Autor Wątek: Saeco Aroma SE 50 - ciekawy eksper  (Przeczytany 14363 razy)

Offline wielkik

• Ekspres: Gaggia Classic 2019/Gaggia Baby Twin 2010
  • Młynek: Saeco M50
Odp: Saeco Aroma SE 50 - ciekawy eksper
« Odpowiedź #30 dnia: 14 Grudzień 2020, 14:16:25 »
Sprawdziłem, to parowanie wynika z tego, że pomiędzy termoblokiem pary a dyszą pary znajduje się zawór trójdrożny. W momencie nagrzewania termobloku prawdopodobnie odparowuje z niego skroplona woda.

Offline Attisko

• Ekspres: Saeco se 50
  • Młynek: Eureka Mignon specialita
« Odpowiedź #31 dnia: 14 Grudzień 2020, 15:20:38 »
Dzięki wielkie, że tak szybko sprawdziłeś.  Też tak przypuszczałem, że raczej to powiązane jest w układem pary.  Pojawiło natomiast u mnie jeszcze kolejne pytanie.  Parzę kawę Ariadna od Antoniego.  Żeby kawa miał smak jak opisie producenta "minimum kwaskowatości oraz maksimum percepowanej czekolady, słodycz oraz body" , to ja na PID ustawiam 96 stopni Celsjusza. Wydaje mi się ,że standardowy 92-94 powinno dać radę tej mieszance. Czy można w tym urządzeniu skonfigurować temperaturę ?   

Offline wielkik

• Ekspres: Gaggia Classic 2019/Gaggia Baby Twin 2010
  • Młynek: Saeco M50
« Odpowiedź #32 dnia: 15 Grudzień 2020, 14:12:11 »
Wg mnie to jest problem kalibracji PIDa. Czujnik temperatury umieszczony w grupie nie ma styku z wodą wiec de facto nie mierzy jej temperatury. Czujnik jest umieszczony gdzieś w termobloku więc mierzy de facto temperaturę termobloku. Najwyraźniej właśnie te 2-3 stopnie to różnica w tym co odczytuje PID od tego jaka jest temperatura wody. Często stosuje się w bardziej zaawansowanych urządzeniach tzw. offset który pozwala zniwelować tą różnicę. Natomiast ten model tego nie posiada. Trzeba po prostu nad tym przejść do porządku dziennego. Przy wykorzystaniu innego ziarna musisz być świadomy tego działania i na pewno też dobrze sobie to ustawisz.

Offline atraxo Mężczyzna

• Ekspres: Graef Contessa 1000/Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon
« Odpowiedź #33 dnia: 09 Styczeń 2026, 20:18:37 »
Odświeżę wątek,
Opisywany Saeco Aroma jest klonem Contessy 1000 Graef
Moje pytanie brzmi: czy można założyć OPV do Graef, jeśli tak to jakaś instrukcja?

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #34 dnia: 09 Styczeń 2026, 20:38:23 »
Zakładałeś do środka czy przypadkiem nie ma, bo jest duże prawdopodobieństwo że może już mieć, tylko wystarczy regulacja jak jest za wysoko.

Offline atraxo Mężczyzna

• Ekspres: Graef Contessa 1000/Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon
« Odpowiedź #35 dnia: 11 Styczeń 2026, 13:04:09 »
nie zaglądałem, ale nie mogę znaleźć informacji o zaworze, a na stronach australijskich ekspres pod nazwą sunbeam Torino nie ma tego zaworu i ludzie dokładali

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi