Autor Wątek: Ekspres i młynek ~10-12k  (Przeczytany 5646 razy)

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Ekspres i młynek ~10-12k
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Październik 2015, 04:12:15 »
To nie ma większego znaczenie, zawsze trzeba poczekać te pół godziny, nawet przy Gaggi Classic
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #16 dnia: 17 Październik 2015, 09:20:34 »
Z punktu widzenia użytkownika, gdy budżet już większego znaczenia nie ma, to możliwość podpięcia wody spoza wewnętrznego zbiornika i odprowadzenia ścieków z tacki ociekowej.
Taka dygresja przy okazji.
Jak napisano wyżej, 15 min-pół godziny na pierwsze espresso, przy przewadze kaw czarnych polecam dwa bojlery. Jeden może być permanentnie wyłączony; po co grzać powietrze. Minusem będą chłodniejsze filiżanki. Radą na to jest spust wody do filiżanki przed ekstrakcją.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline doll00 Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Pro 700
  • Młynek: Fiorenzato F64 EVO
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Październik 2015, 14:47:11 »

Cytuj (zaznaczone)
Mógłbym Cię prosić o jakąś argumentację dlaczego Profitec?

zobacz sobie mój temat, tam jest w sumie napisane wszystko co Cię interesuje bo wydałem prawie taki sam budżet.
ja też zastanawiałem się nad Roscket R58, ale w sumie wybrałem Profitec Pro 700 (czemu też napisałem w tym temacie)
co do młynka to "naocznie" porównałem M4D z Fiorenzato F64EVO i w zasadzie od razu zdecydowałem na F64EVO (szybszy, cichszy, super dokładnie mieli, szpanerski wyświetlacz :-), ale za to zdecydowanie większy, więc sam zdecyduj)
http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=2013.0

Offline SiwY Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Pro 700
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Październik 2015, 16:04:04 »
Dzięki za podlinkowanie.
Po kilku dniach przekopywania forów i oglądania filmików chyba również zdecyduję się jednak na Profitec'a 700.
Dla mnie na plus:
 + Mocniejsza grzałka - zakładam, że troszkę szybciej się nagrzeje. Z drugiej strony nie koniecznie bo ma 2L bojler.
 + Czas ekstrakcji na wyświetlaczu = Powtarzalność. Wg mnie przydatne w szczególności na początku zabawy.
 + Design - Jednak bardziej mi się podoba niż R58.

Co do młynka... Potwierdzenie, że F64EVO jest cichszy i szybszy niż M4D przekonuje mnie ostatecznie do jego zakupu. Miejsca mam przewidziane sporo więc o to się nie martwię.

Oj widzę, że również w moim przypadku zakładany budżet zostanie znacznie przekroczony.

Cóż, prześpię się jeszcze z tym i zobaczymy... Jeśli nie obudzę się w nocy z krzykiem to zacznę rozglądać się za pozostałymi akcesoriami :)

Offline presco

• PRESCO COFFEE
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Fracino Piccino PID
  • Młynek: Eureka Mignon GOD
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Listopad 2015, 23:33:26 »
Warty uwagi jest ekspres Ariete od Fracino - zerknij na polską stronę  :spam:

« Ostatnia zmiana: 06 Listopad 2015, 06:39:54 wysłana przez Spinacz »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi