Autor Wątek: Na co zwracać uwagę przy QUICK MILL Retro MOD.0835?  (Przeczytany 2569 razy)

Offline jared

Na co zwracać uwagę przy QUICK MILL Retro MOD.0835?
« dnia: 31 Grudzień 2015, 14:51:17 »
Drugi wątek, postaram się ich nie mnożyć. Chociaż jak zrobię przelew to będzie już za późno by dywagować :)

Szykuje mi się Mazzer Jolly, który oczywiście nie zmieści się łatwo obok ekspresu i po mielenie on-demand będzie trzeba spacerować. Stąd pierwsze pytanie było o w miarę budżetowy ekspres La Pavoni http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=2374.msg61532 by w sumie amator jak ja nie przepłacał niepotrzebnie.

Pomyślałem więc, że zapytam o inną opcję: brać QUICK MILL Retro MOD.0835 i nie brać osobnego młynka, wyjdzie nawet taniej niż osobne zakupy, ale czy w dłuższej perspektywie?
Nie wiem ten Quick Mill czy to nowość. Rzadko jest opisywany, wideo jest jakieś, nie wiem jakie ma wyposażenie. Zawsze się obawiałem, że wbudowany młynek jest gorzej serwisowalny od osobnego. I niepopularny.

Na plus oprócz wyglądu fajna rzeczy: minimalne ruchy ręką i kawa zmielona, wbudowany tamper użyty i już prawie kawa gotowa. :) I jeszcze jedna super dla mnie cecha: mogę spakować po prostu jedno urządzenie gdzieś na wyjazd do rodziny. :)

Jestem świadom, że inni producenci też mają wersje z młynkiem, więc alternatywnie chętnie posłucham opinii użytkowników wszelkich tego typu "kombajnów". Nie chciałbym bowiem mieć za jakiś czas nieużywanego młynka w zestawie, zajmującego cenne miejsce.

Na te pytanie tak naprawdę oprócz ew. użytkowników może też odpowiedzieć firma DJP, tak jak i w przypadku pytania o La Pavoni.

Offline pomm Mężczyzna

• Ekspres: Kawiarka, phin, AP, Hario V60-02, forumowy dripper (Kalita), kubek
  • Młynek: Hario Slim, Nuova Simonelli MDX, Mahlkönig Guatemala
Odp: Na co zwracać uwagę przy QUICK MILL Retro MOD.0835?
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Grudzień 2015, 15:27:18 »
Serwis to jedna sprawa, poza tym kawa leżąc w młynku przy ekspresie nagrzewa się od ciepła bojlera przez co szybciej traci swoje walory, poza tym wbudowany tamper raczej do niczego się nie nadaje, sam ekspres też nie jest wysokich lotów. No i Super Jolly śmiało może być docelowym młynkiem do domu, a nawet jeśli nie to z łatwością go sprzedasz :)

Offline jared

Odp: Na co zwracać uwagę przy QUICK MILL Retro MOD.0835?
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Styczeń 2016, 20:33:25 »
Super, dzięki!

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi