Autor Wątek: Objawy zużytej uszczelki pod grupą  (Przeczytany 3564 razy)

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
Objawy zużytej uszczelki pod grupą
« dnia: 02 Maj 2017, 15:23:03 »
Jakie są objawy zużytej uszczelki pod grupą? Kiedy wymieniać.
Od pewnego czasu po zapięciu kolby obserwuję jak pod wpływem ciśnienia  kolba odkręca się. Doszło do tego, że wyleciała.
Założyłem NPF-a z sitkiem VST. On bardziej trzyma, ale po zrobieniu kawy, gdy ciśnienie puszcza cieknie z niego woda po zewnętrznej stronie.
Ekspres trochę zaniedbałem, zbyt rzadko robiąc backfluscha i zbyt mało chemii sypiąc.

Offline Mr.Ed Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia V4,Bialetti Venus 4tz,Phin
  • Młynek: Bodum Bistro,Baratza Vario
Odp: Objawy zużytej uszczelki pod grupą
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Maj 2017, 16:30:53 »
Trochę to dziwne, bo przeważnie przy zużytej uszczelce kolba się za daleko zapina, i wtedy też może cieknąć. Nie masz czasem wyrobionych tych wypustek na kolbie które ją zapinają, ewentualnie w samej grupie nie są wyrobione miejsca gdzie się ją zapina ? Tak czy siak uszczelkę wymienić na początek nie zaszkodzi.

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Maj 2017, 16:39:48 »
Jakie są objawy zużytej uszczelki pod grupą? Kiedy wymieniać.
Od pewnego czasu po zapięciu kolby obserwuję jak pod wpływem ciśnienia  kolba odkręca się.
Ja tak miałem po niezbyt poprawnym założeniu nowej uszczelki (trochę wystawało + twarda/nie wyrobiona). Musiałem mocno dokręcać portafilter żeby kolba nie odkręcała się. Pomogło ponowne założenie (tym razem rozgrzanej uszczelki) + próba czasu. Może guma stwardniała?

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Maj 2017, 19:20:09 »
Odkrecanie sie to tez efekt brudnej/utluszczonej uszczelki i za duzej dozy kawy. Przy nowej uszczelcie od poczatku zakrecania mialem lekki opór. Przy starej na poczatku oporu nie bylo a potem bylo twardo. Tak bylo przy gumowych. Silikonowe sa dziwne i na pewno bardziej sliskie.

Offline dowicz Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione V2, Aeropress, Kalita, Frenchpress
  • Młynek: Macap M5D Plus, Rhinowares, Wilfa Svart
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Maj 2017, 20:20:13 »
Uszczelka powinna być elastyczna, niedawno wymieniałem. Objawy najważniejsze to stwardnienie całkowite, że w ogóle się nie gnie, pęka, puszcza wodę bokiem.
Nie jestem ekspertem od sprzętu, ale to co napisałem doświadczyłem z 2 miesiące temu.

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi