Autor Wątek: BZ 13 + Eureka Mignon + no właśnie... co jeszcze ?  (Przeczytany 9825 razy)

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: BZ 13 + Eureka Mignon + no właśnie... co jeszcze ?
« Odpowiedź #15 dnia: 31 Sierpień 2015, 22:29:25 »
opcjonalnie zastanawiam się tez nad młynkiem fiorenzato nano
Z tym młynkiem były problemy, chyba z wyświetlaczem. W podobnej do Nano cenie znajdziesz Macapa M4D.

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Rocket Giotto Evo V2 / Chemex
  • Młynek: Mazzer MINI A digital
« Odpowiedź #16 dnia: 31 Sierpień 2015, 22:31:39 »
Automat przy EKSPRESIE to jednak 2 inne zupełnie zabawki ;), W rockecie sama grupa ważuy 4kg i jest z mosiądzu ;), wiesz jak to się długo nagrzewa a jak już się nagrzeje to wiesz jak trzyma temp ;), to jak chodzi to właściwie działa jak mały grzejniczek, jak na górę dasz filiżanki i przykryjesz ścierką xD to wręcz czasem ciężko je w ręce wziąć ;). Ciężko tutaj porównywać automat do ekspresu.

Generalnie zrobisz jak zechcesz ;), ja mam mojego EVO2 już kilka lat, wczoraj zrobiłem mu pierwszy "poważny" serwis ;), tzn wymieniłem sprężynki i uszczelki w grupie ;), oraz przeczyściłem wsio, po kilku latach używania właściwie codziennego na dobrej wodzie osady kamienia były znikome gdzieś jakieś micro ogniska, tak to poza utratą chromu w środku grupy, to poza czyszczeniem i smarowaniem paru rzeczy elementy są właściwie jak nowe ;).

Pewnie, że sprzedawca zapewnia serwis ;) pytanie tylko jaki będzie jego koszt, ja póki co bardziej po przez kaprys wydałem jakoś stówkę ;), no parę razy odkamieniałem choć myślę, że nie koniecznie musiałem z racji jakiej wody używam, ale proforma zrobiona ;). No i tutaj nie ma problemu, że jakiś guzik nie działa ;) jest wajcha i tyle podnosisz leci woda opuszczasz nie leci ;).

Generalnie inwestujesz sporo, szkoda, żebyś za jakiś czas jak zaczniesz sie bawić nie powiedział sobie hmmmm jednak kurde mogłem dołożyć ciut.
Ogólnie mozesz napisać do Rogera niech ci przedstawi ofertę.

Co do nagrzewania, to wiesz co innego nagrzanie się teoretycznie byle odpalić kawę i się napić, a co innego na nagrzanie się właściwie całego układu, nie łódź się że ekspres złapie optimum w 15min ;). W tyle to może się nagrzać Gaggia classic ;)

pzdr. Łukasz

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #17 dnia: 31 Sierpień 2015, 22:43:28 »
opcjonalnie zastanawiam się tez nad młynkiem fiorenzato nano
Z tym młynkiem były problemy, chyba z wyświetlaczem. W podobnej do Nano cenie znajdziesz Macapa M4D.
Były ale w wersji z przed 2014 roku. Obecne są wad pozbawione. Nano  to bardzo dobry wybór.
LMWDP #469

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
« Odpowiedź #18 dnia: 31 Sierpień 2015, 22:59:42 »
Znajomy kolegi kupił Nano ze trzy miesiące temu i na razie korzystał z niego nie dłużej niż przez miesiąc. Za to dwa razy wysyłał młynek do serwisu.

Offline Piskoor Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera DUO TOP DE + Feellow Aiden
  • Młynek: Mahlkönig E64WS + Fellow Ode 2 + Starseeker E55
« Odpowiedź #19 dnia: 01 Wrzesień 2015, 11:51:41 »
Ja nie chcę polemizować jaki wybór jest najlepszy... Nie znam się na tym na tyle by brać udział w dyskusji na argumenty...
Mój pierwotny budżet oscylował w granicach 4 k...
w tym przedziale mieścił się młynek plus Ascaso steel uno / Oscar / Silva... itd
po lekturze forum doszedłem jednak do tego że w moim przypadku najlepszy będzie ekspres z HX

Chcąc nie chcąc bużet musiał się zwiększyć...
ale nie ma szans by zrobić szpagat powyżej tego co jest teraz...
Owszem oglądałem Nuova Musica / Orchestrale / R58 i wiele innych...

czytałem opnie o każdym z tych ekspresów i obejrzałem każdy z nich choćby na filmiku...
Ograniczenia budżetowe sprawiają ze na placu boju zostało niewiele :-)

BZ13 dodatkowo jest jednym z mniejszych gabarytowo ekspresów a kuchni nie rozciągnę :-)
Opinie o BZ10 są ogólnie b.pozytywne
Tak jak pisałem - jestem laikiem ale chyba Bezzera to również renomowany producent ?

Być może się mylę, ale wydaje mi się że w tej klasie sprzętów efekty na każdym z wymienionych będą porównywalne...
Opinie o dystrybutorze są jak najlepsze, ale to nie jest główny argument bo większość z dystrybutorów ma tutaj dobre opinie bo rzeczywistość jest taka że o klienta należy obecnie dbać a nie zostawiać samego sobie :-)

Oczywiście do momentu kupna nic nie jest przesądzone :-D  Analiza trwa...ale granica jest postawiona..

Teraz jestem skupiony na tym by zestaw na początku był już w miarę kompletny :-) 

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #20 dnia: 01 Wrzesień 2015, 22:28:57 »
wydaje mi się że w tej klasie sprzętów efekty na każdym z wymienionych będą porównywalne...
Z tym się zgadzam. A Bezzera to solidna i sprawdzona firma. Jeżeli ten ekspres Ci odpowiada, to go bierz.

Offline D4rK89 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: V60, Kalita, Aeropress, Acaia
  • Młynek: Comandante MK3
« Odpowiedź #21 dnia: 01 Wrzesień 2015, 22:43:12 »
Ja z Bezzery jestem zadowolony i służy mi bezawaryjnie od nowości więc mogę polecić z czystym sumieniem.

Offline Julianna

• Ekspres: Kenwood ES 020
  • Młynek: Clatronic KSW 3306
« Odpowiedź #22 dnia: 10 Wrzesień 2015, 14:18:25 »
Pamiętaj że ekspres potrzebuje czasu na a rozgrzanie. Nie jest to 5-10minut ale raczej 30-45.
Upewnij się ze szuflada wytrzyma 30kg obciążenie. Szkoda by było jak by coś spadło.

A do listy co jeszcze dodaj wagę, termometr, tamper, matę pod kolbę, pędzel do sitka, szczotek do grupy, chemię do czyszczenia, dzbanek lub dzbanki do spieniania. Filiżanki z grubej porcelany, filtr do wody.

Masz jakiś na oku?

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #23 dnia: 10 Wrzesień 2015, 14:20:53 »
Czytaj proszę całe tematy a nie tylko kilka ostatnich postów - pomoże Ci to zrozumieć odpowiedź DrUsagi - on nie kupuje filtra tylko pisze czym warto się zainteresować mając już ekspres.

Offline Smecik

• Ekspres: Drip, Aeropress
  • Młynek: Hario mini mill
« Odpowiedź #24 dnia: 11 Wrzesień 2015, 00:33:33 »
BZ10 + eureka do domu to jest bardzo dobry sprzęt... sam bym takim nie pogardził. Poza samym ekspresem potrzebny ci na pewno tamper (100 zł), porcelana oczywiście, środek do czyszczenia (60 - 80 zł), odbijak się bardzo przydaje, fajnie też mieć gumową matę żeby nie rysować i nie niszczyć blatów ani portafiltrów i do cappu oczywiście fajny dzbanek do mleka (30 - 160 zł)

Offline mmorka

• Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
« Odpowiedź #25 dnia: 15 Wrzesień 2015, 06:07:02 »
Sam taki właśnie mam - bz10 plus eureka i polecam szczerze - solidny tandem

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi