Witam.
Chciałbym aby ten wątek stał się pewnego rodzaju FAQ odnośnie dbania o sprzęt - na forum jest trochę informacji, ale w różnych wątkach i ciężko to zebrać do kupy. No więc tak... chciałby Was spytać o przemyślenia i wskazówki:
1. Co ile myć blok zaparzający? Ja po miesiącu użytkowania ekspresu wyjąłem to cholerstwo i nie widziałem żeby wymagało jakiejś specjalnej troski poza opłukaniem wodą. Na forum widzę że niektórzy czyszczą co tydzień - czy tak częste zabiegi nie zużywają szybciej uszczelek?
2. Smarowanie uszczelek i mechanizmu w bloku zaparzającym - tutaj kompletny rozjazd, widzę że zalecenia są od "co miesiąc" do "raz na pół roku". Może ma ktoś jakąś bardziej jednoznaczną wiedze na ten temat? I przy okazji jakieś zalecenia co do środka którym smarować?
3. Od kamienianie - zakładając że jesteśmy rozsądnymi użytkownikami i korzystamy z dzbanków Dafi/Brita (lub że wygraliśmy w Totka i stać nas nawet na oryginalne filtry Claris

) - co ile byście odkamieniali? Wiadomo że jak ekspres prosi to trzeba - ale jak ktoś ma np. prostą kolbę bez wyświetlacza? Miesiąc, dwa, trzy czy więcej?
4. Czyszczenie za pomocą specjalnych tabletek/płynu - to tyczy się głównie automatów, w instrukcji do Nivony nie ma wzmianki na czym to polega (mi się wydawało że tutaj chodzi o odkamienianie - dopiero niedawno spostrzegłem że to całkiem inna funkcja) - ktoś wie może na czym polega ten proces i jak często go przeprowadzać?
5. Czyszczenie spieniaczy do mleka (specjalnym płynem) - co ile jest sens to robić jeżeli stosujemy się do zaleceń producenta odnośnie płukania speniacza (w moim przypadku, Nivona za każdym włączeniem przepłukania, traktuje wnętrze spieniacza i wężyk parą)?
6. Czy są jeszcze jakieś inne wymagane konserwacje aby urządzenie długo służyło (coś mi się o uczy obiła konserwacja młynka...? Czy znowu coś pomyliłem?)?
Z góry dzięki za informacje i uwagi - jeżeli temat będzie się rozwijał postaram się dodawać informacje do pierwszego posta, dla potomnych

Pozdrawiam.