Autor Wątek: Modyfikacja Severin KM 3873 (vel Tchibo)  (Przeczytany 18332 razy)

Offline Expel Mężczyzna

• Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
Odp: Modyfikacja Severin KM 3873 (vel Tchibo)
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Styczeń 2016, 13:06:39 »
Ja nie napiszę nic odkrywczego, też zakupiłem porlexa. Zmotywowany tym że bedzie mielił równo i fajnie pod alternatywę. No i nie mieli ani fajnie ani równo. Nadaje się co najwyżej do AP czy Phina.

Co do severina, z tego co zaobserwowałem u siebie to można go przekręcić gdzieś do 14'stki. To jest już gruz. Spokojnie wystarczy na 700-800ml. Ja zazwyczaj do chemexa mielę na 11-12 na 400ml. Myślałem że bedzie za drobno, ale po przesianiu nic sie nie zatyka.

Offline harry.keogh

• Ekspres: v60, Fiammetta 2tz, Ascaso Dream Zero
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #16 dnia: 09 Styczeń 2016, 13:47:33 »
A ta "14-tka" jest osiągalna standardowo z pokrętła, ale poza skalą, czy po tej modyfikacji?

Offline Expel Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
« Odpowiedź #17 dnia: 09 Styczeń 2016, 14:29:29 »
Standardowo, kręcisz po prostu poza skalę

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #18 dnia: 09 Styczeń 2016, 14:38:14 »
Ja nie napiszę nic odkrywczego, też zakupiłem porlexa. Zmotywowany tym, że bedzie mielił równo i fajnie pod alternatywę. No i nie mieli ani fajnie ani równo. Nadaje się co najwyżej do AP czy Phina.

To chyba wiadomo od zawsze.... ;)/ Porlex to rozwiązanie awaryjne, zastępcze, w podróży i gdy nie ma prądu i nigdy nie dorówna precyzyjnym elektrykom.
Może ten hanground (www.handground.com) coś zmieni w tej materii. Już niebawem powinni (mam nadzieję) realizować wysyłki z pierwszej produkcji....

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #19 dnia: 09 Styczeń 2016, 15:07:25 »
To chyba wiadomo od zawsze
Niestety, to wiedzą tylko ci, którzy już mają to doświadczenie za sobą. Sklepy, blogi i inne marketingowe kooperatywy cały czas powtarzają mantrę, że na początek to świetne(!) młynki. W tych samych źródłach nie przeczytasz, że już za mniej niż +100 (do porlexa licząc) kupisz białego elektryka ze stalowymi stożkami, którego ciężko przebić w równości przemiału i prostocie obsługi jeśli nie dołożysz zera.

Offline Expel Mężczyzna

« Odpowiedź #20 dnia: 09 Styczeń 2016, 16:37:09 »
Problem w tym że kupiłem go za namową kolegów z forum, tego drugiego które chyba umarło. I wszyscy właśnie powtarzali jak mantrę że hario slim to ideał na początek. Później wszedł porlex i wtedy było że to jeszcze lepszy od hario, że za 200zł to bez sensu elektryka, że ręczny bo bije wszystkie elektryki o wiele droższe nawet. No i tak pobił że leży w pracy i coś tam czasem zmieli.

Offline joonecky Mężczyzna

« Odpowiedź #21 dnia: 09 Styczeń 2016, 19:04:08 »
Też kupiłem Slima po przedyskutowaniu tego na martwym już chyba forum. No cóż... można się pocieszyć, że i tak warto mieć ręczny młynek na sytuacje awaryjne  [emoji22]

EDIT: Aż sobie znalazłem tą dyskusję. Ignacy dobrze mi radził, żeby zainwestować w Severina - nie posłuchałem  :redface:
« Ostatnia zmiana: 09 Styczeń 2016, 19:09:53 wysłana przez joonecky »

Offline harry.keogh

• Ekspres: v60, Fiammetta 2tz, Ascaso Dream Zero
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #22 dnia: 09 Styczeń 2016, 19:12:51 »
btw. - tutaj pan opowiada i trochę pokazuje, jak szybko zrobić poprawkę porlexa:
www. youtube. com/watch?v=LCQwjR4Gnt8

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #23 dnia: 09 Styczeń 2016, 23:06:22 »
"Ten Pan" powiedział przy okazji testu młynków w opolskiej kofeinie, że rhinowares bez żadnej modyfikacji mieli lepiej niż porlex po modzie.  Miałem oba młynki i powiem, że modyfikacja dla mnie nie sprawdziła się, bo było mniej pyłu, ale więcej nierówności w stronę gruzu. Tymi dwoma młynkami niektóre kawy było trudno sensownie zmielić, szczególnie gdy ziarna były spore i jasno palone. Natomiast nie widziałem z żadnych stożków elektrycznych tak nierównego przemiału jak to wychodzi z ręcznych do 200zł.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #24 dnia: 10 Styczeń 2016, 00:23:24 »
jak szybko zrobić poprawkę porlexa
To jest taka poprawka... nastroju ;) Też się lepiej czułem gdy dawno, dawno temu swojego slima poprawiłem :hihihi: ale niewiele to zmieniło i slima już ze mną nie ma. Zastąpił go smukły Serb.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi