Autor Wątek: Kontrolka mruga  (Przeczytany 74 razy)

Offline ZELAND Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Giotto Evoluzione2
  • Młynek: Mazzer SJ
Kontrolka mruga
« dnia: 01 Czerwiec 2026, 14:07:11 »
ROCKET GIOTTO  :)  Wczoraj wszystko grało. Dziś wlałem wodę niestety :) kontrolka cały czas mruga. Wyłączyłem na 30 min.z sieci  ;) nic nie pomogło  ?Co mogło się stać ?

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Kontrolka mruga
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Czerwiec 2026, 14:25:21 »
Napisz coś więcej. Mi np też murga kontrolka przy starcie, ale wszystko działa. Grzałka nie grzeje?

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Czerwiec 2026, 14:28:08 »
Za Gemini
W ekspresach marki **Rocket Espresso** (w tym w modelu **Giotto**), mrugająca zielona kontrolka (zasilania) po wlaniu wody oznacza zazwyczaj jedno: **urządzenie nadal nie "widzi" wody w zbiorniku** i ze względów bezpieczeństwa odcina grzałkę, aby jej nie spalić.
Oto najczęstsze przyczyny tego stanu rzeczy oraz sposoby, jak możesz to szybko naprawić:
### 1. Zawieszony pływak w zbiorniku (Najczęstsza przyczyna)
Wewnątrz plastikowego zbiornika na wodę znajduje się mały, magnetyczny pływak (zazwyczaj w plastikowej obudowie/prowadnicy na tylnej ściance zbiornika). Po wlaniu wody powinien on unieść się do góry, co pozwala czujnikowi wewnątrz ekspresu zamknąć obwód.
 * **Co zrobić:** Wyjmij zbiornik i sprawdź, czy pływak nie utknął na dnie (np. z powodu osadu z kamienia). Popchnij go delikatnie palcem lub potrząśnij zbiornikiem, aby upewnić się, że swobodnie pływa.
 * **Ważne:** Upewnij się, że zbiornik jest włożony odpowiednią stroną – pływak musi znajdować się po stronie czujnika (z tyłu ekspresu).
### 2. Złe osadzenie zbiornika na wodę
Jeśli zbiornik nie usiadł idealnie na swoim miejscu, czujnik magnetyczny w obudowie ekspresu nie wykryje pływaka, nawet jeśli ten uniósł się na wodzie.
 * **Co zrobić:** Wyjmij zbiornik, wyczyść przestrzeń pod nim (tam gdzie są sprężyny i podstawka) i wciśnij go zdecydowanie z powrotem. W starszych wersjach Giotto pod zbiornikiem znajdują się metalowe styki lub sprężyny – upewnij się, że nie są zaśniedziałe i poprawnie odbijają.
### 3. Problem z czujnikiem wagi/nacisku (W starszych modelach Giotto)
Niektóre starsze wersje Rocket Giotto nie mają pływaka magnetycznego, lecz **płytę dociskową ze sprężyną** na dnie komory zbiornika. Ekspres "waży" zbiornik – gdy jest pełny, ciężar wciska mikroprzełącznik.
 * **Co zrobić:** Wyjmij zbiornik i naciśnij ręką podstawę, na której stoi. Powinieneś usłyszeć delikatne kliknięcie switcha lub poczuć opór sprężyn. Jeśli sprężyny zardzewiały lub switch się zawiesił, ekspres będzie myślał, że zbiornik jest pusty. Czasem pomaga dokręcenie lub delikatne poluzowanie śruby regulacyjnej pod tą podstawą.
### 4. Zapowietrzenie pompy (Po dłuższym postoju lub całkowitym opróżnieniu)
Jeśli ekspres był całkowicie suchy, pompa mogła się zapowietrzyć i nie jest w stanie pociągnąć wody, przez co elektronika zgłasza błąd.
 * **Co zrobić:** Podnieś dźwignię grupy (tak jak do parzenia espresso) na około 10-15 sekund. Jeśli usłyszysz, że pompa pracuje inaczej (bardzo cicho lub nienaturalnie głośno) i woda nie leci, system może być zapowietrzony. Czasem pomaga kilkukrotne włączenie i wyłączenie dźwigni lub podanie wody do wężyka zasysającego pod lekkim ciśnieniem (np. za pomocą dużej strzykawki).
### Szybka check-lista na teraz:
 1. Wyjmij zbiornik, wylej wodę, sprawdź czy magnesik/pływak w środku luźno "lata".
 2. Wlej wodę, zobacz czy pływak poszedł na samą górę.
 3. Włóż zbiornik, upewniając się, że wszedł do samego końca.
 4. Wyłącz ekspres z prądu na 10 sekund i włącz ponownie.
Jeśli pływak działa, zbiornik siedzi poprawnie, a kontrolka nadal mruga – daj znać, czy Twój Giotto to wersja z pływakiem (magnesem w wodzie), czy ze sprężynami pod zbiornikiem. Pomyślimy, co dalej!

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Czerwiec 2026, 14:31:28 »
Prawdopodobnie brakuje mu tylko kontaktu. Obejrzyj film i daj znać, czy to rozwiązało Twój problem.

Offline ZELAND Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Giotto Evoluzione2
  • Młynek: Mazzer SJ
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Czerwiec 2026, 15:20:31 »
 Panowie wszystko jest OK :) od rana wielokrotnie sprawdzałem i lampka mrugała. Przed napisaniem posta na forum podniosłem ekspres - przód do góry może 3cm  i upuściłem go,ale lampka dalej mrugała . Teraz sprawdziłem i lampka jest OK. Być może,że  pływak się zawiesił .Podniesienie i upuszczenie mogło spowodować,że pływak się ruszył. Dzięki Panowie.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi