Autor Wątek: Osłona grupy Rancilio Silvia  (Przeczytany 6408 razy)

Offline _ADAM_ Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Mitica TOP (na sprzedaż); Gaggia Baby Class D, Jura F90
  • Młynek: Gaggia/Macap M5D Plus; Wilfa
Odp: Osłona grupy Rancilio Silvia
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Luty 2017, 23:23:21 »
Można i tak ale chyba nie o to chodzi. Widziałem kilka ofert używanych RS na alle i widok tej poobijanej osłony skutecznie mnie zniechęcił do tego stopnia, że nowy też mnie nie bierze. Druga sprawa to wymiana/zdjęcie tej osłony. Rozbieranie całej maszyny dla tego jednego elementu jest mało zachęcające. Jak już firma szukała oszczędności to mogli ten plastikowy element zaprojektować na wcisk czy śrubki na zewnątrz. Wszytko jedno co, aby ułatwić jego wymianę. Akurat do kwestii estetyki przywiązuję dużą wagę.

Przy okazji spytam: czy w Ascaso Arc ten element jest metalowy czy też plastikowy?

Silvia nie jest ekspresem z górnej półki jak Bezzera czy Rocket ale generalnie jest porządnie wykonana. Demontaż tej osłony to 5 min. roboty (nie trzeba rozkręcać całego ekspresu). Ja u siebie właśnie zdemontowałem ale nie dlatego, że była zniszczona, a wręcz przeciwnie - żeby się nie zniszczyła. Jak będę kiedyś chciał sprzedać ekspres to ją założę i całość będzie wyglądała jak nowa (sprzęt ma dopiero 2 lata). A niewykluczone, że nastąpi to (czyli sprzedaż) już niedługo, bo coraz bardziej nakręcam się na ekspres z HX - w Silvi (ale tak samo jest w każdym jedno-bojlerowcu) irytuje mnie czekanie na parę po zrobieniu espresso jeśli muszę zrobić cappuccino lub latte - trwa to ok. 2min. a w tym czasie espresso stygnie  :-\

Offline bigmaciek

• Ekspres: Wystarczający do zrobienia tego co lubię
  • Młynek: Odpowiedni do kawy którą robię i pijam
Odp: Osłona grupy Rancilio Silvia
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Luty 2017, 23:46:42 »
To już jest jakaś konkretna wiadomość.  :) Jak już będziesz gotowy sprzedać daj znać. Nie będziesz musiał tej osłony montować.   :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi