Autor Wątek: Prośba o pomoc w wyborze ekspresu  (Przeczytany 3577 razy)

Offline bartekfm

• Ekspres: brak
Prośba o pomoc w wyborze ekspresu
« dnia: 01 Wrzesień 2016, 21:23:00 »
Cześć,
poszukuję pierwszego ekspresu do kawy do swojego domu.

Wymagania:
-> wąski (bez górnych wymiarów, ale żeby nie był to żaden kombajn);
-> ciśnieniowy;
-> funkcja spieniania mleka (ma robic automatycznie kawę z mlekiem, ale nie z pojemnika, tylko niech pobiera mleko za pomocą rurki prosto z kartonu; mam złe doświadczenia z pojemnikami, zbyt rzadko piję kawę aby o to dbać - funkcję taką ma np. Siemens EQ.5 TE515209RW);
-> dostępny w Polsce (bez sprowadzania).

Budżet - Nie mam konkretnego przedziału ale ma być wart swojej ceny :) Max 4,5-5k.
« Ostatnia zmiana: 01 Wrzesień 2016, 21:27:39 wysłana przez bartekfm »

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
Odp: Prośba o pomoc w wyborze ekspresu
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Wrzesień 2016, 21:44:22 »
jeśli szukasz urządzenia potrafiącego przygotować dobrą kawę, a nie takiego które kawę robi marną ale za to ładnie wygląda, ma bajeranckie wyświetlacze i sterowanie ze smartfona, to daruj sobie wszelkie automaty.

W tym dziale zadawane jest w kółko to samo pytanie, zazwyczaj pytający tworzy nowy wątek natychmiast po utworzeniu konta na forum i żąda podania mu idealnego rozwiązania na tacy. Czy użytkownicy poszukujący automatu są aż tak leniwi, że nie chce im się przeczytać chociać kilku analogicznych wątków na ten sam temat?
« Ostatnia zmiana: 01 Wrzesień 2016, 21:52:46 wysłana przez grex »

Offline bartekfm

• Ekspres: brak
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Wrzesień 2016, 22:09:27 »
jeśli szukasz urządzenia potrafiącego przygotować dobrą kawę, a nie takiego które kawę robi marną ale za to ładnie wygląda, ma bajeranckie wyświetlacze i sterowanie ze smartfona, to daruj sobie wszelkie automaty.

W tym dziale zadawane jest w kółko to samo pytanie, zazwyczaj pytający tworzy nowy wątek natychmiast po utworzeniu konta na forum i żąda podania mu idealnego rozwiązania na tacy. Czy użytkownicy poszukujący automatu są aż tak leniwi, że nie chce im się przeczytać chociać kilku analogicznych wątków na ten sam temat?

Napisałem czego potrzebuję (mój stan wiedzy w temacie jest eksperów jest marny) i oczekiwałem jakichś propozycji. Idąc Twoim tokiem rozumowania należałoby usunąć cały dział na forum..
« Ostatnia zmiana: 01 Wrzesień 2016, 22:11:43 wysłana przez bartekfm »

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Wrzesień 2016, 22:40:35 »
Stan wiedzy można uzupełnić czytając choćby ostatnich kilka wątków w tym dziale. Szczególnie że wymagań specjalnych nie masz a temat jest wałkowany co kilka dni.
LMWDP #469

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Wrzesień 2016, 10:46:37 »
Po lekturze takich wątków przynajmniej byś wiedział jakie informacje podać odnośnie preferowanej kawy, żeby koledzy mogli odradzić ekspres automatyczny i zaproponować inne lepsze rozwiązanie wpasowujące się w Twoje gusta  :).
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline maxwell

• Ekspres: Isomac Amica, Arrarex Caravel
  • Młynek: Astoria Beretta, Mahlkönig Vario
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Wrzesień 2016, 11:34:27 »
@bartekfm co to znaczy wąski?
Przytoczony prze Ciebie Siemens EQ.5 TE515209RW to dobry sprzęt. Zwłaszcza jeśli chcesz wypić przyzwoitą kawę i nie płacić 5k za ekspres, który i tak zaparzy Ci bardzo podobny w smaku napój.

Offline StaSZek Mężczyzna

• MixCoffee
  • Użytkownik komercyjny
    • www.mixcoffee.pl
  • Ekspres: Victoria Arduino Black Eagle Gravitech
  • Młynek: Mythos One
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Wrzesień 2016, 16:23:51 »
Cześć,

Przyzwoitą kawę parzą ekspresy Nivona, mają funcję one-touch i ciągną mleko z kartonu, mówią kiedy im brakuje wody kiedy tacka jest pełna bądź trzeba je odkamienić. Samemu zdarza mi się nieraz w celach testowych pijać kawę z Nivon i jest w porządku. Koledzy mówią, że nie napijesz się bardzo dobrej kawy z automatu, prawda. Jednak jeśli nie jesteś kawowym freakiem i nie chcesz wchodzić za bardzo w temat kawy i tajników przygotowywania, a po prostu chcesz się napić od czasu do czasu niezłej kawy to śmiało możesz brać automat.

Mała przestroga, o ekspres trzeba dbać, czyścić przewody z mlekiem i kawą, odkamieniać, nie jest to jednak szczególnie uciążliwe a zapewnia że będziemy się dłużej cieszyć smakiem kawy i żywotnością ekspresu. I jeszcze jedno, nie używaj kaw palonych na włosko, z olejkami na wierzchu, gdyż jest to śmierć dla młynka.

Jak masz jakieś pytania odnośnie tych ekspresów to pisz śmiało, co nieco o nich wiem ;)

Pozdrawiam,
StaSzek
Pozdrawiam,
StaSZek

Roaster w Palarni Kawy MixCoffee

www.dobrakawa.eu

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi