Od dłuższego czasu zastanawiam się, jaki ekspres wybrać do domu. Moje typy ewoluują od używanego gastro, przez nową maszynę z E61, do najprostszego ekspresu którejś z renomowanych marek.
Powiem, do czego dojrzałem, na czym mi zależy:
- dobre espresso - pijamy praktycznie wyłącznie espresso
- szybki czas nagrzewania - nie chcę czekać 2h, ani nawet 30 minut, wiem że są wyłączniki czasowe, ale kiedy w weekend będę chciał się napić kawy w ciągu dnia, to nie chcę na nie tyle czekać; mały bojler nie wydaje się problemem, bo zazwyczaj pijamy z żoną po espresso rano i wieczorem, w weekend więcej - lącznie jakieś 8 espresso
- ponieważ pijamy prawie wyłącznie espresso, nie zależy mi jakoś specjalnie na spienianiu mleka, aczkolwiek kiedy przychodzą goście, to problemem jest to, że życzą sobie na zmianę kawę czarną i z mlekiem - jest to wtedy upierdliwe (spuszczanie wody i czekanie na nagrzanie). Nie jest to kluczowa sprawa, raczej kwestia wygody.
To są najistotniejsze wymagania. Oczywiście estetyka też gra rolę, ale mniejszą.
W związku z powyższym doszedłem do wniosku, że dobrym rozwiązaniem byłby tytułowy ekspres Quick Mill Silvano. Ma bojler 0,4l oraz termoblock do pary.
Estetyka też mi odpowiada: podoba mi się, że jest wykonany ze stali, ma manometr i dźwigienki do obsługi.
Poza tym można jednocześnie robić kawę i spieniać mleko (jak w HX i DB).
Cena dość wysoka, ale powiedzmy, że jest bliska założonego budżetu.
Proszę o Wasze opinie na temat tego ekspresu. Mało jest informacji o nim - na forum prawie wcale. Znalazłem jedynie trochę informacji na zagranicznych stronach.
Jeśli ktoś go miał/na, może jest w stanie podać jego wady i zalety.
Czy może uważacie, że są inne, lepsze ekspresy spełniające moje wymagania?
A może tańsze, które będą wystarczająco dobre dla mnie?