Autor Wątek: Wasze patenty na i-1  (Przeczytany 2007 razy)

Offline stan

Wasze patenty na i-1
« dnia: 12 Maj 2016, 17:53:16 »
Hej,
Mimo opinii o brakach w ergonomii użytkowania i-1, zdecydowałem się na jego zakup. Oczywiście już przy pierwszym mieleniu przekonałem się na własnej skórze, na czym to polega - znaczna część kawy ląduję poza sitkiem. Jako że jest to z tego co widziałem na forum dość popularny sprzęt wśród początkujących, zastanawiam się jakie są Wasze sposoby na to aby nasza cenna kawa znalazła się tam gdzie trzeba, a nie na blacie.
Oczywiście póki co będę zapewne mielił do kubeczka, ale czy próbowaliście przerabiać fabryczny dozownik?

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Wasze patenty na i-1
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Maj 2016, 18:35:24 »
A tam teraz jest dozownik? Jak ja miałem to był zwykły dziubek pod który podstawia się kolbę.

Offline dopeman

« Odpowiedź #2 dnia: 12 Maj 2016, 19:07:23 »
Najlepsze co stosowałem przez 7 lat użytkowania i-mini to:
- plecami przy ścianie żeby się nie przesuwał
- dociskam kolbą guzik
- w trakcie jak mielił cały czas jak opętany grzebałem mu w dziobie wykałaczką rozbijając i wygarniając przemiał.

Na boki nic nie sypało, dystrybucja była bardzo przyzwoita, kawa sypka i kopczyk w filtrze, no i retencja znikoma bo po takim traktowaniu mało co zostawało w dziobie.

Offline stan

« Odpowiedź #3 dnia: 12 Maj 2016, 19:24:27 »
ascaso-i1_aluminiumpolished.png
Pewnie dozownik to faktycznie stwierdzenie nad wyraz. To jest taki właśnie dziubek. Niestety rozbryzg jest taki, że sporo kawy ląduje na blacie, zamiast w sitku.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi