Autor Wątek: Co po graef cm 702?  (Przeczytany 3503 razy)

Offline pawelg

• Ekspres: jeszcze nie mam
  • Młynek: jeszcze nie mam
Co po graef cm 702?
« dnia: 06 Maj 2016, 08:01:29 »
Hej, kiedyś tu wyczytałem że graef cm 702 jest modelem z cyklu "ledwo, ale ujdzie". Jaki młynek z kategorii oczko wyżej polecilibyś do zaparzenia domowego espresso?

Offline dopeman

Odp: Co po graef cm 702?
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Maj 2016, 08:11:32 »
Ja używałem przez 7 lat ascaso i-mini, po tym czasie zepsuła się podstawa żaren, co naprawiłem w cenie ok.90 zł. Młyn działa nadal. Sprawdzał się z każdym ekspresem jaki miałem. Mogę go z czystym sumieniem polecić.

Offline picasso83 Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Pro 500 PID, Fellow Aiden, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Ceado E6P, Fellow Ode 2; Ręczne: Comandante Nitro Blade, Kinu M47 Phoenix, Aergrind
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Maj 2016, 11:41:13 »
Ja też polecam na początek młynek ascaso i-2 mini. Dawał naprawdę dobry przemiał pod espresso i w cenie za jaką go kupiłem (500zł, używany) z pewnością był bardzo dobrym wyborem. Młynek jest solidnie wykonany, choć dość głośny (w porównaniu do Eureki Mignon, którą mam teraz i jest niezwykle cicha)

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Maj 2016, 20:01:28 »
graef cm 702 jest modelem z cyklu "ledwo, ale ujdzie". Jaki młynek z kategorii oczko wyżej do zaparzenia domowego espresso?

do 850zł są tylko młynki ze stożkowymi żarnami, czyli wielość żaren i ich budowa podobnie jak w graefie (choć droższe modele np. i-2 są lepiej wykonane i to może rzutować na ich możliwości)
powyżej tej kwoty można już kupić w pełni metalowy młynek z płaskimi żarnami o większej średnicy niż ma graef, np. eureka/nuova simonelli, ascaso i-1, macap m2m

Miałem graefa800, obecnie używam eureki i moim zdaniem ta druga konstrukcja o wiele lepiej sprawdza się przy espressso, jest w stanie mielić drobniej, równiej i ma znacznie dokładniejszą regulację.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi