A jaki masz problem z bojlerami? Tak z ciekawości pytam.
Taki, że mamy 2026 rok i najwyższa pora skończyć z nimi. Ani to efektywne energetycznie, ani praktyczne (musi się nagrzać, upierdliwe w odkamienianiu, wymaga bardziej świadomego podejścia w eksploatacji).
Wielu producentów udowodniło że można zrobić zarówno stabilnie jak i szybko (Ascaso, Decent, Breville/Sage) - lepiej inwestować w rozwój zamiast stać w miejscu.
Pooglądałem trochę tych nowości i najbardziej spodobał mi się Wendougee Lita. Piękny minimalistyczny design. Podoba mi się, że oprócz tableta ma panel sterujący na grupie zaparzającej. Ale ma dużo wariantów : z 1 lub 2 pompami, z gorącą wodą i bez. Można się pogubić.
@DoreK masz to rozpracowane?
Wszystko mam rozpracowane

Lita-BR: najbardziej podstawowy model z pojedynczą pompą, brak możliwości spieniania mleka w trakcie parzenia espresso, brak profilowania przepływu
Lita-LR: tak jak wyżej, ale z dodatkową wylewką gorącej wody (BR nie posiada jej)
Lita-BA: podwójna pompa i możliwość kontrolowania przepływu ale brak wylewki gorącej wody
Lita-LA: jedyny słuszny wybór - podwójna pompa, możliwość kontrolowania przepływu i wylewka gorącej wody na pokładzie
Lita-Sigma: najnowsze cudeńko, które zamiast pompy traktorowej (czyt. wibracyjnej) ma pompę zębatą, która nie pierdzi jak Decent i pozostałe Lity, ma jeszcze ciekawszy design (paddle do ręcznego kontrolowania przepływu coś na wzór Bianca czy Linea, pewnie zaszyli w niej jakąś jeszcze funkcjonalność ale nic jeszcze nie wiem), być może dzięki zastosowaniu nowej pompy będzie możliwość plumb-inu. Premiera w Chinach w marcu, globalnie w 2027
https://www.instagram.com/reel/DV-A1fmE4a9/?utm_source=ig_web_copy_link&igsh=MzRlODBiNWFlZA==https://www.instagram.com/reel/DWDIpX-Ezt-/?utm_source=ig_web_copy_link&igsh=MzRlODBiNWFlZA==Czyli termoblok. Nic nowego.
W sumie mój błąd, bo tak naprawdę użyli w tych modelach "nie-bojlerowych" czegoś bardziej na wzór ThermoJet z Breville (u nas Sage). Nazywają to "Thermomatic Nano thick film heater". To już nie jest typowy termoblok. Te konstrukcje ponoć pozwalają na natychmiastowe zmiany temperatury, podobnie jak w Decent.
A jak w porównaniu do tych maszyn ma się Fellow - Espresso Series 1, ogólnie coś cicho na forum o tym eksrresie
Na coffeedesk info, że niebawem rusza przedsprzedaż.
Dla mnie ten Fellow to należy wrzucić do kategorii "żart spóźniony o 5 lat"