Autor Wątek: Ciśnienie na grupie - co wskazuje manometr gdy leci woda a nie ma kolby?  (Przeczytany 8172 razy)

Offline multifan4 Mężczyzna

• Ekspres: Astoria CKE, Expobar Office Leva HX
  • Młynek: Fiorenzato F4E nano, Eureka Mignon
Oglądałem sporo filmików podczas ekstrakcji oraz podczas puszczania wody z grupy bez kolby. I zastanawia mnie, jak to możliwe że manometr ciśnienia na grupie mimo braku kolby, a więc teoretycznie braku oporu hydraulicznego wskazuje prawidłowe ciśnienie ekstrakcji?
Czy gdzieś na grupie jest zwężka, choć pewnie to ja nie rozumiem zasady działania ekspresu. Jeśli manometr czy jest kolba, czy też nie wskazuje to samo, to do czego ten manometr służy bariście?
Pierwszy lepszy film: woda leci bez kolby, ekspres HX, a ciśnienie jest. Gdzie jest opór?
Z racji tego, że z wykształcenia jestem hydraulikiem siłowym, myślałem, że opór buduje się na ubitym ciastku i ciśnienie zależy od tego oporu wynikającego z ubicia i napełnienia kolby. Moim zdaniem pusta kolba to brak ciśnienia.
Czy manometr służy tylko do regulacji zaworu OVP?
« Ostatnia zmiana: 08 Kwiecień 2016, 23:49:23 wysłana przez multifan4 »

Offline loock Mężczyzna

• Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Kawy, Sklep z Kawą & Serwis
  • Ekspres: na prąd i wode
  • Młynek: też na prąd :D
Odp: Ciśnienie na grupie - co wskazuje manometr gdy leci woda a nie ma kolby?
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Kwiecień 2016, 18:26:57 »
Dopiero końcowy opór daje ciastko z kawą. Wcześniej w układzie tzn w grupach albo na rurkach masz zamontowane ograniczniki przepływu, rózne zwężki z otworami od 0,4 do 0,8mm ustalające przepływ na jakimś tam niskim poziomie rzędu 200-300ml/min. To one powodują wstepny opór przepływu wody

Offline multifan4 Mężczyzna

• Ekspres: Astoria CKE, Expobar Office Leva HX
  • Młynek: Fiorenzato F4E nano, Eureka Mignon
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Kwiecień 2016, 21:27:59 »
Dziękuję za odpowiedź. Tak właśnie myślałem. Do czego więc służy manometr ciśnienia na grupie - czy dla początkującego baristy spełnia on jakąś użyteczną funkcję?

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Kwiecień 2016, 21:38:34 »
Z tego co pisze poprzednik to te wszystkie zwezki coś tam i zwiększą ciśnienie ale nie do 8-10 potrzebnych  na ciastku.  Wiec i tak będziesz widział czy dobija w trakcie ekstrakcji do właściwego ciśnienia czy może potrzebujesz coś zmienić w mieleniu lub dozie

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Kwiecień 2016, 21:40:15 »
Manometr ten mierzy chyba ciśnienie na wyjściu pompy. Np. w niektórych maszynach widać wyraźnie zmianę tego ciśnienia, związaną z preinfuzją. Przez pierwsze sekundy ciśnienie wskazywane przez manometr wynosi 7-8 bar, po czym wzrasta do 9 bar, gdy grupa się nasyci wodą...

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Kwiecień 2016, 22:07:11 »
Ciśnienie na manometrze zalezy od umieszczenia czujnika. Sa ekspresy które po właczeniu ekstrakcji cały czas pokazują ustawione wcześniej 9 bar(to cisnienie mierzone na wyjsciu pompy, tam jest umieszczony czujnik). Niezaleznie czy prysznic dziala sam czy ma załozony PF z kawą pokazuje 9 bar.
W moim ekspresie czujnik pokazuje ciśnienie w okolicach grupy. Jesli włacze ekstrakcje  (bez załozonego PF z sitkiem i kawą to nabija na ok 2-2,5 bara), jesli jest PF z sitkiem i kawą ale np grubo zmielona to jest ok 4bary, jesli kawe zmielisz i ubijesz dobrze i uzyjesz odpowiedniej ilosci kawy to uzyskasz od 7-9,5 bara.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Kwiecień 2016, 07:45:12 »
Przez pierwsze sekundy ciśnienie wskazywane przez manometr wynosi 7-8 bar, po czym wzrasta do 9 bar, gdy grupa się nasyci wodą...

U mnie jest tak samo.

Pompa-wylewka to jest „układ hydrauliczny" zamknięty.
Myślę, że umieszczenie czujnika ciśnienia/wpięcia manometru, nie ma większego wpływu na tak krótkim odcinku.

Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi