Autor Wątek: Czy są młynki z zegarem? (nie timer)  (Przeczytany 2670 razy)

Janeox

• Gość
Odp: Czy są młynki z zegarem? (nie timer)
« Odpowiedź #30 dnia: 18 Grudzień 2024, 19:58:19 »
Nie wiem co to wolne zużywanie kawy, ale szystkie 3 kawy mógłbym mielić tą samą grubością. I chyba będę miał stałą czasową uniwersalną dla 1 filiżanki? Fakt, że jeśli chcę mieć 3 różne kawy to ten sposób na jeden młynek nie zadziała, ew. mogę się wspomóc drugim starym  :).
Ale wcześniejsze ważenie nie jest złym pomysłem, mam małą wagę i na rano będą 3 dozy. Nie wiem jak długo to odmierzanie mnie będzie rajcować.

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #31 dnia: 18 Grudzień 2024, 20:20:57 »
Zależy do czego mielisz... jeśli na espresso to szansa praktycznie zerowa. Przy jednej kawie potrzebne sa korekty grubości mielenia co kilka dni...
Jeśli jakieś przelewy, kawiarka... to może przy podobnym paleniu się uda, ale jasno vs ciemno palone to chyba też tak sobie (tego nie sprawdzałem, bo jasnych nie kupuję ;) , ale je tak ogólnie tudniej się mieli)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #32 dnia: 19 Grudzień 2024, 08:59:30 »
Zdaje się, że zaparzanie jest w moce. Odmierzam kawę już naście lat. Nie powiem, że rajcuje, ale jest już nawykiem. U mnie mokę zastąpił aeropress, bo łatwiej kontrolować i czyścić. Rezultaty też dla mnie smaczniejsze.
« Ostatnia zmiana: 19 Grudzień 2024, 17:39:39 wysłana przez krystians »

Janeox

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 29 Grudzień 2024, 11:49:42 »
Jak uważacie, czy otworzenie 0,5 kilowej paki, podzielenie jej na 3 woreczki próżniowe (odsysanie powietrza, zmielona kawa staje się twarda jak kamień - jak te fabrycznie odpowietrzane w sklepach), nie zaszkodzi jej w kwestii aromatu?

Mam 2 kawy z których jedna i druga mają przeciwne właściwości, ale zmieszane dają naprawdę niezłą kawę. Jedna kwaśna ale aromatyczna, druga w ogóle niekwaśna i jakoś bez aromatu ale wyczuwalna. Jedna i druga oddzielnie nie do zaakceptowania.
Doceniam różne fora, w tym tutejsze, w celu wymiany poglądów/wiadomości, ale nowa era nadeszła więc postanowiłem się zapytać inteligentnego Chatbota. Oto treść:
-------------------

Ja:
Czy wiesz, jak długo olejki aromatyczne wchodzą w reakcję z tlenem?
Pytam, bo interesuje mnie czy otworzenie próżniowo pakowanej kawy mielonej, szybkie jej zmieszanie z inną kawą, a następnie ponowne zamknięcie próżniowe (to znaczy przy krótkim dostępie powietrza), spowoduje tylko krótką wymianę powietrza bez szkody dla olejków aromatycznych obu kaw.
Czy też odwrotnie, krótki kontakt olejków aromatycznych z powietrzem (tlenem) już spowoduje wyczuwalne szkody i kawy stracą na jakości.

ChatGPT:
Reakcja olejków aromatycznych zawartych w kawie z tlenem, czyli utlenianie, zaczyna się praktycznie od razu po kontakcie z powietrzem. Jednak tempo tego procesu zależy od kilku czynników, takich jak czas ekspozycji, temperatura, wilgotność, a także ilość tlenu w otoczeniu. W przypadku krótkiego kontaktu kawy mielonej z powietrzem (np. kilka minut), negatywne skutki będą minimalne, ale nie całkowicie wyeliminowane.

Co dzieje się z olejkami aromatycznymi w kawie po kontakcie z tlenem?
Pierwsze minuty ekspozycji: Ulatnia się niewielka ilość najbardziej lotnych składników aromatycznych, które są najdelikatniejsze i najszybciej reagują z tlenem. Krótki kontakt (kilka minut) powoduje tylko niewielkie straty.
Dłuższy kontakt (kilkanaście minut i więcej): Wraz z wydłużeniem czasu ekspozycji, utlenianie staje się bardziej zauważalne, a aromaty mogą zacząć tracić na intensywności. Kawa mielona jest szczególnie narażona, ponieważ większa powierzchnia kontaktuje się z tlenem.
Próżniowe zamknięcie po kontakcie z powietrzem: Jeśli kawa jest szybko zamknięta próżniowo po krótkim kontakcie, większość aromatów pozostaje zachowana, ponieważ tlen jest ponownie usunięty z otoczenia kawy. Częściowo jednak proces pakowania próżniowego może w pewnym stopniu prowadzić do utraty olejków aromatycznych z mielonej kawy kiedy usuwane jest powietrze z opakowania, to różne składniki kawy, w tym olejki eteryczne, mogą zostać "wysysane" z kawy, ponieważ te olejki są lotne i łatwo ulegają parowaniu lub przechodzą w stan gazowy w niskim ciśnieniu.
Warto jednak zauważyć, że pakowanie próżniowe wciąż jest jednym z najlepszych sposobów na zachowanie świeżości kawy przez dłuższy czas, gdyż ogranicza kontakt z powietrzem, a tym samym spowalnia proces utleniania, który ma negatywny wpływ na smak i aromat. Jednakże dla uzyskania pełni aromatu, wiele osób preferuje mielić kawę tuż przed parzeniem, ponieważ olejki eteryczne zaczynają odparowywać już w procesie mielenia.

Odpowiedź na Twoje pytanie co będzie w przypadku krótkiego kontaktu kawy mielonej z powietrzem (np. podczas szybkiego mieszania z inną kawą), a następnie ponownego zamknięcia próżniowego:
Straty będą minimalne, o ile proces mieszania i zamykania trwa tylko kilka minut.
Kawa nie powinna stracić na jakości w sposób zauważalny, zwłaszcza jeśli przechowasz ją w próżniowym opakowaniu w odpowiednich warunkach (chłodne, suche miejsce).
Jak to zrobić najlepiej?
Pracuj w czystym, suchym środowisku: Unikaj dodatkowego narażania kawy na wilgoć lub niepotrzebne zanieczyszczenia.
Mieszaj szybko i szczelnie zamykaj: Ogranicz kontakt z powietrzem do minimum (kilka minut maksymalnie).
Rozważ użycie mniejszych porcji: Jeśli robisz to regularnie, przygotuj kawę w porcjach tak, aby uniknąć częstego otwierania i zamykania.
Wnioskując, krótkotrwały kontakt z powietrzem nie powinien wywołać zauważalnych szkód w jakości kawy, zwłaszcza jeśli szybko zostanie ona ponownie zamknięta próżniowo.
[/i]
---------------

Hmmm, literatura naukowa :-).

PS: jestem zafascynowany AI ostatnio dałem do analizy mój nowy opis rezonansu magnetycznego. Odpowiedź genialna bo pełna jak to co wyżej, odwołałem wizytę u lekarza w celu informacji o co tam chodziło  :taktak:
« Ostatnia zmiana: 29 Grudzień 2024, 12:21:01 wysłana przez Janeox »

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 29 Grudzień 2024, 15:55:13 »
Gdyby było tak, że przechowywanie w podciśnieniu powoduje znaczące zmiany aromatu kawy, to nie byłby to polecany sposób na "magazynowanie" kawy.
Warto też podkreślić, że przechowywanie "próżniowe" z próżnią ma niewiele wspólnego. Do warunków próżni to się nawet nie zbliża, bo atmosfera zrobiłaby z typowego pojemnika to, co ostatnio woda z łodzią podwodną Titan.

Janeox

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 29 Grudzień 2024, 18:22:45 »
No tak, pakowanie próżniowe nie powoduje większych strat, ale na podwójne zamykanie próżniowe ja się nigdy nie natknąłem i nie wiedziałem czy to mocno wpływa na kawę, czy tylko trochę, i jakie warunki je minimalizują.

Co do próżni, to ją trochę wyolbrzymiasz bo ta w opakowaniu próżniowym wynosi prawie minus 1 Atm (tyle to 100 km nad Ziemią) i każda byle maszynka do pakowania próżniowego ją prawie osiąga. Żeby uzmysłowić siłę innych ciśnień, to byle pompka robi ciśnienie w oponach 2,5 -4 Atm, a maszynka do próżniowego zamykania to jest to samo, ale na odwrót. :-)
« Ostatnia zmiana: 29 Grudzień 2024, 18:43:21 wysłana przez Janeox »

Janeox

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 29 Grudzień 2024, 20:15:22 »
Warto też podkreślić, że przechowywanie "próżniowe" z próżnią ma niewiele wspólnego. Do warunków próżni to się nawet nie zbliża, bo atmosfera zrobiłaby z typowego pojemnika to, co ostatnio woda z łodzią podwodną Titan.

Próżnia to 0 Atm<->1 Atm i w temacie Titana nie ma porównania do 1 Atm<->350 Atm

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 29 Grudzień 2024, 20:28:50 »
Proponuję jednak czytać ze zrozumieniem.
TYPOWE puszki do przechowywania żywności nie nadają się wytrzymania naporu atmosfery przy wytworzonej próżni, bo zgniotłoby je jak puszkę w eksperymencie z zagotowaniem wody w puszce i wrzucenie jej do góry dnem do zimnej wody. I stąd odniesienie do Titana, bo efekt byłby podobny.

Typowe ciśnienie w pojemnikach na żywność to ok 25kPa.

Janeox

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 30 Grudzień 2024, 07:13:25 »
W życiu nie pomyślałbym o puszkach jako reprezentatywnego przykładu opakowania próżniowego.
W życiu nie widziałem takiej fanaberii :-)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi