Autor Wątek: GAGGIA CLASSIC EVO czy SAGE BAMBINO PLUS SES500BTR  (Przeczytany 5320 razy)

Offline MaximS24

GAGGIA CLASSIC EVO czy SAGE BAMBINO PLUS SES500BTR
« dnia: 07 Styczeń 2024, 22:12:21 »
Cześć, stoję przed dylematem wyboru odpowiedniego ekspresu kolbowego dla siebie. Mam na oku dwa modele. Prosiłbym o poradę, który lepiej się sprawdzi. Modele to: GAGGIA CLASSIC EVO lub SAGE BAMBINO PLUS SES500BTR. Główne przeznaczenie to parzenie espresso, około 4-5 dziennie. Będę potrzebował również młynka do kawy, ale o tym w innym poście. Natomiast z tyłu głowy mam EUREKA MIGNON SPECIALITA 16CR i SAGE BCG820BSS. Jestem otwarty na inne propozycje, ale chciałbym się zmieścić z oboma urządzeniami w 4 tyś zł.

Pozdrawiam

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: GAGGIA CLASSIC EVO czy SAGE BAMBINO PLUS SES500BTR
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Styczeń 2024, 18:14:44 »
GC fajnie wygląda, ale ten mały aluminiowy bojler i bez pida to :nienie: :NO: Jak nie wyskrobiesz na kolbę jeszcze co najmniej tysiaka, to proponuję abyś pomyślał o tym ekspresie:

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=14007.msg286936#msg286936
》tertium non datur《

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Styczeń 2024, 19:06:48 »
Wersja EVO ma mosiężny bojler, a ten ekspres SOLIS barista gran gusto też nie ma PIDa więc jaki sens ma ta propozycja?

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Styczeń 2024, 19:22:40 »
Wersja EVO ma mosiężny bojler,
A gdzie to wyczytałeś? Bo:

"W ekspresie Gaggia Classic EVO, bojler o pojemności 150 ml, wykonany jest z aluminium"
https://www.konesso.pl/product-pol-15221-Ekspres-do-kawy-Gaggia-Classic-EVO-Bialy.html

ekspres SOLIS barista gran gusto też nie ma PIDa więc jaki sens ma ta propozycja?
Obejrzałeś filmik? I cenę za niego można wyrwać relatywnie niewielką!
》tertium non datur《

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Styczeń 2024, 20:33:56 »
>mosiężna grupa zaparzająca, a także warstwa antykorozyjna i powłoka nieprzywierająca na bojlerze gwarantują długą żywotność produktu

Spodziewałem, się, że dopłacając 500zł faktyzcnie jest mosiężny bojer, ale z tego co rozumiem mosiężna jest tylko grupa? No to faktycznie słabo

Offline MaximS24

« Odpowiedź #5 dnia: 08 Styczeń 2024, 22:06:21 »
GC fajnie wygląda, ale ten mały aluminiowy bojler i bez pida to :nienie: :NO: Jak nie wyskrobiesz na kolbę jeszcze co najmniej tysiaka, to proponuję abyś pomyślał o tym ekspresie:

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=14007.msg286936#msg286936
A jęsli znajdę ten 1k więcej to co proponujesz?

Offline kitsune

• Ekspres: AVX Snow White, Kawiarka GAT 4tz, V60
  • Młynek: Timemore C3, ITOP-03
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Styczeń 2024, 08:34:53 »

ehhh czytanie tego forum przyprawia o ból głowy... zastanawiałem się nad GC żeby zrobić Gaggiuino bo lubię sobie pogrzebać a tu wjeżdżasz z nowym ekspresem z PID'em w cenie gaggi do remontu...

« Odpowiedź #7 dnia: 09 Styczeń 2024, 09:56:29 »
jęsli znajdę ten 1k więcej to co proponujesz?
Targować się u np @Michał i wziąć Lelit Victoria.
zastanawiałem się nad GC żeby zrobić Gaggiuino bo lubię sobie pogrzebać
Z pidem czemu nie, a jeśli lubisz majsterkować tym bardziej, jednakże nowej GC z pidem bym nie kupił. Ma swoje bojlerowe ograniczenia. Dla mnie nie do zaakceptowania. Można traktować ją jako początek drogi kawowej, ale lepiej kupić używaną, szczególnie dla Ciebie że względu na Twoją "smykałkę do grzebania"🙂
》tertium non datur《

Offline Michał Mężczyzna

• Konesso.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • Konesso.pl
  • Ekspres: La Marzocco linea classic, Lelit Victoria, Faema Enova, Ascaso Dream, Jura, Nivona, Aeropress, V60, Chemex, French Press, Moccamaster
  • Młynek: Nuova Simonelli Mythos One, Lelit William, Ascaso, Casadio enea, Hario, Rhinowares
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Styczeń 2024, 08:35:36 »
Jak znajdziesz dodatkowy budżet to śmiało do mnie pisz  8) Dogadamy się z ceną na Lelit Victoria lub Solis Gran Gusto
http://www.konesso.pl - Sklep z kawą, herbatą i ekspresami & Serwis ekspresów do kawy
wok - kod na 7% rabatu na kawy i akcesoria
wysylkawok - kod na darmową dostawę

RABAT na ekspresy i młynki przydzielam indywidualnie w zależności od modelu i marki.

Offline MaximS24

« Odpowiedź #9 dnia: 11 Styczeń 2024, 19:05:12 »
Jak znajdziesz dodatkowy budżet to śmiało do mnie pisz  8) Dogadamy się z ceną na Lelit Victoria lub Solis Gran Gusto
Napisałem odpowiedź na pw. Będę wdzięczny za odpowiedź

Offline Dragonik

« Odpowiedź #10 dnia: 04 Czerwiec 2024, 19:50:23 »
Cześć, stoję przed dylematem wyboru odpowiedniego ekspresu kolbowego dla siebie. Mam na oku dwa modele. Prosiłbym o poradę, który lepiej się sprawdzi. Modele to: GAGGIA CLASSIC EVO lub SAGE BAMBINO PLUS SES500BTR. Główne przeznaczenie to parzenie espresso, około 4-5 dziennie. Będę potrzebował również młynka do kawy, ale o tym w innym poście. Natomiast z tyłu głowy mam EUREKA MIGNON SPECIALITA 16CR i SAGE BCG820BSS. Jestem otwarty na inne propozycje, ale chciałbym się zmieścić z oboma urządzeniami w 4 tyś zł.

Pozdrawiam

@MaximS24  jaki ekspres finalnie wybrałeś? Stoję przed podobnym dylematem 🙃

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Czerwiec 2024, 07:08:12 »
Jeżeli około 3 tys. Za ekspres wchodzi w grę to możesz zastanowić się nad Ascaso Dream ONE lub UNO.
Odezwij się na priv lub zadzwoń to może się jakiś ciekawy zestaw stworzy 🙂

Offline Cezar999Wroclaw

• Ekspres: gaggia clasic
  • Młynek: trzeba kupić
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Styczeń 2026, 16:16:13 »
Hej ktoś mie zapytał o gaggia clasic, to odpowiedziałem, może jszcze komuś się przyda:

Zaiste mam duże doświadczenie z Gaggią, ale tylko gaggia clasic bo nie handluje ekspresami.
Moją mam chyba 12 lat, albo dłużej.
W związku z czym mój model gaggi jest inny od tego który ty będziesz kupować. Jak go kupowałem to robiłem dokładne badanie rynku siedziałem dniami na forach i czytałem wszystko.

Jeśli mogę coś podpowiedzieć to:
1. Zwróć uwagę czy ma 3-way- valve- wtedy gaggia była najtańsym eksopreesem który to oferował a jest to niezbędne żeby ekspresu używać dłużej. Umożliwia czszczenmoie ekspresu czyli back-flush. W mojej oceni czystość ekspresu jest najważniejsza jeśli chodzi o smak kawy, ważniejsza od młynka, jakości ziaren kawy... może jedynie jakość wody jest ważniejsza (dlatego w Rzymie kawa smakuje tak dobrze)
2. Wiem że nowsze modele gaggi mjały być plastikowe- zwróć uwagę czy ten twój tak ma- dla mnie było ważne żeby był metalowy bo chciałem ekspres na lata i plastik szczególnie podgrzany jest rakotwórczy i zabija plemniki. W związku z czym nie powinien mieć kontaktu z ciepłą wodą.
3 Ja moją gaggie odmieniam mniej więcej raz w miesiącu, co jakiś czas robię back- flush i codzioennie myję sitko i portafilt wodą z płynem a także odpuszczam wodę z bojlera która stała tam w nocy i dostaję kawę która smakuje mi bardziej niż w większości kawiarni.
Mam nadzieje, że pomogłem

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi