Ekwador La Perla Ponce - palarnia kawy Mastro Antonio, linia Synestezja
Ekwadorska arabika, odmiana Typica, sposób obróbki - mokra, palenie jasne z przeznaczeniem do alternatywnych metod palenia kawy. Ziarenka mają wyjątkowo słodki aromat, są w nim także owocowe nuty. W zapachu przemiału dominują żółte owoce, jest także sporo słodyczy.
Sposób przygotowania: dripper Tiamo V60-01, białe filtry Hario i młynek Fiorenzato F6 Drogheria. Doza standardowa 6 g kawy na 100 ml wody, temperatura wody około 93°C, preinfuzja 30 sekund, czas parzenia poniżej trzech minut, bez mieszania. Wrażenia zgodne z opisem palarni na opakowaniu, czyli miód, żółte owoce i kwiaty. Aromat miodowo - słodki, a po spróbowaniu dochodzi jeszcze mieszanka żółtych owoców (trudno wyróżnić jakieś konkretne). Posmak podobny, długi, trwały i przyjemny. Najbardziej mnie ujęła wyjątkowa miodowa słodycz tego naparu. Drip był owocowo - słodki, łagodny, nieagresywny, bez goryczki i bez nadmiernych kwasków. I przy tym miły do picia. Czego chcieć więcej od takiej kawy? Najlepiej szybkiej powtórki.