casa Brasil. Jest on jedynym z kilkunastu współautorów ze stopniem licencjata; pozostali autorzy są doktorami brazylijskich uczelni...