Autor Wątek: La Ma a catering  (Przeczytany 5668 razy)

Offline Smecik

• Ekspres: Drip, Aeropress
  • Młynek: Hario mini mill
La Ma a catering
« dnia: 19 Kwiecień 2015, 17:09:36 »
Cześć i czołem!
Chciałem was zapytać o opinię na temat ekspresu La Marzocco GS3. Mianowicie planuję zakładać firmę oferującą cateringi kawowe. I jak wiadomo potrzebuje małego, mobilnego, STABILNEGO ekspresu. Znalazłem ofertę na coffeedivision na ten ekspres za 15400 PLN. I chciałbym wiedzieć czy jest on warty takich pieniędzy (nie ukrywam, że jestem fanem Lamy)? Czy nie odmówi mi posłuszeństwa po 20 kawach z powodu zbyt małego ciśnienia czy coś? Jak jest u niego z wodą, konkretnie pobieraniem wody (czy muszę mieć jakąś dodatkową pompę czy coś)? No i ogólnie co wiecie o tym ekspresie?
Dzięki z góry za odpowiedzi!

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: La Ma a catering
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Kwiecień 2015, 18:36:43 »
Lepsza będzie Linea... 1-grupowa jest również mała.  GS3 jest dobry w laboratorium lub w domu, w pracy sprawdzi się lepiej jakiś konkretny, roboczy ekspres. Za tę cenę możesz kupić dwa świetne, małe ekspresy z grupami E61.

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Kwiecień 2015, 21:10:56 »
Antoniowi można w kwestii LaM uwierzyć na słowo. Zęby zjadł na nich.

Offline Metiu

• M Coffee Accessories
  • Ekspres: Isomac Tea II, La Pavoni Prof.
  • Młynek: Mazzer Mini A Digital, Wilfa, Feldgrind, Comandate Mk3
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Kwiecień 2015, 21:39:45 »
Wszystko kwestia tego, jakiej wielkości mają to być cateringi. Co dwie grupy to nie jedna, więc wybrałbym model Linea.
Do tego zaopatrzył się w FloJet i sprawę ciśnienia wody z butelki ma się załatwioną. ;)
Czy potrzebujesz tampera ? - > clik !

Offline Smecik

« Odpowiedź #4 dnia: 21 Kwiecień 2015, 20:49:00 »
sam wybrałbym model linea jednak jest on o wiele droższy, większy, cięższy. Myślę że za jakiś czas będę o czymś takim myślał. E61 tak? hmmm... to mi się kojarzy z ekspresami bezzera (z którymi mam na pieńku). A coś z 2 grupowych np: Nuova simonelli appia II compact czy jakoś tak... albo ten sam tylko wersja jednogrupowa? Coś o tych ekspresikach? Renzje, opinie, doświadczenia???

Offline Metiu

• M Coffee Accessories
  • Ekspres: Isomac Tea II, La Pavoni Prof.
  • Młynek: Mazzer Mini A Digital, Wilfa, Feldgrind, Comandate Mk3
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Kwiecień 2015, 21:12:23 »
Appia to wygodny w transporcie kompakt, nie waży wiele w porównaniu do innych dwugrupówek. To prosty sprzęt, ale dobry - dużą zaletą jest dysza - nawet dla mnie homebaristy, była łatwa do ujarzmienia i super spienia mleko. W tej klasie i  za tą cenę chyba nic lepszego się nie znajdzie.
::)
Najlepiej pooglądać, obejrzeć na żywo - w Pszczynie jest dystrybutor Nuova Simonelli.
Czy potrzebujesz tampera ? - > clik !

Offline Smecik

« Odpowiedź #6 dnia: 21 Kwiecień 2015, 22:05:46 »
A myślisz, że warto jest inwestować mój mocno ograniczony budżet od początku w dwu grupowy ekspres? Czy lepiej na początku kupić jedno grupówkę, ale mieć np 2 podwójne kolby i zamiennie robić szoty (tzn jedną napełniam a drugą parze 2 szoty i zamiana) bo jednak jeśli muszę się zmieścić w 25 tysiącach ze wszystkim co mi potrzebne to chyba to jest dobra opcja na początek???

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Kwiecień 2015, 22:19:46 »
Za 5000 kupisz taką Faeme dwugrupową po remoncie a jak Ci biznes pójdzie to bedziesz wiedział ile trzeba i w co zainwestować. Jest tego dużo na Allegro, z młynkiem, z całym wyposażeniem ...

Offline shaqks

• Ekspres: Kawiarka G.A.T Valentine/ Drip Hario 02 / Aeropress / Chemex(NS Aurelia 2)
  • Młynek: Mazzer Luigi Mini(F83e, Anfim Super Caimano, Mazzer SJ)
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Kwiecień 2015, 22:21:12 »
Appia będzie kosztowała podobnie jak gs3 a jest naprawdę w porządku i ma 2 grupy..mimo całej sympatii dla luksusowych lam,bralbym appie

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Kwiecień 2015, 22:23:43 »
E61 nie ma wiele wspólnego z Bezzera. Nie tylko NS produkuje kompaktowe maszyny 2-grupowe. Linea 2-grupowa wcale nie jest droga. Mój znajomy niedawno kupił 3-grupową FB 70 za paręnaście tyś zł. 2-grupową sam brałem w garść i przenosiłem ;).
« Ostatnia zmiana: 21 Kwiecień 2015, 22:44:13 wysłana przez Antonio »

Offline Smecik

« Odpowiedź #10 dnia: 21 Kwiecień 2015, 22:33:51 »
Tylko, że zwróćcie uwagę na to że ja będę musiał to sam rozstawiać a nie zawsze znajdzie się ktoś do pomocy (nie oszukujmy się, żyjemy w Polsce  :chory2:). Więc z Lineą jest troche problem. A co do używanego sprzętu z allegro to nie mam do niego zaufania, chyba, że byłbym w stanie przyjechać, wypróbować, zobaczyć wnętrze itp itd. I z drugiej strony też nie mogę wydać wszystkiego na ekspres i młynek, muszę myśleć jeszcze o innych co prawda mniej ważnych pierdołach ale bez nich nie ruszę.

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Kwiecień 2015, 22:38:43 »
Ta Faema z linku stoi w serwisie. Można podjechać, sprawdzić jak remontują i wypróbować ekspres. Używany po dobrym remoncie musi pracować jak nowy.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Kwiecień 2015, 22:46:18 »
Zastanawiasz się nad $$, a to przecież GS3 jest potwornie drogą maszyną... raczej laboratoryjną a nie roboczą.

Offline Smecik

« Odpowiedź #13 dnia: 21 Kwiecień 2015, 22:58:25 »
Masz rację Antonio. Tylko właśnie chodzi o to, że jeśli chcę prowadzić catering i trzymać poziom to czy powinienem inwestować w taki właśnie sprzęt? Bo nie używałem nigdy tego ekspresu. Ten catering byłby moim pierwszym poważnym przedsięwzięciem i nie chcę go spierdolić tym, że kupię sobie ekspres za 1000 zł mlynek za 200 zł. Chciałem znać waszą opinię na ten temat. I już wiem, że to jest tak jak powiedziałeś "labolatoryjny" sprzęt. Więc pytam o inne opcje i wasze pomysły.

Offline shaqks

• Ekspres: Kawiarka G.A.T Valentine/ Drip Hario 02 / Aeropress / Chemex(NS Aurelia 2)
  • Młynek: Mazzer Luigi Mini(F83e, Anfim Super Caimano, Mazzer SJ)
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Kwiecień 2015, 23:21:35 »
2grupy dadzą Ci możliwości i "profesjonalny" wygląd jakiego nie da najlepsza nawet jednogrupowka..faktycznie popatrz w używanych za parę tys można dostać cuda... Antonio FB70 za kilkanaście tys? Z miejsca sam bym bral.. co do jakości i cen...nowa linea 2 gr to wydatek ponad 20 tys ..płacisz za stabilność, za markę, za fejm. NS daje Ci jakość na juz za pieniądze naprawdę mniejsze..nie wiem ile dokładnie kosztuje Appia ale mysle ze nowa coś ok. 15 tys.. sam za jakiś czas nwm czy nie pomyśle o jakimś cateringu przy okazji tego wszystkiego i stosunek cena/jakość wśród nowych maszyn uważam NS za bezkonkurencyjny...pracowałem na appii, jestem świeżo po zakupie aurelii, to naprawdę są solidne maszyny..no i masz świetnego dystrybutora, który nie ma problemów czy z doradzeniem czy z serwisem..a wśród używek to wiadomo ..można dostać perełki za bezcen nieraz, ja osobiście za mało sie chyba znam żeby ryzykować..

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi